James Hong, πώς είναι να είσαι ο πιο cult παππούς του πλανήτη;

Ο σταρ του «Χαμός στην Τσάιναταουν» έγινε 90 ετών και αρχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πράγματι αθάνατος.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά κάποιοι από εμάς συνεχίζουν να βλέπουν μέχρι σήμερα το «Χαμός στην Τσάιναταουν». Πλέον είναι πιο καλτ από όλα τα καλτ πράγματα του κόσμου μαζί.

Αρχικά για όσους δεν το γνώριζαν, είναι ταινία του τιτανομέγιστου John Carpenter. Ο Kurt Russell ήθελε τόσο πολύ να συνεργαστεί μαζί του, που δέχτηκε την πρόταση παρότι δεν εμπιστευόταν πολύ το υπερφυσικό σενάριο. Και μετά ήταν ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας. Η τεράστια μορφή. Ο άνθρωπος που έπαιξε τον αθάνατο μάγο Lo Pan και που έμεινε στη μνήμη μας ως μία από τις πιο τρομαχτικές φιγούρες. Ο James Hong.

 

 

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ενδεχομένως να μην έχουν ασχοληθεί με το έργο του βετεράνου ηθοποιού που σήμερα κλείνει τα 90. Ανήκει σε μία γενιά που ενώ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μεγάλα μπλοκμπάστερ, επέλεξε τις ταινίες που άρεσαν στην ίδιακαι μόνο λόγω του γούστου της. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ρισπέκτ – μην ξεχνάμε πως αυτές οι προτιμήσεις έπλασαν την καριέρα του Christopher Lee.

Ο Hong όμως δεν είναι ένας ηθοποιός που ήρθε ως οικονομικός μετανάστης ψάχνοντας να συμμετάσχει όπου να ΄ναι για να κάνει όνομα. Γεννήθηκε στη Μινεσότα και τελείωσε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός.  Έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει τον χαρακτήρα του Sulu από το Star Trek αλλά τελικά θα γνώριζε τις δόξες του κάνοντας το πρώτο voice over στην αυθεντική ταινία Godzilla (σ.σ: ναι το ασπρόμαυρο). Να σκεφτεί κανείς ότι ο Hong έκανε 8 διαφορετικές φωνές στην ταινία με διαφορετική χροιά και βάθος ώστε να δώσει στην τερατώδη παρουσία τα απαραίτητα εφόδια.

Και αυτό ήταν μόλις το ξεκίνημα από μία μακρά καριέρα σε voice over, αλλά και στην αγάπη του για το σινεμά. Αυτή τη στιγμή στο IMDB, έχει συμμετοχές σε περισσότερες από 550 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

James Hong SDCC 2011 5975420374

 

«Έκανα πάντα αυτό που μου άρεσε. Δεν ρωτούσα ποτέ ποιος το γυρίζει ή πόσα θα πάρω. Ρωτούσα όμως ‘‘είναι θεαματικό το σενάριο ή θα βαρεθώ;’’».

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Hong ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του. Του άρεσαν τα κόμιξ με εξωγήινους που κατακτούν την Γη, δήλωνε ανέκαθεν φαν του H.P. Lovecraft και μέχρι και σήμερα θεωρεί πως το Blade Runner και το Big Trouble In Little China (σ.σ.: ο αυθεντικός τίτλος του «Χαμός στην Τσάιναταουν») είναι από τα πράγματα που χάρηκε που συμμετείχε. Αν κάνεις έναν κόπο να δεις τις ταινίες και τις σειρές στις οποίες έχει συμμετάσχει, το πιο πιθανό είναι πως θα γνωρίζεις τις περισσότερες. Πράγματι είχε πάντα δευτεραγωνιστικούς ρόλους, αλλά ήταν κάτι που το επιδίωκε. Ο Hong ανήκει στην γκάμα των ηθοποιών, που αναγνωρίζει ότι οι χαρακτήρες γύρω από την πρωταγωνιστή, είναι πολλές φορές αυτοί που δίνουν το χρώμα σε μία ταινία. Και αυτό το έχει κατακτήσει όσο κανείς άλλος.

 

James Hong

 

Ο Hong έχει κάνει αδιανόητη δουλειά στα καρτούν και τα video games. Η φωνή του στην Αμερική, είναι τόσο διάσημη όσο του δικού μας Ακίνδυνου Γκίκα στις μεταγλωττίσεις. Πέρα από τα video games που ξεκινούν από τα World of Warcraft και φτάνουν μέχρι το Diablo, ο James Hong έχει κάνει ένα μοναδικό πέρασμα από κινούμενα σχέδια που ξεκινούν από τη Mulan και φτάνουν μέχρι τα Χελωνονιτζάκια και το, σαφώς νεότερο, Kung Fu Panda - όπου υποδύεται τον πάπιο πατέρα του Jack Black.  Είναι μόνιμος «κάτοικος» της ComicCon και συνηθίζει να μιλάει σε αρκετά ‘‘geek’’ συνέδρια για κόμιξ και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που του ζητούν να ξαναπεί on camera τις διάσημες Lo Pan ατάκες του.


Όμως ο James Hong εκπροσωπεί πολλά παραπάνω. Είναι ένας εναλλακτικός καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που πλαισίωσε δουλειές που κάποτε η αφρόκρεμα του Hollywood θεωρούσε υποτιμητικές ή και αδιάφορες. Μέσα από αυτές ωστόσο και με το απίστευτο ταλέντο του, κατάφερε να πάρει τους πιο περίεργους και ασυνήθιστους ρόλους που του χάρισαν πάνω από 40 χρόνια καριέρας στον κινηματογράφο.

Χρόνια πολλά λοιπόν, στον άνθρωπο που πιθανώς να μην γνώριζες ότι οφείλεις τόσες πολλές από τις παιδικές αναμνήσεις σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved