Τώρα στις γιορτές να προσέχεις λίγο παραπάνω τους φίλους σου με κατάθλιψη

Είναι στ' αλήθεια οι γιορτές επικίνδυνες για όσους πάσχουν από κατάθλιψη;

Κάποιοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει μοναξιά. Στις γιορτές έχουμε την τάση να πιστεύουμε πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τους ανθρώπους που βιώνουν ατελείωτη μοναξιά ή κατάθλιψη. Δεν είναι δα και τόσο τρελό. Σκέψου τους ανθρώπους τριγύρω σου να περνάνε μοναδικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά κάποιους να μην μπορούν να χαρούν ακόμα και να θέλουν. Κάποιοι, φτάνουν στα άκρα. Αυτές τις ειδήσεις που διαβάζουμε στα σάιτ ή που βλέπουμε στα reels. Είναι όμως οι αυτοκτονικές τάσεις στις γιορτές ένας μύθος και τι συμβαίνει στ’ αλήθεια;

Η χριστουγεννιάτικη αιχμή της αυτοκτονίας είναι, πράγματι, ένας μύθος που διαιωνίζεται εδώ και χρόνια σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC, διαβάζουμε οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ -με περισσότερες από 40.000 ετησίως όπου μάλιστα είναι η 10η κύρια αιτία θανάτου- βρίσκονται στα χαμηλότερα ποσοστά τον Δεκέμβριο και κορυφώνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι;

 

movi suic 

 

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν βρει στοιχεία που ενισχύουν την ιδέα της αυτοκτονίας των Χριστουγέννων. Σε μία μελέτη του 2014 στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εξετάζοντας τα έτη 1990 έως 2009, οι ερευνητές βρήκαν στατιστικά σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών την παραμονή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να κοιτάξεις σε αρκετά σημεία για το φαινόμενο - και οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά αυτοκτονιών ανά μήνα ή εποχή σε πολλές χώρες. Και πάλι ωστόσο, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι και πόσο μάλλον όταν αφορά τους δικούς μας ανθρώπους, που αν τα μάτια σου τα έχεις ανοιχτά, έχεις παρατηρήσει σίγουρα τα σημάδια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Μια έκθεση του 2012 από αξιωματούχους δημόσιας υγείας στο Όρεγκον βρήκε μια αύξηση των αυτοκτονιών τον Ιανουάριο μετά από την ηρεμία των εορτών του Δεκεμβρίου, σε ποσοστό υψηλότερο από τον Φεβρουάριο (αλλά χαμηλότερο από τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο). Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένες αυτοκτονίες του Δεκεμβρίου είχαν... «αναβληθεί» μέχρι τον Ιανουάριο. Μια μελέτη του 1999 από τη Δανία, που εξέτασε δεδομένα για 32.291 αυτοκτονίες από το 1970 έως το 1994, ανέφερε «αναβολή σημαντικού αριθμού αυτοκτονιών από πριν από τις διακοπές μέχρι μετά», συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων, ένα φαινόμενο που ονόμασαν «φαινόμενο αναβολής ή μεταφοράς». Που σημαίνει ότι ο κόσμος επιλέγει να περάσει τις γιορτές με τους δικούς του ανθρώπους, ίσως σαν ένα τελευταίο αντίο.

Παρόλες τις έρευνες, τις τάσεις και το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο μυαλό του κάθε ανθρώπου, η ουσία είναι ότι εμείς, εσύ, ότι όλοι μας, πρέπει να έχουμε το νου μας. Αν γνωρίζουμε πως οι φίλοι μας δείχνουν σημάδια που μας κάνουν να μπαίνουμε σε σκέψεις και να ανησυχούμε, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να συμβεί ένα τραγικό συμβάν. Πολύ περισσότερο, αν εσύ ο ίδιος έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει τέτοιες σκέψεις, μπορούμε να σου απαντήσουμε με βεβαιότητα αυτό: υπάρχει λύση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ζητήσεις βοήθεια. Η γραμμή υποστήριξης 1018 λειτουργεί όλο το 24ωρο και έχει ένα μόνο σκοπό. Να σώσει ζωές.

 

1018 

 

Μπορεί να είναι του φίλου σου ή η δική σου. Το μόνο βέβαιο είναι πως η κατάθλιψη δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι ταμπού. Και όταν θα αρχίσουμε να την αντιλαμβανόμαστε με την σοβαρότητα που χρειάζεται, θα σώσουμε ζωές.

Είτε είναι πριν τις γιορτές, είτε μετά, είτε οποιαδήποτε στιγμή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved