Γιορτή της μητέρας: Γιατί «πρέπει» να τη γιορτάζουμε

Μια γιορτή που δεν έχει «πρέπει» αλλά μερικές στιγμές αυτογνωσίας και περισυλλογής.

Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και όπως κάθε χρόνο οι μητέρες έχουν την τιμητική τους και πριν ξεκινήσουμε να λέμε για τη σημασία της ημέρας, ας δούμε στο πώς φτάσαμε να τη γιορτάζουμε. Kαθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και, κυρίως, το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.  Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε την ιδέα για να καθιερωθεί η γιορτή της μητέρας. Τελικά, τα κατάφερε όταν στις 9 Μαΐου του 1914, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, όπου η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Γιορτή της Μητέρας: Μην φοβάσαι να είσαι «μαμάκιας». Όλοι είμαστε

Η έννοια της μητρότητας

Πιστεύω βαθιά πως από μόνος του ένας βαθμός συγγένειας είτε κοντινός είτε μακρινός δεν σημαίνει και πολλά. Και εξηγούμαι. Οι λέξεις αποκτούν νόημα και περιεχόμενο όταν υποστηρίζονται από πράξεις. Δυστυχώς, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να γεννιούνται σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, συνεπώς αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως η σχέση μάνα-παιδιού σε κάθε οικογένεια διαφέρει. Ωστόσο, ένεκα της ημέρας θα ήθελα να μείνω στη φωτεινή πλευρά, σε εκείνη τη μητέρα που στέκεται αρωγός στα παιδιά της και που η δική της ζωή άλλαξε όταν έγινε μάνα, όταν πια το εγώ της πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεν σταμάτησε να έχει ζωή, όμως τα παιδιά της έγιναν προτεραιότητα.

 

 

Η διαχρονική σημασία του εορτασμού

Ξέρω πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν  συμπαθεί τέτοιου είδους γιορτές για διάφορους λόγους όπως το ότι έχουν εμπορική σημασία ή το γνωστό γιατί να γιορτάσεις αυτή την ημέρα και πάει λέγοντας. Δεν διαφωνώ ως προς αυτό, μπορεί και να ισχύει, όμως δεν παύει να είναι μία καλή αφορμή για να γιορτάσει κάποιος και να είναι μια υπενθύμιση. Δεν χρειάζεται να της πάρεις λουλούδια, αν τα θεωρείς μια τετριμμένη επιλογή, μπορείς όμως να την πάρεις και να πάτε για φαγητό. Σκέψου ακόμη να της προτείνεις να πάτε για θέατρο, για πρωινό ή έστω κάνε ένα δώρο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι πιο βολικά. Μην ξεχνάς πως για εσένα θα είναι μία μικρή κίνηση, αλλά είτε στο πει είτε όχι εκείνη λογικά περιμένει έστω ένα χρόνια πολλά.  Είναι πολύ προσωπικοί οι λόγοι που κάνουν τη μητέρα  κάποιου ξεχωριστή και που μέσα στην πορεία των χρόνων τον έκανε να την εκτιμήσει, γιατί η εκτίμηση είναι ίσως ένα από τα «κορυφαία» συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος για κάποιον άλλον.

 

 

Οπότε δεν είναι ούτε παλιομοδίτικο, ούτε αχρείαστο να αφιερώσεις χρόνο αυτή την Κυριακή στον άνθρωπο που συμπαραστέκεται στη ζωή σου, που μένει πάνω από το τηλέφωνο για να βεβαιωθεί ότι είσαι εντάξει, που όταν τίποτα δεν πάει καλά είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε στηρίξει. Για εκείνη που σε κάθε επιτυχία ή αποτυχία θα χάρει και θα στεναχωρηθεί αντίστοιχα παραπάνω και από εσένα. Αυτό έχει σημασία, να ξέρεις πως όσο μακριά και αν βρίσκεται είναι πάντα εκεί, να κατανοήσει όλα όσα τι λες-ακόμη και όταν δεν έχει ιδέα γιατί πράγμα τι μιλάς. Οπότε δεν είναι το φαγητό, δεν είναι ένα καθαρό σπίτι, η έννοια της καλής μητέρας είναι η υποστήριξή της και να ξέρεις πως είναι εκεί για εσένα. Όσο συναισθηματικά κλισέ και να ακούγεται δεν ξέρω ποιος άλλος στην πορεία της ζωής σου θα μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά. Επομένως, δώσε λίγο από τον χρόνο σου σήμερα σε εκείνη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved