Hulton Archive/Getty Images James Dean: Ας παραδεχτούμε επιτέλους ότι (σχεδόν) κανείς δεν έχει δει ταινίες του

Οι παππούδες μας τον λάτρευαν, οι πατεράδες μας τον γούσταραν. Εμείς πάλι κάνουμε ότι τον ξέρουμε. 

Άλλη μία επέτειος γενεθλίων του James Dean και όλοι θυμηθήκαμε τον στυλάτο τύπο που έφερε την επανάσταση στη συντηρητική νοοτροπία και την «αλητεία» των νέων ανδρών. Το μεγαλύτερο «What if» του Χόλιγουντ, που μέσα από τρεις μόνο επιτυχίες και έναν άδοξο θάνατο μετατράπηκε σε pop icon.

Ο James Dean βοήθησε μία γενιά να σηκώσει κεφάλι

Εν έτει 2024 παραμένει ακόμα επίκαιρος, όχι όμως επειδή το πιστεύουμε εμείς, αλλά επειδή μας το είπαν. Δεν λέω, πολλοί έχουν παρακολουθήσει τις τρεις σπουδαιότερες ταινίες του («East of Eden», «Rebel Without a Cause» και «Giant») ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ανήκει στην απέναντι κατηγορία. Αυτή που έχει ακούσει, έχει διαβάσει και απλά κουνάει το κεφάλι καταφατικά όταν κάποιος γνώστης μιλάει με διθυραμβικά λόγια για τον δίχως αιτία Επαναστάτη ηθοποιό.

 

 

Το παράδειγμα του Giant

Μπορεί να έγινε γνωστός για το ρόλο του ως Jimmy Stark στο «Rebel Without a Cause», η ταινία όμως για την oποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και προτάθηκε μάλιστα για Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου (μεταθάνατον καθώς είχε χάσει τη ζωή του όταν προβλήθηκε) ήταν στο ρόλο του Jett Rink στο «Giant». Εκεί που υποδύθηκε έναν άλλον «επαναστάτη», αυτή τη φορά όμως έναν γελαδάρη του Τέξας με εκδικητικές τάσεις απέναντι στο αφεντικό του Bick Benedict του Rock Hudson και ταυτόχρονα ερωτευμένο με την αφεντίκισα, Leslie της Elizabeth Taylor.

Όταν ο Jett Rink κληρονομεί μια ξεχασμένη Γη μέσα στο Τέξας και βρίσκει πετρέλαιο, επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια με αμύθητη περιουσία και ορκισμένος να καταστρέψει το πρώην αφεντικό του, μην ξεχνώντας παράλληλα ποτέ τον έρωτά του για την Leslie.

 

 
 

Ένα φιλμ που όλοι λένε τα καλύτερα για τον Dean αλλά πραγματικά ελάχιστοι θα ακούσεις ότι το έχουν δει. Η απόδειξη; Όλοι μιλάνε για τον πρωταγωνιστή Dean ενώ στην ουσία ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει Rock Hudson. Από τις τρεις ώρες του έργου, ζήτημα είναι ο Dean να εμφανίζεται στη μία, ασχέτως αν η ερμηνεία του είναι εξαιρετική.

Στην ουσία ο James Dean είναι μια μυθική φιγούρα. Μια ποπ φιγούρα που μας είπαν ότι ήταν κάτι σπουδαίο και εμείς συνεχίσαμε να την αναπαράγουμε, χωρίς όμως να έχουμε κάτσει να τον μελετήσουμε εις βάθος. Σαφώς και υπάρχουν αρκετοί που έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες του, ωστόσο είναι ξεκάθαρα η μειονότητα, ακόμα και αν δεν θα το παραδεχτούν ποτέ.

Ο James Dean, όπως και ο John Steinbeck θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα πρώτα memes στην ιστορία. Δύο σταθερές οι οποίες ήδη υπήρχαν από τα χρόνια των πατεράδων μας, αλλά ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε αρκετά το γιατί είναι τόσο σπουδαίοι. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο κόσμος γνωρίζει το πρόσωπο του Steinbeck και δεν έχει ιδέα τι είναι «Τα Σταφύλια της Οργής»;

 

James Dean best performance


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved