Ο μεγάλος συγγραφέας εργαζόταν μέσα από το κελί του.

Ποιος δεν ξέρει τι σημαίνει «σαδισμός». Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του σε μία μάστιγα του καιρού μας ήταν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ. Ένας άνθρωπος που γύρω του υπάρχει ένα μυστήριο πέπλο ομίχλης, ένας συγγραφέας που την περισσότερη του ζωή την πέρασε μέσα σε κάποιο υγρό κελί της Βαστίλης. Κι όλα αυτά γιατί; Μα φυσικά για τα βέβηλα γραπτά του.

Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ έζησε τα 30 από τα 74 χρόνια της ζωής του έγκλειστος σε φυλακές και σε άσυλα για φρενοβλαβείς. Τα γραπτά του ξεσήκωσαν τεράστιες ταραχές στο κράτος της Γαλλίας.

Το έργο του αποτιμήθηκε είτε ως εμπνευσμένο, είτε ως βλάσφημο ακόμα και σήμερα. Ο Γάλλος συγγραφέας υπήρξε φιλόσοφος ελευθερίας από τους μεν, κήρυκας της ταπείνωσης, της βίας και του φόβου για τους δε. Οι απόψεις είναι πολλές όταν το όνομα του ακούγεται. Τα βιβλία του είναι σχεδόν αδύνατον να διαβαστούν και να μην αισθανθεί κανείς, ακόμη και σήμερα, ντροπή για το ανθρώπινο είδος.

Edgar Allan Poe: Γιατί πρέπει να έχεις ένα βιβλίο του στη συλλογή σου

Πίστευε πως “οι πράξεις μας καθορίζονται από φυσικούς νόμους, όπου η ηθική δεν έχει κανέναν λόγο”.

 

 
 

Το 1886 ο ψυχίατρος φον Κραφτ Έμπινγκ επινόησε τον όρο “σαδισμός”, βασισμένος στο Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Στη Γαλλία, η ελεύθερη κυκλοφορία των έργων του Ντε Σαντ, εξασφαλίστηκε μόλις το 1958. Για μία ζωή τα έργα του ήταν απαγορευμένα στη Γαλλία και ο ίδιος περνούσε τον καιρό του στις διάφορες φυλακές όπου τον έκλειναν. Ο ίδιος όμως καταγόταν από εύπορη οικογένεια και ήταν ικανός να εκδίδει μόνος του τα βιβλία του.

Τα βιβλία του είναι από μόνα τους εχθροί κατά της λογοκρισίας της εποχής. Κάθε σελίδα είναι βέβηλη και υπερβολικά βίαιη. Οι στόχος του Σαντ ήταν να χτυπήσει τους διεφθαρμένους κληρικούς της εποχής του, να ξεσκεπάσει την διπροσωπία των αρχών αλλά και των πολιτικών της εποχής. Έβγαζε μόνος του τα βιβλία του και τα μοίραζε στους δρόμους.

Ο Donatien Alphonse François de Sade, γνωστός ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ ή «θεϊκός μαρκήσιος,» γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1740. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Εντούτοις, ο βίαιος τρόπος μεταχείρισης των χωρικών από την άρχουσα τάξη, οι ακολασίες των αριστοκρατών αλλά και η εικόνα του διεφθαρμένου ιερέα και θείου του, ο οποίος ήταν ηγούμενος σε Αββαείο, τον έκαναν να αποστραφεί, από μικρή ηλικία, κάθε μορφή εξουσίας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και της στρατιωτικής του θητείας νυμφεύτηκε την αγαπημένη του Πελαζί.

 

 
 

Κι όμως και ο ίδιος έζησε ακραία ζωή. Όλο του το χρόνο τον περνούσε γράφοντας κάποιο μυθιστόρημα ή γυρνώντας σε κακόφημα μέρη του Παρισιού.

Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ δεν φαίνεται να θέλησε ποτέ να συμβιβαστεί με την επιβεβλημένη ηθική της εποχής του. η οποιαδήποτε μορφή ηθικής τον αρρώσταινε. Θεωρούσε την ηθική κάτι σαν κατάρα.

Moby Dick: Ένα βιβλίο για την οικολογική καταστροφή πιο επίκαιρο από ποτέ

Όχι μόνο διατηρούσε σχέσεις με ιερόδουλές αλλά φαίνεται πως τις κακοποιούσε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας. Δεν είναι τυχαίο πως αυτά που γράφει μέσα στα βιβλία του, πολλοί πιστεύουν πως είναι αληθινές ιστορίες.

Εκτός από τις ιερόδουλες, ο Ντε Σαντ αποπλανούσε και άλλες γυναίκες στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει τις, ομολογουμένως, αρρωστημένες φαντασιώσεις του. Φυσικά η τέχνη του είχε τίμημα. Πέρασε 30 χρόνια από τη ζωή του μέσα στις φυλακές. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει.

 

 
 

Οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν πολλές τόσο για σεξουαλικά εγκλήματα όσο και για σοδομισμό. Βασικός διώκτης του, μάλιστα, ήταν η ίδια η πεθερά του, η οποία εν τέλει κατάφερε να τον φυλακίσει. Αν και αποφυλακίστηκε μετά τα γεγονότα της Επαναστάσεως δεν άργησε να φυλακιστεί ξανά από τον Ναπολέοντα. Ο άνθρωπος ήταν μία κινούμενη απειλή για το Γαλλικό κράτος.

Ο ίδιος υποστήριζε με όλο του το είναι πως ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ζώο που κινείται μόνο μέσω των ενστίκτων του.

«Δεν είμαστε πιο ένοχοι όταν ακολουθούμε τα πρωτόγονα ένστικτά μας που μας κυβερνούν απ’ ό,τι είναι ο Νείλος για τις πλημμύρες του ή η θάλασσα για τα κύματά της.»

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών αλλά τα βιβλία του και η ακραία του φιλοσοφία θα ζουν για πάντα μέσα από τα γραπτά του.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved