Ο Charlie Chaplin ήταν ο πρώτος αυθεντικός super star

Μία ζωή γεμάτη περιπέτειες και αξεπέραστες ταινίες.

Ο άνθρωπος που τα έκανε όλα. Ο άνθρωπος που δεν ήταν μόνο ένας ηθοποιός άφησε ιστορία στον κινηματογράφο. Ο Charlie Chaplin όχι μόνο είναι ένας ογκόλιθος της έβδομης τέχνης, είναι μία μορφή της ιστορίας και της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Τι θα ήταν όμως ο κινηματογράφος χωρίς τον Charlie Chaplin, τον «Σαρλό», τον «αλητάκο», τον «παλιάτσο», τον «φτωχούλη», το «χαμίνι», τον «αδικημένο»;

Πολύ φτωχότερος.

Χωρίς αυτόν τον άνθρωπο η έβδομη τέχνη δεν θα ήταν η ίδια σήμερα. Το σύμβολο Charlie Chaplin είναι κάτι παραπάνω από ένας ηθοποιός ή σκηνοθέτης. Είναι το σύμβολο μίας επανάστασης, της αστικής επανάστασης του ανθρώπου.

 

 
 

Όχι, μόνο γιατί οι ταινίες του, πολλές απ’ τις οποίες έχουν συμπληρώνουν κοντά έναν αιώνα ζωής, αν και διατηρούν τη φρεσκάδα τους και τη νεότητά τους ακόμη και σήμερα, αποτελούν έναν απίστευτο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και γιατί το έργο του έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους μεγάλους του κινηματογράφου και της τέχνης γενικότερα.

Πώς θα έμοιαζε το γραφείο σου αν στο έφτιαχνε ένας διάσημος σκηνοθέτης

Ο Charlie Chaplin γεννήθηκε το 1890, στο Λονδίνο. Οι γονείς του, ο Charles και η Hanna, ήταν μποέμ καλλιτέχνες του ελαφρού μουσικού θεάτρου. Ο πατέρας του, που ήταν αλκοολικός, ένα χρόνο μετά τον ερχομό του Charlie στη ζωή, εγκατέλειψε τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Η μητέρα, με προβλήματα υγείας, εγκατέλειψε με τη σειρά της τον χώρο του θεάματος και άρχισε να δουλεύει ως ράφτρα.

Η φτώχεια την οδήγησε μαζί με τα δυο παιδιά της σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ το 1895 μπήκε στο φτωχοκομείο, απ’ όπου ο μικρός Charlie έζησε σε μια κόλαση, που θα τον σημαδέψει. Αλλά τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Η μητέρα του μπήκε σε άσυλο φρενοβλαβών και ο πατέρας του ανέλαβε την επιμέλεια του Charlie και του αδελφού του Sidney.

 

 
 

Γρήγορα έμειναν ορφανοί και ξέμειναν με την ερωμένη του πατέρα τους, η οποία ήταν επίσης αλκοολική. Τελικά τοποθετήθηκαν σε ένα διαμέρισμα μόνοι τους προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Η καριέρα του Chaplin δεν μπορεί να περιγραφεί επαρκώς μόνο σε ένα άρθρο. Είναι τόσο μεγάλη και περίπλοκη που θα χρειαζόμασταν ένα ολόκληρο βιβλίο.

Κάποτε ο Quentin Tarantino παραλίγο να σκηνοθετήσει τον James Bond

Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του.

Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι καιροί, Ο μεγάλος δικτάτωρ, Τα φώτα της πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

 

 
 

Ήταν γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής των ταινιών του, αν και ο ίδιος τις κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό.

Είχε πει κάποτε ότι η αποκάλυψη των μεθόδων του θα ήταν παρόμοια με το spoiler ενός μάγου στην ψευδαίσθηση που έχει δημιουργήσει. Κανείς δεν γνώριζε πως κατάφερνε να γυρίζει τις ταινίες του που για την εποχή θεωρούνταν πολύ μπροστά σε πολλά τεχνικά θέματα.

O Charlie Chaplin θα μείνει για πάντα στις μνήμες μας σαν ο πρώτος υπεράνθρωπος του σινεμά, αυτός που κατάφερε να δώσει νόημα στον όρο super star από τις αρχές του εικοστού αιώνα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved