Το μοναδικό ρεκόρ που έχει σπάσει το Godfather II στην ιστορία του σινεμά

Μία από τις δύο ταινίες sequel που έχουν πάρει Όσκαρ. 

Μόνο δύο sequel έχουν κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά ποιο ήταν το πρώτο; Τα Βραβεία Όσκαρ που έγιναν για πρώτη φορά το 1929 μεταλλάχθηκαν γρήγορα στο πιο διάσημο βραβείο του Χόλιγουντ, έγιναν ένα συνώνυμο για αυθεντικές και τολμηρές παραγωγές. Τώρα στην 94η έκδοση τους, τα Όσκαρ έχουν συγκεντρώσει μερικά ενδιαφέροντα trivia, δεδομένα και ταμπού.

Όλοι οι «Απόκληροι» του Godfather

Πολλοί συσχετίζουν τις βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες με την ιδέα μιας μοναδικής, πρωτότυπης ιστορίας. Αν και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των ταινιών που έχουν κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις όταν πρόκειται για sequel που βραβεύτηκαν με Όσκαρ. Σε μια εποχή που παράγονται τόσες πολλές συνέχειες, ειδικά για ταινίες franchise, είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε την πρώτη συνέχεια που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

 

 
 

Το πρώτο sequel που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν The Godfather: Part II - η συνέχεια της επίσης βραβευμένης ταινίας The Godfather - στα 47α Όσκαρ το 1975. Κυκλοφορώντας δύο χρόνια μετά την πρώτη ταινία, το The Godfather: Part II επανέφερε τον Al Pacino στον ρόλο του Michael Corleone σε μια ταινία που πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα από τα καλύτερα sequel όλων των εποχών. Εκτός από το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το The Godfather: Part II κέρδισε επίσης σε πέντε άλλες κατηγορίες: Καλύτερου Ηθοποιού σε Β' Ρόλο για τον Robert De Niro, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Francis Ford Coppola, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Πρωτότυπου soundtrack.

 

 
 

Η ταινία είχε επίσης λάβει υποψηφιότητες για τον Β' Ανδρικό ρόλο για τους Michael V. Gazzo και Lee Strasberg, Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία για την Talia Shire, Καλύτερη Κοστούμια και Καλύτερο Ηθοποιό. Σε μία ερμηνεία που θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως η καλύτερη της καριέρας του, ο Al Pacino έχασε τελικά τo Oscar.

 

 
 

Μόνο ένα άλλο sequel θα κέρδιζε to Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά στα Όσκαρ του 2004. Τα franchises The Godfather και The Lord of The Rings μοιράζονται επίσης μια άλλη ομοιότητα: είναι μέχρι σήμερα η μόνη τριλογία στην οποία κάθε ταινία ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία. Τελευταίο, The Godfather and The Godfather: Part II είναι το μοναδικό ντουέτο πρώτης ταινίας sequel που και οι δύο κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

 

 
 

The Godfather: Part II είναι ένα από τα πιο σημαντικά sequel στην ιστορία του κινηματογράφου και η Ακαδημία το αναγνώρισε δίνοντάς του το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1975. Δύο χρόνια πριν, ο Νονός είχε ήδη γράψει ιστορία στα Βραβεία Όσκαρ με 11 υποψηφιότητες και τρεις νίκες. Το 1991, το The Godfather: Part III θα ήταν υποψήφιο για επτά Όσκαρ, αλλά δεν θα κέρδιζε κανένα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved