Associated Press Ο Max von Sydow έδωσε στο σινεμά την σημερινή του αξιοπρέπεια

Ο διάσημος ηθοποιός έδωσε νόημα σε αυτό που λέμε ποιοτική, θεατρική ερμηνεία. 

Ο χαρισματικός ηθοποιός Max von Sydow, πιστός συνεργάτης ενός από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες όλων των εποχών, του Ingmar Bergman, έχει μείνει στη μνήμη μας σαν ένας ηθοποιός μοναδικός και πολύ σημαντικός. Ένα ηθοποιός που από πολύ νωρίς έδειξε το ταλέντο του στους πιο απαιτητικούς ρόλους δράματος. Η μορφή του έχει αφήσει ιστορία στον κινηματογράφο και η ικανότητα του να προσπαρμόζεται είναι πλέον μάθημα για τους νέους ηθοποιούς όλου του κόσμου. Μερικοί από τους ρόλους που έχει παίξει σήμερα διδάσκονται στις σχολές θεάτρου και υποκριτικής. 

Ο Max von Sydow δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός, ήταν ο τύπος που έπαιξε πρώτος σκάκι με τον Διάβολο επί της οθόνης ενώ ταυτόχρονα υποδύθηκε τον Χριστό, πάτησε το διάσημο κουμπί HOT HAIL στον Flash Gordon και τον προτείνανε για Όσκαρ για έναν ρόλο που δεν έλεγε κουβέντα.

Μία εικονική μορφή στην ιστορία του σινεμά που θα μας λείψει, το κενό που αφήνει είναι αδύνατον να καλυφθεί.

To Καλάβρυτα 1943 είναι ένα μεγάλο «ναι μεν, αλλά»

Ο πιο εικονικός του ρόλος δεν ήταν άλλος από εκείνον στην Έβδομη Σφραγίδα, την ταινία του Bergman, ταινία που γυρίστηκε το 1957 και τον έκανε διάσημο σε όλο τον κινηματογραφικό κόσμο.

 

Εμφανίστηκε σαν Ιησούς στο The Greatest Story Ever Told (1965), σαν ένας καταδικασμένος κληρικός στον Εξορκιστή του Friedkin, και σαν μοιραίος καλλιτέχνης στην ταινία του Γούντι Άλεν, Hannah and Her Sisters (1986).

Προσφάτως εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το Extremely Loud and Incredibly Close (2011), και το Star Wars: The Force Awakens (2015), όπως επίσης και στο Game of Thrones που υποδύθηκε τον Three Eyed Raven.

Σπούδασε στην Εθνική Σχολή θεάτρου της Σουηδίας και αμέσως μετά γνώρισε τον Ingmar Bergman, κάπου γύρω στο 1955.

Οι δύο άντρες δούλεψαν πολύ στο θέατρο αλλά ταυτόχρονα έκαναν συνεργασίες στον κινηματογράφο οι οποίες έμειναν στην ιστορία.

bergman

Η Έβδομη Σφραγίδα έγινε την ίδια χρονιά που γυρίστηκαν και οι Άγριες Φράουλες, και οι δύο ταινίες του Bergman.

Το στυλ του Max von Sydow ήταν από πάντα απαράμιλλο. Επιβλητική μορφή που σαγήνευε με τον τόνο της βαριάς του φωνής, εκφραστικός αλλά ταυτόχρονα απόμακρος, ο ηθοποιός δίδαξε θέατρο και κινηματογράφο σε πολλούς νεότερους ηθοποιούς οι οποίοι επηρεάστηκαν από αυτόν.

Είχε συμμετέχει και σε μεγάλες Χολυγουντιανές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80, όπως το Ming The merciless και το Κόναν ο Βάρβαρος αλλά και αργότερα δεν έχασε ποτέ το κύρος του σαν ηθοποιός ειδικών ρόλων και συμμετείχε σε παραγωγές όπως το Shutter Island και το Minority Report.

Επίσης ήταν υποψήφιος για δύο Όσκαρ. Μία από αυτές τις υποψηφιότητες ήταν για την ταινία Pele ο Κατακτητής και η άλλη ήταν για το Extremely Loud and Incredibly Close (2011).

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά στιγμιότυπα από την απίστευτη καριέρα του Max von Sydow:

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved