Assosiated Press Stan Lee: Πώς ένα απλό χόμπι μπορεί να σε κάνει εκατομμυριούχο

Οι ρομαντικές ψυχές συνηθίζεται να έχουν θησαυρούς στην κατοχή τους. Ο Stan Lee κάτι ήξερε για αυτό.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η φιγούρα του με τα γυαλιά, το μουστάκι και τη χαρακτηριστική φωνή θα μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στους φανς των κόμικς. Δεν μιλάμε άλλωστε για έναν τύπο που εργαζόταν μονάχα στις «σκιές» αλλά κατάφερνε να εμφανίζεται με τα χρόνια σε κάθε ταινία του σύμπαντος που ο ίδιος δημιούργησε, αποτελώντας ίσως τον πλέον αναγνωρίσιμο ήρωα της Marvel, περισσότερο και από τους διαφημισμένους Spider-Man, Iron man, Captain America ή Wolverine.

 

 

Κακά τα ψέματα, ο Stan Lee μπορεί εξωτερικά να μην θύμιζε σε τίποτα κάποιον από τους χαρακτήρες του, αλλά δεν χρειαζόταν να τον τσιμπήσει αράχνη, ή να τον μετατρέψουν σε σούπερ στρατιώτη για να ξεχωρίσει. Η σούπερ δύναμή του βρισκόταν στο μυαλό του και λεγόταν φαντασία. Αυτή που γέννησε αμέτρητες ιστορίες, ακόμα περισσότερους χαρακτήρες και καταστάσεις οι οποίες σήμερα βιώνουν την απόλυτη αναγνώριση. Το MCU άλλωστε με τους Avengers αλλά και τα επόμενα μεγάλα project του, τιμάει κάθε μέρα που περνάει τη μνήμη του, φτάνοντας να είναι το απόλυτο franchise του σύγχρονου κινηματογράφου.

 

Η τύχη ευννοεί τους ρομαντικούς

Για τον Stan Lee πολλά μπορούμε να υποθέσουμε όσον αφορά το άτομό του, που πέρα από την ασυγκράτητη φαντασία του, φαινόταν πάντα ένας απλός, τίμιος κυριούλης, που περιμέναμε συνεχώς τα cameo του σε κάποια από τις ταινίες της Marvel.

 

 

Σήμερα η υπερηρωική μόδα περνάει την καλύτερη στιγμή της, ωστόσο πριν από αρκετά χρόνια, όταν δημιουργούσε τις βάσεις για το σύμπαν της Marvel, κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι οι ιστορίες του θα εξελίσσονταν σε κάτι ακριβότερο και από ορυκτό πλούτο. Τα 90’s που θεωρούνται μια χρυσή δεκαετία για το σινεμά, καλά κακλα δεν ήταν έτοιμα να αποδεχτούν ήρωες όπως ο Spider-Man ή ο Iron Man, με παρόμοια επιτυχία όπως εκείνες των Batman του Michael Keaton και Superman του Christopher Reeve αντίστοιχα.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προχώρησε ποτέ ο Spider-Man με τον Leonardo DiCaprio.

Οι ταινίες του MCU που σήμερα θεωρούνται θησαυρός από κάπου ξεκίνησαν, με την αφετηρία αυτή να ακούει στο όνομα κόμικς. Αυτά τα τεύχη λοιπόν που κάποτε εισήγαγαν τους χαρακτήρες των Peter Parker ή Tony Stark, σήμερα αξίζουν όσο βίλες ολόκληρες, κάτι που τότε κανείς δεν μπορούσε να περιμένει. Η μήπως όχι;

«Θα έλεγα ότι το να συλλέγεις κόμικς ενδέχεται να είναι πιο κερδοφόρο και από το να μαζεύεις γραμματόσημα ή ακόμα και να αγοράζεις μετοχές» έχει πει σε συνέντευξή του το 1974 ο πιο μελαχρινός τότε, Stan Lee, ο οποίος έβλεπε το μεγάλο του δημιούργημα με τίτλο «Amazing Fantasy» νο. 15, να αποκτάει μέσα σε 12 χρόνια τεράστια αξία και να φτάνει να πουληθεί 3.6 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο του 2021.

 

 

Και γιατί να θέλει κάποιος να αγοράσει αυτό το κόμικ; Μα προφανώς γιατί στην ιστορία του περιλαμβάνει την πρώτη εμφάνιση ενός χαρακτήρα που έφτασε σε σημείο να αποτελέσει το απόλυτο μπλοκμπαστερικό highlight του 2021 (μαζί  με το Matrix: Resurrections). Ενός χαρακτήρα της Marvel που «έσπασε» τα ταμεία στο Box Office, κάνοντας κριτικούς και φανς να παραμιλάνε.

Όλοι ξέρουμε για ποιον μιλάμε.

Δυστυχώς ο Stan Lee δεν πρόλαβε να δει το δημιούργημά του να εξελίσσεται σε τόσο μεγάλο βαθμό καθώς απεβίωσε το 2018 σε ηλικία 95 ετών, ωστόσο σίγουρα δεν μετάνιωσε ποτέ τα λόγια του για τους συλλέκτες κόμικς. Αν λάβουμε υπ’ όψιν το Multiverse και τα ταξίδια στο μέλλον, δεν αποκλείεται να μην είχε φανταστεί το μέλλον, αλλά να το περιέγραφε ακριβώς όπως το αντίκρισε ο ίδιος σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν που βρέθηκε. 

Ασχέτως αν μας το πλάσαρε ότι το φαντάστηκε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved