Ο Michael K. Williams έδινε ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Boardwalk Empire

Για τους περισσότερους θα είναι ο Omar του The Wire. Ως Chalky White όμως στο Boardwalk Empire ήταν το κάτι άλλο.

Για όσους έχουν περάσει χρόνο μπροστά στην τηλεόραση απολαμβάνοντας σειρές, ο Michael Kenneth Williams ήταν ένας μικρός ήρωας. Ένας τύπος που ήρθε στην οθόνη για να δώσει ένα άγριο βλέμμα προκειμένου να δίνει αξία στο χρόνο μας, ενώ ταυτόχρονα είχε τον τρόπο να μας γεμίζει μονίμως με την αμφιβολία και την αγωνία. Οι ρόλοι του ήταν ένας και ένας, μακριά από την ηρεμία, βουτηγμένοι στην ένταση και την αγριάδα, με αποκορύφωμα προφανώς τον Omar Little του «The Wire».

 

Δυστυχώς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών.

Από τα σοκάκια του «The Wire» στον υπόκοσμο του «Boardwalk Empire»

Αναμφίβολα όταν έχεις πάρει μέρος στην κατά τεκμήριο πιο διάσημη σειρά όλων των εποχών, η υστεροφημία σου δεν μπορεί να ξεφύγει από τον ρόλο σου, ειδικά όταν έχεις αφήσει για τα καλά το στίγμα σου. Κοτζάμ Idris Elba έβγαλε από τη μέση ο άτιμος ο Omar στην τελική, πώς να μην τον θυμόμαστε;

 

 

Αρκετό καιρό όμως μετά το «The Wire», o Williams δούλεψε για μία άλλη σειρά του ΗΒΟ, λαμβάνοντας κατευθύνσεις από έναν εκ των κορυφαίων σκηνοθετών του κινηματογράφου. Το όνομα αυτού είναι Martin Scorsese και η σειρά αφορούσε την καθημερινότητα στο «Las Vegas» της Ποτοαπαγόρευσης με πρωταγωνιστές τους πιο διάσημους γκάνγκστερς της ιστορίας. Το μέρος αυτό είναι το περίφημο Atlantic City και η σειρά ονομάστηκε «Boardwalk Empire».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος πήγε στον Steve Buscemi ο οποίος ερμήνευσε τον προύχοντα της περιοχής Enoch «Nucky» Thompson -κατά κόσμον Nucky Johnson- και γύρω του μαζεύτηκαν τύποι όπως ο Al Capone, o Charlie «Lucky» Luciano, o Arnold «The Brain» Rothstein, o Meyer Lansky ή ο Joe «The Boss» Masseria. Κάπου εκεί ανάμεσα, ο Scorsese πρόσθεσε έναν ακόμα γκάνγκστερ, δίνοντας τα «ηνία» στον έγχρωμο άρχοντα του Atlantic City, Chalky White.

 

 

Σου εμπνέει σεβασμό και κυρίως τρόμο

Το να βρει ένας λευκός άρχοντας έναν μαύρο συνεργάτη που να του είναι πιστός θα έλεγε κανείς πως δεν ήταν και τόσο δύσκολο σε μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις καθόριζαν τη μετέπειτα ζωή και κοινωνική τάξη. Ο Enoch Thompson δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερο συνεργάτη από τον αρχηγό των αφροαμερικανικής συμμορίας του Atlantic City, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορούσε να τον έχει υπό τον έλεγχό του.

Ο Chalky White έχοντας δυσπιστία απέναντι στους λευκούς, κυρίως εξαιτίας του τρόπου που δολοφόνησαν τον πατέρα του όταν αυτός ήταν σε μικρή ηλικία, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σε πείσει ότι αν σκεφτείς να του τη φέρεις και να του φερθείς ως κατώτερο, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις στη ζωή σου.

 

 

Σε μια σειρά που οι κανόνες της omerta και των παράνομων συμφωνιών έχουν τον πρώτο λόγο, ο Albert «Chalky» White παρότι δεν είναι το πρώτο όνομα αλλά ένας χαρακτήρας βγαλμένος από τη φαντασία του Scorsese, είναι μια περσόνα που σε κρατάει μονίμως σε ανησυχία με τη στάση του. Δεν θα κάνει απερισκεψίες, δεν θα προκαλέσει κανέναν. Το μόνο που ζητάει είναι σεβασμός καθώς το μορφωτικό του επίπεδο δεν διαφέρει σε τίποτα από το αντίστοιχο των υπολοίπων, φροντίζοντας παράλληλα να μένει πιστός στις αρχές του. Αυτές που τον κάνουν άλλωστε να ξεχωρίζει.

Με τον ταπεινό τρόπο του θα σε κερδίσει ωστόσο παράλληλα το σιωπηλό του βλέμμα σε συνδυασμό με το αδίστακτο και εκδικητικό του μάτι που κρύβει ένα «κτήνος» έτοιμο να εκραγεί, δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Αν δεν έχεις τη διάθεση να εναρμονιστείς μαζί του, δεν θα στο συγχωρήσει. Ακόμα και αν είσαι αφροαμερικανός με μεγάλο στόμα.

 

 

Σίγουρα το «Boardwalk Empire» έχει πολλούς λόγους για να σε κάνει να το παρακολουθήσεις. Μια σειρά που βλέπεις τους γκάνγκστερς που έφτιαξαν την ιστορία να ξεκινάνε από το σημείο μηδέν και να γιγαντώνοται μέρα με τη μέρα, επεισόδιο με το επεισόδιο. Σε κάθε σίριαλ ωστόσο χρειάζεται ένας χαρακτήρας-αλατοπίπερο για να κάνει τα πράγματα πιο ζόρικα με κάθε του εμφάνιση.

Ο Chalky White του Michael K. Williams μπορεί να μην ήταν στα χαρτιά ο πρωταγωνιστής της γκανγκστερικής φαρέτρας του Martin Scorsese, σίγουρα όμως ήταν η μεγαλύτερη αποκάλυψή του. Διότι σε όποια σκηνή και αν εμφανίστηκε, δεν υπήρξε ποτέ βαρετός και συνάμα ποτέ ο εκνευριστικός που περίμενες πώς και πώς η ιστορία να τον βγάλει από τη μέση.

«Αντίο» μεγάλε Chalky. Ευχαριστούμε Michael Kenneth Williams.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved