Harvey Specter: Τι μας έμαθε μετά από 9 σεζόν στο «Suits»;

Ο μισητός τύπος που θα λατρέψεις τις συμβουλές του.

Δεν είναι ένας ήρωας που είναι εύκολο να ταυτιστείς μαζί του. Παρακολουθώντας τον πίσω από το γυαλί της τηλεόρασης μπορεί να τον λατρεύεις, ωστόσο αν τον συναναστρέφεσαι καθημερινά (ακόμα και αν είσαι ο συνεργάτης του Mike Ross) πιθανότερο είναι να τον σιχαίνεσαι παρά να τον συμπαθείς. Ο χαρισματικός δικηγόρος της τηλεοπτικής σειράς «Suits», Harvey Specter δεν είναι ένας τύπος που χρήζει καθολικής αποδοχής, είναι σαν τον παίκτη-σταρ ή τον celebrity. Έχει μεν κοινό και μάλιστα φανατικό, αλλά κυρίως διπλάσιους haters.

Φταίει το αλαζονικό ύφος; Η σιγουριά για τον εαυτό του; Η ευκολία του να βρίσκει μονοπάτι σε κάθε αδιέξοδο; Η εμφάνιση στην πένα που μέχρι και ο Bond θα ζήλευε; Συνδυασμός; Μπορεί και όλα μαζί. Τον Harvey Specter του Gabriel Macht, είτε τον λατρεύεις, είτε τον σιχαίνεσαι δεν μπορείς να μην τον σέβεσαι. Διότι είναι αυτός που είναι και δεν αλλάζει στάση ζωής, ό,τι και να συμβεί στoν καθημερινό του βίο. Και ένας τέτοιος τύπος έχει σίγουρα πολλά μηνύματα να σου περάσει για τη ζωή.

 

Ο Harvey είναι ο ένας. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι 6 στυλάτοι τύποι της τηλεόρασης;

 

Η εμφάνισή είναι εξίσου σημαντική με το ταλέντο σου

Μπορεί να τον θεωρείς υπερβολικό που είναι συνέχεια στην πένα, αλλά έχει δίκιο. Η καθημερινότητα στη δουλειά, είναι σαν το σύγχρονο μπάσκετ. Σημαντικό όπλο το ταλέντο και οι ικανότητες, αλλά η σημασία στη λεπτομέρεια είναι το «εισιτήριο» για την πρώτη κατηγορία.

Είτε πρόκειται για πρώτη γνωριμία, είτε για καθημερινή επαφή, ο Harvey αλλά και ολόκληρη η σειρά «Suits» το έχει σαν moto. Να καλλιεργείς τον εαυτό σου και πνευματικά και εξωτερικά. Διότι η εμφάνιση προσθέτει κύρος στην επιτυχία σου, τόσο με τον τρόπο που θα πλασάρεις τον εαυτό σου, όσο τον τρόπο που θα καθίσεις και κυρίως το σεβασμό και το συναίσθημα που θα εκπέμψεις απέναντι στον εκάστοτε πελάτη ή εργοδότη. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις Windsor κόμπο στην γραβάτα, είτε θα φορέσεις παπούτσι με λίγο τακούνι για να φαίνεσαι πιο ψηλός από τους άλλους. Νομίζες ο Harvey χώνεψε ποτέ το ότι η συνεργάτης του Jessica Pearson φαινόταν ψηλότερη από εκείνον;

 

Jessica Pearson Gina Torres and Harvey Specter Gabriel Macht on Suits 640x427

 

Κράτα χαρακτήρα όσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση

Λένε πως η ηρεμία και η ικανότητα να αντιμετωπίζεις ψύχραιμα τις δύσκολες καταστάσεις είναι αυτό που ξεχωρίζει τους αδύναμους από τους δυνατούς. Κανείς δεν είπε πως είναι αδύνατο να αγχωθείς στη δουλειά σου, άλλωστε αυτό σημαίνει ότι «πονάς» αυτό που κάνεις και σε ενδιαφέρει η επιτυχία σου, όσο βέβαια αυτό το άγχος παραμένει δημιουργικό.

Στον επαγγελματικό τομέα δεν χωράνε συναισθηματισμοί, όσο ανθρώπινος και αν είσαι μέσα σου. Κάποιος σε προσέλαβε να κάνεις μια δουλειά, όχι για να μεταφέρεις σε αυτήν τα προσωπικά σου. Αν δεν το κάνεις κάποιος άλλος θα το κάνει καλύτερα από σένα. Με λίγα λόγια μην μένεις ποτέ στο πρόβλημα, απλά λύσε το. Ή αλλιώς:

«Fix it» όπως λέει και εκείνος.

 

Η ζωή είναι βαρετή αν δεν ρισκάρεις

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και όλα δείχνουν χαμένα, έχεις πάντα δύο επιλογές: Ή να τα παρατήσεις ή να ρισκάρεις. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεσαι χαμένος, στη δεύτερη ωστόσο έχεις την πιθανότητα να βγάλεις το φίδι από την τρύπα. Για τον Harvey όταν τα πράγματα στραβώνουν υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι: το ρίσκο. Δεν είναι ένας τύπος που βολεύεται στο γραφείο του. Άλλωστε ποιος ο λόγος να προκαλέσει αν δεν φτάσει τα πράγματα στα άκρα, ιδιαίτερα στον εργατικό του τομέα.

Διότι είναι από τους τύπους εκείνους που προκαλούν την τύχη τους, που θα φτάσουν στα όρια μια κατάσταση λόγω αξιοπρέπειας, εγωισμού και πρεστίζ, έχοντας ταυτόχρονα το know how αλλά και την επίγνωση για το μέγεθος του ρίσκου που θα πάρουν. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίζει συνέχεια με τους κανόνες, χωρίς να ξεπεράσει τα όρια. Εκτός και αν τα όρια ξεπεράσουν εκείνον πρώτα. Κακό του κεφαλιού τους.

 

 

Όρια; Δεν υπάρχουν όρια

Πολλοί μπλέκουν το παραπάνω moto με την μεγαλομανία και καλό είναι να τα διαχωρίσουμε. Μεγαλομανία είναι όταν θέλουμε να φτάσουμε μια κατάσταση υψηλών προδιαγραφών, να κάνουμε την μεγάλη ζωή και να επαναπαυτούμε σε αυτήν. Το να έχεις όριο τον ουρανό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις την μεγαλομανία μέσα σου. Απλώς θες συνέχεια να βελτιώνεσαι.

Τα έχει πει ο Harvey άλλωστε: «Δεν έχω όνειρα, έχω μόνο ένα στόχο. Μετά θα έχω τον επόμενο».

Δεν θα βγεις ποτέ χαμένος αν θέλεις να βελτιώνεσαι και για αυτό χρειάζεσαι συνεχώς νέους στόχους και προκλήσεις. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε, άλλες πάλι όχι. Μαθαίνουμε από τα δύο και προχωράμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η αποτυχία είναι η καλύτερη φίλη του άντρα, φτάνει απλά να τη θέλεις.

 

Γίνε αφεντικό του εαυτού σου

Μπορεί οι σεζόν του «Suits» να πέρασαν, πρόσωπα και καταστάσεις να άλλαξαν, ωστόσο η προσωπικότητα του Harvey Specter έμεινε αναλλοίωτη. Από την αρχή παραμένει ο ίδιος. Με τη γοητεία να τον συνοδεύει όπου και αν πάει, τη σιγουριά που εμπνέει κάθε του ματιά και την αλαζονεία σε κάθε του πρόταση. Δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για αυτό που είναι, δεν θα αγχωθεί για τον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι και με αυτόν τον τρόπο γίνεται απλά αποδεκτός –ή έστω υποφερτός-.

 

 

Είναι αυτός που του βγαίνει και δεν πάει σύμφωνα με όσα θα ήθελε ο κόσμος να δει από εκείνον. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού του. Το ότι καταφέρνει να σε κάνει να τον συμπαθήσεις (ή έστω να τον αποδεχτείς), ακόμα και αν γνωρίζεις πως είναι ο τύπος που δεν θα συμπαθούσες με τίποτα. Είναι αποδεκτός από όλους και κυρίως από τον ίδιο. Είναι κυρίαρχος του εαυτού του.

Και ένας τέτοιος τύπος δεν θα μπορούσε να μην έχει και ξεχωριστές ατάκες. Στις μαζέψαμε στο παρακάτω άλμπουμ:  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved