Ο θρύλος του Ragnar Lothbrok είναι βαμμένος με αίμα

Όλα όσα δεν σου έμαθε το «Vikings» για εκείνον.

Η ιστορία των παλιότερων χρόνων είναι γεμάτη πολέμαρχους και βασιλείς, κατακτητές και βαρβάρους. Μαζί όμως περιέχει αμέτρητους μύθους και περισσότερους θρύλους. Πολλοί εξ αυτών είναι βασισμένοι σε αληθινά πρόσωπα, άλλοι πάλι δημιουργήθηκαν προκειμένου να αποτελέσουν έμπνευση για μετέπειτα ιστορικούς χαρακτήρες.

Κάθε λαός έχει έναν άνθρωπο-θρύλο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί αμέτρητες ιστορίες, που έχει πολεμήσει τέρατα, έχει διδάξει θάρρος και γενναιότητα αλλά κανείς δεν ξέρει αν όντως υπήρξε κάποιος σαν και αυτόν. Για τους Έλληνες αυτός ο κάποιος είναι ο Αχιλλέας ή ο Ηρακλής.

Για τους Σκανδιναβούς είναι ο Ragnar Lothbrok. Ο θρυλικός ηγέτης των Vikings.

 

 

Ο θρύλος πίσω από τον ήρωα

Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τι ισχύει και τι όχι για τον Ragnar Lothbrok. Ο μύθος μιλάει για έναν αδίστακτο πολέμαρχο ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς και διακρίθηκε για τις πολλές επιδρομές και κατακτήσεις στα βασίλεια της Αγγλίας και της Γαλλίας. Παρά το γεγονός ότι οι γιοι του Ivar the Boneless, Ubba, Halfdan, Hvitserk, Sigurd Snake-in-the-Eye και Björn Ironside είναι υπαρκτοί και τρανοί χαρακτήρες της ιστορίας των Vikings, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ragnar υπήρξε ή ότι ήταν ο κοινός πατέρας όλων.

Η θεωρία που επικρατεί περισσότερο από όλες ωστόσο είναι ότι ο Lothbrok αποτελεί συνδυασμό διάφορων ιστορικών Viking, από βασιλιάδες μέχρι και ηγέτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τον θάνατό του. Η μία αναφέρει ότι πέθανε από συνδυασμό χολέρας και πληγών που υπέστη κατά την επίθεση των Vikings στο Παρίσι.

Η πιο γνωστή ωστόσο είναι ότι αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε από τον βασιλιά της Northumbria, Aela, πετώντας τον μέσα σε λάκκο γεμάτο φίδια. Όποιον τελικά και αν σκότωσε ο Aela, το μόνο βέβαιο είναι ότι υπέγραψε την καταδίκη (αρχικά τη δική του και κατ’ επέκταση) της Northumbria.

 

 

Οι υιοί του Ragnar επιτέθηκαν με μανία στην Αγγλία και αφού κατέκτησαν τη Northumbria και το βασίλειο του York, αιχμαλώτισαν τον Aela προχωρώντας στην εκτέλεσή του με τον πλέον βασανιστικό τρόπο, τον επονομαζόμενο «ματωμένο αετό». Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή, oι Vikings ξερίζωναν τους πνεύμονες απ’ την πλάτη και τους σήκωναν στα πλάγια, για να φαίνονται σαν φτερά.

Οι ήρωες γεννούν επιτεύγματα, πραγματοποιούν άθλους και δημιουργούν ιστορίες. Και ένας τέτοιος ήρωας προφανώς και δεν θα μπορούσε να περνά απαρατήρητος από το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ragnar παντρεύτηκε τρεις φορές: Τη Lagertha, την Tora Townheart και την Aslaug.

Για την πρώτη μάλιστα λέγεται ότι για να κερδίσει το χέρι της σκότωσε έναν δράκο, προστατεύοντας τον εαυτό του από το κρύο με ένα μάλλινο παντελόνι. Από εκεί γεννήθηκε και το όνομα «Lothbrok» (ή Lodbrok) που σημαίνει «τριχωτό παντελόνι».

 

 

To ρητό εκείνο του Sir Leigh Teabing στον «Κώδικα DaVinci» του Dan Brown «όταν έχουμε να κάνουμε με ιστορία, οι δολοφόνοι μετατρέπονται σε ήρωες», δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στον Ragnar. Για τους Σουηδούς, τους Νορβηγούς και τους Φιλανδούς είναι ο ατρόμητος αρχηγός και πατέρας των γνωστότερων ηγετών των Vikings. Για τους Γάλλους και τους Άγγλους ωστόσο ήταν πραγματική κατάρα.

Οι Vikings υπό τις οδηγίες του Ragnar λεηλάτησαν τα βασίλεια του Essex και της Northambria και έπειτα εισέβαλαν στο Παρίσι. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας έμοιαζε και ήταν απόρθητο φρούριο, ωστόσο οι Vikings μετά από πολλές μάχες κατέλαβαν την πόλη και απομακρύνθηκαν μόνο όταν ο βασιλιάς Κάρολος τους έδωσε 2,5 τόνους χρυσάφι και ασήμι.

 

Η σειρά που τον λατρέψαμε

Μια και μιλάμε για Ragnar δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στη σειρά του History Channel «Vikings», όπου ο «θρύλος» των Σκανδιναβών γιγαντώθηκε στα μάτια όλων μέσα από την υποκριτική ικανότητα του Travis Fimel.

Εμείς πάντως γνωρίσαμε τον υιό του, Bjorn Ironside.

Εκεί όπου τον είδαμε από απλό άρχοντα, να αναζητεί το μονοπάτι του με τη βοήθεια των θεών, τις γυναικείες κατακτήσεις του, την κόντρα με τον «αδερφό» του, Rollo και τελικώς την ανάδειξή του στο απόλυτο πρόσωπο της ιστορίας των Vikings. Μια ιστορία που έκλεισε αλλά πάντρεψε μοναδικά τα ιστορικά γεγονότα με την φαντασία και την λαογραφία των Σκανδιναβών. 

 

 

Αν ωστόσο θέλεις να ζήσεις τον μύθο του Ragnar, τον δικό σου μύθο, το μέλλον λέγεται Eivor και είναι ο πρωταγωνιστής (ή η πρωταγωνίστρια) στο νέο Assassin's Creed Valhalla που κυκλοφόρησε πέρσι για τα PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, PC και Stadia. Εκεί ο μύθος σου συναντάει την Ubisoft για να ζήσεις ως πραγματικός Βίκινγκ και να κάνεις πραγματικότητα όλα όσα είδες στο Vikings ή ακόμη και στο Last Kingdom.

 

 

Άλλωστε για να είναι ο Odin με το μέρος σου, απαιτείται να είσαι γενναίος...

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved