Assosiated Press Εθνική Ιταλίας: Κωδικός «Σκουάντρα Ατζούρα»

Η ομάδα που έχει συνδεθεί όσο λίγες με το μπλε χρώμα, δεν έχει καθόλου μπλε στη σημαία της. Υπάρχει όμως ιστορία από πίσω.

Euro 2024, ημέρα δεύτερη και το πρόγραμμα αρχίζει να στρώνει μετά τα χτεσινά στο Γερμανία-Σκωτία. Σήμερα, λοιπόν, το πρόγραμμα είναι πραγματικά γεμάτο με τρεις αγώνες στις 4 μ.μ., 7 μ.μ. και 10 μ.μ. με τους αγώνες Ουγγαρία-Ελβετία (Κολωνία), το μεγάλο ντέρμπι Ισπανία-Κροατία (Βερολίνο) αλλά και το «καυτό» Ιταλία-Αλβανία (Ντόρτμουντ).

H Iταλία ήταν η μεγάλη απούσα του περασμένου Μουντιάλ.

Μπορεί στα «χαρτιά» το Ισπανία-Κροατία να είναι το μεγάλο ντέρμπι βάσει δυναμικότητας και ιστορίας των ομάδων, ωστόσο, το Ιταλία-Αλβανία έχει αποκτήσει ήδη μεγάλο hype, λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας των Αλβανών φιλάθλων -50 χιλιάδες- στις εξέδρες του γηπέδου στη Βεστφαλία.

Εκεί λοιπόν η Εθνική Αλβανίας θα εμφανιστεί με τις κλασικές κόκκινες εμφανίσεις που αντιστοιχούν στα χρώματα της σημαίας τους, την ώρα που οι Ιταλοί ως «σκουάντρα ατζούρα» που είναι, θα φορέσουν τα μπλε. Μια μικρή, σημείωση εδώ, η Ιταλία μπορεί να φοράει μπλε αλλά δεν έχει κανένα τέτοιο χρώμα στη σημαία της. Και κάπως έτσι καταστράφηκε η κοσμοθεωρία μας.

 

 

Γιατί όμως φοράνε τα μπλε οι Ιταλοί;

Θα πει κανείς, «ούτε οι πρώτοι, ούτε και οι τελευταίοι είναι» οι Ιταλοί που άλλο χρώμα φοράνε, άλλο υποδεικνύει η σημαία τους. Οι Αυστραλοί για παράδειγμα στην οποία έχουν καθιερωθεί το πράσινο και το χρυσό έχει μπλε σημαία, όπως και οι Γερμανοί τους οποίους έχουμε συνηθίσει με άσπρη φανέλα έχουν την κλασική τριχρωμία, μαύρου-κόκκινου-κίτρινου. Εδώ θα μας πεις, κοτζάμ Γιουβέντους που την έχουμε συνηθίσει με άσπρα και μαύρα, στα μέσα των 90’s φορούσε και εκείνη τα μπλε, η κανονική Ιταλία δεν θα το έκανε;  

Στην πραγματικότητα, όμως, το μπλε χρώμα στη φανέλα των Ιταλών δεν είναι απλά μια φινετσάτη επιλογή που θα ταίριαζε στην ιταλική κουλτούρα, αλλά κουβαλάει μεγάλη ιστορία από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Συγκεκριμένα, οι "ατζούρι", δηλαδή οι μπλε, απέκτησαν το συγκεκριμένο χρώμα γιατί είναι εκείνο της Σαβοΐας, του Βασιλικού Οίκου που κυριαρχούσε και στην ουσία κυβερνούσε τη χώρα από το 1861 έως το 1946.

 

 

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου 1910

Στο Arena di Milano η Ιταλία θα αντιμετώπιζε την Ουγγαρί, ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι θα έβλεπαν για πρώτη φορά την εθνική ομάδα με τα νέα χρώματά της. Μέχρι τότε οι Ιταλοί κανονικά έπαιζαν με λευκές εμφανίσεις, παρατάχθηκαν όμως στον αγωνιστικό χώρο ντυμένοι στα μπλε, εκπλήσσοντας τους πάντες για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Υπήρξαν πολλές ερμηνείες πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως ότι η ομοσπονδία ήθελε να μιμηθεί την Εθνική ομάδα της Γαλλίας, ή ότι ήθελε να τιμήσει τον ουρανό και τη θάλασσα, ωστόσο όπως αποδείχτηκε, η απόφαση ήταν πως έτσι είχε αποφασίσει ο Βασιλικός Οίκος της Σαβόιας.

Μπορεί το Βασίλειο της Ιταλίας να καταργήθηκε και επίσημα το 1946, ωστόσο, η φανέλα έμεινε για πάντα «σκουάντρα ατζούρα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά με άλλα χρώματα πέρα από τα μπλε. Σε ένα παιχνίδι μάλιστα κόντρα στην Εθνική μας ομάδα το 2019, η Ιταλία έπαιξε με την επετειακή, πράσινη φανέλα της στη Ρώμη, σε ένα παιχνίδι που παρακολουθήσαμε κοντά από το Ολίμπικο της Ρώμης.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved