Getty Οι γυναίκες γράφουν ιστορία στο Μουντιάλ του Κατάρ

Η Stephanie Frappart είναι η πρώτη γυναίκα που θα διαιτητεύσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών. Αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το έχουν χαρακτηρίσει ως το Μουντιάλ της ντροπής. Στο Κατάρ καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα, χιλιάδες νεκροί θυσιάστηκαν για τις εγκαταστάσεις και απαγόρευσαν μέχρι και την... μπίρα στα γήπεδα. Αλλά αν πρέπει να βγάλουμε σε κάτι το καπέλο στην FIFA αναφορικά με το Μουντιάλ του Κατάρ, τότε είναι για τη θέση της γυναίκας. Στις εξέδρες έχουν βρεθεί περισσότερες γυναίκες σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο Μουντιάλ του παρελθόντος. Και το βράδυ της Πέμπτης, στη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Γερμανία και Κόστα Ρίκα που θα κρίνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, η αρχόντισσα του αγώνα θα είναι μία γυναίκα. Μία Γαλλίδα που συνεχίζει να γράφει ιστορία. Έχει σφυρίξει σε αγώνα Champions League, στο γαλλικό πρωτάθλημα και τώρα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα ηγηθεί μίας ομάδας διαιτητών που περιλαμβάνεται αποκλειστικά από γυναίκες, έχοντας ως βοηθούς τις Neuza Back (Βραζιλία) και Karen Diaz Medina (Μεξικό).

Ο λόγος φυσικά για την Stephanie Frappart. «Γνωρίζουμε την πίεση αλλά νομίζω πως δε θα μας επηρέασει. Δε θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Να είμαστε ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και να μην σκεφτόμαστε τίποτε άλλο εξωαγωνιστικό, παρά μόνο να είμαστε συγκεντρωμένοι στο γήπεδο», ανέφερε πριν το τουρνουά όταν κλήθηκε να μιλήσει για τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του Κατάρ.

 

 

 

«Είναι ένα ισχυρό σημάδι από τη FIFA και τις αρχές πως πρέπει να υπάρχουν γυναίκες διαιτητές σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε. Η 38χρονη Γαλλίδα, που έχει σφυρίξει στο παρελθόν τον τελικό του Σούπερ Καρ μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι το 2019, είναι η μία από τις 3 «πρώτες» γυναίκες διαιτητές που βρίσκεται στη λίστα των 36 της FIFA. Οι άλλες δύο είναι η Salima Mukansanga από τη Ρουάντα και η Yoshimi Yamashita από την Ιαπωνία, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο Κατάρ.

Μουντιάλ: Η αρχαιοελληνική ιστορία του τροπαίου

Η απόφαση της FIFA να ορίσει σ’ ένα τόσο κρίσιμο αγώνα για τη συνέχεια του τουρνουά μία γυναίκα είναι μεγάλης σημασίας. Αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων και δε μένει μόνο στα λόγια. Προχωρά σε πράξεις. Ο ορισμός μίας γυναίκας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι είδηση. Ωστόσο η πραγματική ισότητα θα έρθει όταν πλέον δε θα μας προκαλεί έκπληξη. Όταν θα έρθει η στιγμή να βλέπουμε στους πίνακες των διαιτητών γυναικεία ονόματα και δε θα μας κάνει καμία απολύτως εντύπωση. Θα μας ενδιαφέρει απλώς αν θα σφυρίξει σωστά ή όχι. Ανεξαρτήτως αν θα χρειαστεί τη βοήθεια του VAR.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved