Το καλύτερο γκολ των Euro: Πολ Γκασκόιν ή Μάρκο Φαν Μπάστεν;

Στην ιστορία των Euro έχουν μπει πάνω από 600 γκολ, όμως, κάποια από αυτά μας έκαναν να… ξεφύγουμε τελείως με την ομορφιά και την αρτιότητά τους.

Το Euro 2020 θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021 λόγω κορονοϊού, αλλά ελπίζουμε να μας αποζημιώσει με σπουδαίο θέαμα και φυσικά με πολλά γκολ. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Το γκολ. Όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή και αναπαυτεί στα δίχτυα, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα συναισθήματα. Έκρηξη, χαρά, ενθουσιασμός, λύπη, απογοήτευση. Ένα μίγμα ανθρώπινων αντιδράσεων που κάνει το ποδόσφαιρο να είναι ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, σπορ στον κόσμο.

Συνολικά από το 1958 μέχρι σήμερα, έχουν μπει 687 γκολ στα Euro που έχουν διεξαχθεί. Το τελευταίο, αυτό του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, ήταν και το πιο παραγωγικό με 108 τέρματα σε 51 αναμετρήσεις. Προφανώς και η αλλαγή στο format, οι περισσότεροι αγώνες αλλά και η εξέλιξη του αθλήματος με την ταχύτητα, την τεχνική και την ανάπτυξη των παικτών προσφέρεται για να βλέπουμε ολοένα και περισσότερες φορές τη μπάλα στα δίχτυα. Υπήρξαν, ωστόσο, στο παρελθόν περιπτώσεις γκολ που μας άφησαν… με το στόμα ανοικτό.

 

Πολ Γκασκόιν, Αγγλία 1996: Η «τρέλα» του «Γκάζα» στο χορτάρι

Το καλοκαίρι του 1996 η Αγγλία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, φιλοδοξούσε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Η χώρα φιλοξενούσε το Euro, την πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση που ανέλαβε μετά το Μουντιάλ του 1966, και είχε στόχο το τρόπαιο. Μια εκπληκτική αγγλική ομάδα που ήθελε να «ξορκίσει» όλες τις κατάρες, η οποία, όμως, ξεκίνησε με το… αριστερό από το τεράστιο άγχος που τη βάραινε.

Στην πρεμιέρα έμεινε στο 1-1 απέναντι στην Ελβετία και αμέσως ο (πάντα έτοιμος να ασκήσει ισοπεδωτική κριτική) Βρετανικός Τύπος, έβαλε την ομάδα του Τέρι Βέναμπλς στα… σκοινιά κι άρχισε να τη σφυροκοπά. Δεύτερος αγώνας, αυτός με τη Σκωτία. Αναμέτρηση με πολλές ιδιαιτερότητες και με τεράστια σημασία για την Αγγλία.

Ο πρώτος σκόρερ εκείνου του Euro, Άλαν Σίρερ, άνοιξε τον δρόμο προς τη νίκη στο 53’, ωστόσο, ο Πολ Γκασκόιν 26 λεπτά αργότερα ήταν αυτός που «σφράγισε» την επικράτηση κι έδωσε «φτερά» στα «τρία λιοντάρια» για τη συνέχεια του τουρνουά. Η… τρέλα που κουβαλούσε, και κουβαλάει, ο «Γκάζα», αποτυπώθηκε στο χορτάρι σε μια αντεπίθεση που δεν… μύριζε γκολ. Με μια ντρίμπλα – σομπρέρο ξεφτίλισε έναν δύσμοιρο αμυντικό της Σκωτίας και πριν η μπάλα προσγειωθεί στο χόρτο, την έστειλε με μαεστρία στα δίχτυα για να ξεσπάσει σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ένας Βρετανός, είχε πετύχει το πιο «λάτιν» γκολ στην ιστορία των Euro…

 

 

Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ολλανδία 1988: Το «έργο τέχνης» του κορυφαίου σέντερ φορ

Διαχρονικά η Ολλανδία είναι μια από τις ομάδες που στα μεγάλα τουρνουά έχει τον τίτλο του φαβορί, αλλά και τη συμπάθεια των περισσότερων ουδέτερων φιλάθλων. Ο λόγος είναι το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που έχουν παρουσιάσει διαχρονικά οι «Οράνιε», από την εποχή του Total Football με ηγέτη τον Γιόχαν Κρόιφ, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Στη δεκαετία του ’80 η «φουρνιά» που βγήκε από τη «χώρα της τουλίπας» ήταν… μαγική. Παικταράδες όπως οι Γκούλιτ, Κούμαν, Βίντερ, Ράικαρντ και φυσικά ο τεράστιος σέντερ φορ, Μάρκο Φαν Μπάστεν, έμελλε να σπάσουν την κατάρα και να οδηγήσουν την Ολλανδία – επιτέλους – σε έναν τίτλο. Μέσα σε αυτή την ομάδα που κατέκτησε το Euro 1988 και ο νυν προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν’τ’Σχιπ αλλά και ο Γιαν Μποσμάν που άλλαξε τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές κοινοτικών παικτών.

Στο θέμα μας, όμως, μην ξεφεύγουμε. Η Ολλανδία, λοιπόν, ευτύχησε να έχει στις τάξεις τον καλύτερο, ίσως, σέντερ φορ που βγήκε ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Ο Ολλανδός που είχε γράψει ήδη ιστορία με όσα έκανε, και αναγκάστηκε λόγω τραυματισμών να πει πολύ νωρίς το «αντίο» στα γήπεδα, υπέγραψε τον τελικό κόντρα στη Σοβιετική Ένωση με ένα… έργο τέχνης. Στις 25 Ιουνίου 1988 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ο αρχηγός των Ολλανδών, Ρουντ Γκούλιτ, άνοιξε το σκορ στο 32’ του τελικού και στο 54’ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν με ένα βολέ από τρομερά δύσκολη γωνία, έβαλε ένα γκολ που για χρόνια ήταν το σήμα κατατεθέν των Euro αλλά και… σήμα αρχής αθλητικών εκπομπών.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved