H απαράμιλλη γοητεία της Σύμης

12+1-2 λόγοι -σαν τα Δωδεκάνησα- για να επισκεφτείς την μικρή αδερφή της Ρόδου.

Αν βρεθείς ποτέ προς Δωδεκάνησα πλευρά δεν χρειάζεται να την αναζητήσεις στο χάρτη για να τη βρεις. Απέχει μόλις μιάμιση ώρα με το καράβι από τη Ρόδο, αλλά η ομορφιά και η γραφικότητά της δίνει μία άλλη αίσθηση απόδρασης. Σαν να είσαι μέσα σε θεατρικό σκηνικό ένα πράγμα.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 ο ελληνικός τουρισμός έχει πέσει αισθητά, κυρίως λόγω απόστασης και κρίσης, αφήνοντας σε αχαρτογράφητα νερά για τον Έλληνα της πόλης, ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου.

 

 

Ακόμα και όσοι φτάσουν Ρόδο περιορίζονται στα all inclusive ή βόλτες στο νησί των Ιπποτών χωρίς να κάνουν τον κόπο- που ανταμείβει- να φτάσουν Σύμη και να μείνουν έστω για ένα βράδυ.  

Σαν τα Δωδεκάνησα, που στην πραγματικότητα είναι λίγο περισσότερα νησιά- σου δίνω 12+ 1-2 λόγους να την επισκεφθείς:

1) Για το θέαμα που θα αντικρίσεις μόλις μπεις στο λιμάνι. Έναν γραφικό οικισμό σαν ζωγραφιστό του οποίου η νεοκλαστική αρχιτεκτονική προστατεύεται από την UNESCO. Για πολλούς αποτελεί πραγματικό ταξίδι στο χρόνο.

2) Για να δεις τα «χαλατά» όπως τα λένε οι ντόπιοι, ερείπια από τη γερμανική επιδρομή κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο που δείχνουν ότι η φρίκη είναι τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας. Αρκετά αναστηλώθηκαν ακόμα και μετά το 2000 δίνοντας σε όποιον ανέβαινε την «Καλή» μία αίσθηση περιήγησης σε πόλη-φάντασμα. 

3) Για το φεστιβάλ Σύμης. Από το 1995 έχουν περάσει εκατοντάδες σημαντικοί  καλλιτέχνες από το νησί από τη Μούσχουρη, το Νταλάρα και τον Παπαζογλου ως διάφορα αστέρια της ποπ. Οι συναυλίες είναι δωρεάν και είναι το κάτι παραπάνω για όσους βρίσκονται στη Σύμη τα βράδια του Αυγούστου. Φέτος είδαμε π.χ. την Ελένη Φουρέιρα, το Δημήτρη Μπάση, τη Μελίνα Κανά και τη Μιρέλλα Πάχου με τον πατέρα της Αγαπητό.

4) Για να ανέβεις τα περίπου 500 σκαλιά της «Καλής Στράτας» ως το Χωριό και να απολαύσεις τη θέα και τα καφέ που συνήθως δεν προλαβαίνουν να δουν οι τουρίστες που βγαίνουν για ελάχιστες ώρες από τα καραβάκια.

 

 

5) Για το γύρο του νησιού. Είναι μια εκδρομή που κάνω κάθε φορά τα τελευταία 25 χρόνια. Η τιμή είναι εξαιρετική σε σχέση με αυτό που προσφέρει και ο καπετάνιος και όλοι οι άνθρωποι στο καΐκι είναι πολύ ευχάριστη παρέα. Με το γύρο κολυμπάς σε φοβερές παραλίες που σε άλλη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις. Όταν το καΐκι κάνει στάση στον Άγιο Αιμιλιανό ή τα Σεσκλιά, τρως μέχρι σκασμού ή έστω στο σημείο που να μπορείς να ξανακολυμπήσεις σε ένα υπέροχο μπάρμπεκιου που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο και ποικιλία από άλλα πιάτα όπως μακαρόνια με σάλτσα, γίγαντες, πατατοσαλάτα, τζατζίκι, σαλάτες, ρίζι κ.α, ενώ υπάρχει καφές και κεράσματα σε όλη τη διαδρομή. Must για όποιον έρθει Σύμη.

6) Για να πας στο ναυτικό Μουσείο μαθαίνοντας για την πλούσια ναυτική ιστορία της χώρας μας, τους σφουγγαράδες και τη νόσο των δυτών. Στο γιαλό βρίσκεται ακόμη το σπίτι όπου υπογράφηκε η παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το όχι και τόσο μακρινό 1947. Σήμερα στεγάζει μαγαζί και γκαλερί. 

7) Η γεωγραφία είναι απλή και όλα είναι σχετικά κοντά αν έχεις όρεξη για περπάτημα: Γιαλός, Χωριό, Νημποριό,  Πέδι, Πανορμίτης και τη βγάζεις χωρίς απαραίτητα να έχεις αυτοκίνητο. Εξάλλου, με τα βαρκάκια που φεύγουν από το γιαλό και το Πέδι φτάνεις σε όλες τις καλές παραλίες.

Bonus: Μία όμορφη παραλία στην οποία πάτε με την παρέα περπατώντας νιώθοντας εξερευνητές είναι ο Άγιος Νικόλαος, κοντά στο Πέδι. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο.

 

 

8) Γιατί υπάρχουν καταλύματα και προγράμματα για όλα τα βαλάντια. Πληρώνεις ελληνικό νησί και παίρνεις αέρα Monaco. Τα μεγάλα τουριστικά νησιά θυμίζουν ντισνειλαντ ειδικά τον Αύγουστο.

9) Για να φας  γαριδάκι συμιακό, ακούμια και κουλουράκια βουτυρενα, για να αναφέρω ελαχιστα τοπικά εδέσματα 

Bonus: Τα παραδοσιακά πανηγύρια του Αύγουστου όπως του Μεγάλου Σωτήρος η της Παναγίας Αλεθηνης που κρατάνε χαρακτήρα

10) Για μία επίσκεψη-προσκύνημα στην ΙΜ του Πανορμίτη.  Ένα τοπικό Άγιο Όρος χωρίς τους περιορισμούς της αθωνικής πολιτείας. Υπάρχει και το Μουσείο με τα καραβάκια και τα μπουκάλια με ευχές και τάματα για τον Πανορμίτη. Φίλος μου που είχε επισκεφθεί τυχαία τη Σύμη βρήκε ένα τέτοιο στην Εύβοια και μου το έδωσε να το πάω στον προορισμό του. Δεν έχει σημασία πως αλλά φτάνουν. Believe.Στη μεγάλη γιορτή του στις 8 Νοεμβρίου νομίζεις ότι είσαι στα...Ιεροσόλυμα.

Bonus: Πρέπει να φας παραδοσιακή τυρόπιτα ή διάφορες άλλες λιχουδιές από τον παραδοσιακό ξυλοφουρνο

11) Για να δεις ένα παραδοσιακό συμιακό σπίτι-αρχοντικό  και να μάθεις τι είναι η στέρνα, η μουσαντρα, αν έδινε ο ιδιοκτήτης η όχι χρήματα σε όσους είχαν ανάγκη και  χτυπούσαν την πόρτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επισκέψιμη «Σάλα του Χατζηαγαπητού» στο χωριό.

12) Για παραλίες όπως ο Άγιος Γεώργιος ο δυσαλωτος, ένα θαύμα της φύσης που θυμίζει το ναυάγιο της Ζακύνθου και είναι από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας. Τα επιβλητικά κάθετα βράχια έχουν ύψος 300μ που προσφέρουν σκιά σε ένα αφιλόξενο κατά τα άλλα περιβάλλον. Η ονομασία προέρχεται από τη δύσκολη πρόσβαση που έχει η παραλία. Το 2010 και το 2011 έλαβε χώρα μέρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος base jump παράγοντας μοναδικές εικόνες. Ωστόσο, μετά το 2011 δεν συνεχίστηκε το εντυπωσιακό event καθώς αθλητής κρεμάστηκε στα βράχια ύστερα από πρόβλημα στο αλεξίπτωτό του και απαιτήθηκε επιχείρηση διάσωσης. 

 

 

12+1 Για να πας σε μέρη όπως η ταβέρνα του Γιώργου στο χωριό, που παραπέμπουν σε σκηνικό του Mamma Mia ελληνοσουηδικό γάμο της δεκαετίας του 70,  το «Πέταλο» (που έχει θέα όλη τη Σύμη, ωραία αισθήτικη και κοκτέιλ ) και η Κρυφή Αυλή (στο δρόμο για το Πεδι) όπου ντόπιοι και τουρίστες συναντιούνται στην αυλή ενός σπιτιού και το αποτέλεσμα είναι η καλή παρέα.

12+2: Αν βρεθείς στο Γιαλό για μία γρήγορη βουτιά μπορεις να πας στο ΝΟΣ. Εκεί βρίσκεται μία παραλία που ο άνθρωπος κατόρθωσε να φτιάξει κόντρα στη φύση, την οποία βαφτίσανε πως αλλιώς; Παράδεισος

12+3: Αξίζει να αγοράσεις φυσικά σφουγγάρια από τα μαγαζιά στο Γυαλό. Μπορεί να μην είναι πια αυτά που έβγαζαν οι φημισμένοι σφουγγαράδες της Δωδεκανήσου, ωστόσο αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και μπορείς να βρεις εξαιρετικά σφουγγάρια με αντοχή ακόμα και για 5 χρόνια αν τα προσέχεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved