Έχεις σκεφτεί πόσο έγκυρες είναι οι θερμοκρασίες που εμφανίζονται στο κινητό σου; Mήπως αυτό που νιώθεις ως θερμοκρασία δεν αντιστοιχεί με αυτό που βλέπεις στο κινητό σου; Για παράδειγμα, είναι μία αρκετά ζεστή ημέρα ή αλλιώς καυτή και αισθάνεσαι πως δεν αντιστοιχεί αυτό που βλέπεις με αυτό που αισθάνεσαι. Πώς συμβαίνει αυτό;
H θερμική κάμερα της Αθήνας εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα τρομάζει
Μάλλον ότι δεν είναι κάτι που φαντάζεσαι, αλλά κάτι που ισχύει καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ υποστηρίζουν ότι δεν είναι στο μυαλό σου. Αν μένεις σε μια τσιμεντούπολη χωρίς καθόλου πράσινο τότε είναι πολύ πιθανόν η θερμοκρασία που βλέπεις στο κινητό σου να είναι μικρότερη από αυτή που ισχύει. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology Letters, οι θερμοκρασίες που αναφέρονται στις τσιμεντένιες γειτονιές μπορεί να είναι σοβαρά υποτιμημένες.
Ξέρεις τι είναι οι «αστικές θερμονησίδες»
Αστική θερμονησίδα ή urban heat island λέγεται το φαινόμενο όπου η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Το τσιμέντο και η άσφαλτος απορροφούν και εκπέμπουν θερμότητα, ενώ η έλλειψη δέντρων και φυτών σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη «φυσική ψύξη».
Το μαρτύριο του να μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς το καλοκαίρι
«Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αναπνευστική και καρδιαγγειακή μας υγεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προβλέπουμε τον καιρό, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες ζουν», αναφέρει η Μέριλι Μπλακ, επιστήμονας δημόσιας υγείας του ερευνητικού ινστιτούτου Chemical Insights του Underwriter’s Laboratory (UL).
Συνεπώς την επόμενη φορά που θα δεις τις θερμοκρασίες στο κινητό σου χαμηλότερες από αυτές που αισθάνεσαι, δεν σημαίνει ότι εσύ έχεις κάνεις λάθος. Ίσως να φταίει το τσιμέντο.