Η νυχτερινή Αθήνα φαίνεται πολύ πιο όμορφη από τον φακό της NASA

Λέτε να φταίει ο χριστουγενιάτικος στολισμός;  

Έχει τραγουδήσει ο Κώστας Χατζής «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά» και πιστεύω ότι αυτοί οι στίχοι ταιριάζουν άψογα σε αυτή τη νέα φωτογραφία της νυχτερινής  Αθήνας που τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Βλέποντας την εικόνα μας προκαλεί δέος, καθώς διαφέρει από παρόμοιες που έχουμε δει. Η Αθήνα όσο και κάποιοι μπορεί να μην την αντέχουν, ειδικά τις νύχτες παραμένει μαγική και αυτή η φωτογραφία έρχεται να υπενθυμίσει τη χαμένη γοητεία της.

 

Athens night

Φωτoγραφία: NASA EARTH OBSERVATORY

 

Για τη λήψη

Όσον αφορά τη φωτογραφία έχει έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους υποδηλώνοντας τη διεπαφή μεταξύ αστικών και φυσικών περιοχών στην πρωτεύουσα. Ο φωτισμός διακόπτεται απότομα στο νότιο άκρο της Αθήνας, στον Σαρωνικό κόλπο. Το βορειοδυτικό άκρο της πόλης εμφανίζει επίσης απότομη πτώση του φωτισμού λόγω των βουνών της Πάρνηθας. Ομοίως, η έλλειψη φωτισμού μεταξύ της πόλης και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών οφείλεται στο δύσβατο ανάγλυφο των βουνών του Υμηττού.  Στις νυχτερινές φωτογραφίες που λαμβάνονται από ψηλά, οι απότομες μεταβάσεις από φωτισμένες σε μη φωτισμένες περιοχές εμφανίζονται συχνά εκεί όπου η αστική ανάπτυξη συναντά ένα υδάτινο σώμα ή ένα ανώμαλο, μη ανεπτυγμένο έδαφος. 

Το Μέτσοβο είναι σοβαρός λόγος για να μην μείνεις τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο για τη φωτογραφία είναι ότι το παρελθόν και το μοντέρνο έρχονται σε αντίθεση. Ειδικότερα, τα αρχαία και τα σύγχρονα κομμάτια της πόλης έρχονται επίσης σε αντίθεση τη νύχτα. Οι φωτισμοί κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος υποδηλώνουν παλαιότερο φωτισμό με νάτριο υψηλής πίεσης. Ο φωτισμός λευκού χρώματος από την άλλη υποδεικνύει περιοχές που φωτίζονται με πιο πρόσφατη τεχνολογία LED.

Επιπλέον, οι μικρές σκοτεινές κηλίδες στην κεντρική περιοχή της πόλης υποδεικνύουν ορισμένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του πέμπτου αιώνα π.Χ., όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και ο ναός του Ολυμπίου Διός. Τέλος, η φωτογραφία του αστροναύτη πάρθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 με εστιακό μήκος 180 χιλιοστών. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved