5 πραγματάκια που νοσταλγούμε από την εποχή του Nokia 3310

Με αφορμή την φημολογούμενη επανακυκλοφορία του θρυλικού κινητού.

ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ! Η πάλαι ποτέ κραταιά Nokia σχεδιάζει να ξαναφέρει στις ζωές μας το 3310! Το κινητό που μπήκε στις ζωές μας και κατέκτησε τις ψυχές μας κάπου εκεί στις αρχές της τρίτης χιλιετίας. Θα το πουλάνε, λέει, 59 ευρώπουλα κι αν το ακούσει κάνα πιτσιρίκι θα μας δείχνει εμάς τα γερόντια που θα σπεύσουμε να το αγοράσουμε και θα γελάει με την ψυχή του. «Μα καλά ρε μπαρμπάδες, πάτε και δίνετε δύο μεροκάματα για να αγοράσετε ένα κινητό που δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από κλήσεις και μηνύματα;»

Αυτόν τον πιτσιρικά, το λοιπόν, θα τον πιάσουμε από τους ώμους όπως θα αγκάλιαζε ο πατέρας των άσωτο υιό, και θα του πούμε δυο-τρεις λεξούλες. Μερικά πραγματάκια για την προ-smartphone εποχή. Τότε που η γαματοσύνη ενός κινητού δεν μετριόταν σε μεγκαπίξελς και σε γκίγκα χωρητικότητας. Θα του μιλήσουμε στην τελική, για όλα εκείνα τα όμορφα που μας προσέφερε η κινητάρα που ακούει στο όνομα Νokia 3310. Για όλα εκείνα που αυτός δεν θα αποκτήσει ποτέ και ξέρουμε ότι όσο να 'ναι ΤΟΝ ΠΟΝΑΕΙ.

Έχουμε και λέμε...

images2Farticle2F20142F102F232FHulk VS Nokia 3310

1. Το φιδάκι

Εν αρχή ην το φιδάκι. Το πιο σκαλωματικό παιχνίδι στην ιστορία των σκαλωματικών παιχνιδιών. Τόσο απλό στη σύλληψή του, τόσο εθιστικό στη χρήση του. Τόσο εθιστικό βασικά, που προσωπικά θυμάμαι πολλούς συμμαθητές μου να αγοράζουν το συγκεκριμένο μοντέλο όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να μπορούν να παίζουν φιδάκι. Η αίσθηση κλειστοφοβίας και η αδρεναλίνη που χτυπούσε κόκκινα όταν το φιδάκι γινότανε... ανακόντα, δεν συγκρίνεται με τα GTA και τα ΜΟΗΑ όλου του παιχνιδόκοσμου. 

 

2. Οι μελωδίες

Αν είσαι από εκείνους που κυκλοφορούν με άιφον, θα έχεις ψιλοπαρατηρήσει πως αν θες να αλλάξεις μελωδία, η διαδικασία που απαιτείται για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτεί να είσαι κάτοχος 7 μεταπτυχιακών και 2 διδακτορικών σε κώδικα και προγραμματισμό. Το πιο τίμιο κινητό της ιστορίας, το 3310, πέρα από τους κλασικούς ήχους που είχε, αυτούς τους ήχους δηλαδή:

σου έδινε τη δυνατότητα να βάλεις τα χιτάκια της εποχής μέσα από τις αυτοσχέδιες «παρτιτούρες» που κυκλοφορούσαν μέσα στην τάξη σε φωτοτυπίες και χέρι χέρι. 

 

3. Η διάρκεια

Το φορτίζεις όλο το βράδυ και μέχρι να μπεις στο αυτοκίνητο για να πας στη δουλειά σου έχει φτάσει στο 70%; Δεν σε χάλασε που το φορτίζαμε αρχές Γενάρη και μας έβγαζε μέχρι Παραμονή Πρωτοχρονιάς... Άσε που δεν είχαμε αυτό το ψυχαναγκαστικό με το ποσοστό της μπαταρίας πάνω δεξιά, αλλά τα τίμια τα κουτάκια που μας έδειχναν πόση μπαταρία έμεινε μέχρι να ψοφήσει το άγιο 3310. 

 

4. Η ανθεκτικότητα

Αυτό που πέφτει το κινητό, χτυπάει σε τοίχο, μετά στο τραπεζάκι του σαλονιού και στο καπάκι εκκωφαντικός ήχος από το σκάσιμό του στο πάτωμα κι εσύ μένεις ατάραχος και το σηκώνεις μετά από 3-4 λεπτά σαν να μην τρέχει τίποτα. Ναι αυτό. Δεν θα το ζήσεις ποτέ. Απλώς θα συνεχίσεις να κοιτάς σπασμένες οθόνες και εξαρτήματα να εκτοξεύονται πέρα δώθε κάθε που πέφτει το κινητό από ύψος 2 εκατοστών στο πάπλωμα του κρεβατιού σου. Σόρι. 

1234 

 

5. Η Επικοινωνία

Μη μπερδεύεσαι. Δεν μιλάω για την ψηφιακή επικοινωνία, αυτήν που έχεις τώρα σε πάμπολλες μορφές, αλλά για την ουσιαστική, την πραγματική. Χωρίς να θέλω να ακουστώ σαν τον μπάρμπα από το χωριό που «όλα στην εποχή του ήταν καλύτερα», οι μέρες του 3310 ήταν όμορφες γιατί δεν είχε μπει μέσα μας ακόμη η πρέζα που μας προσφέρουν σήμερα τα «έξυπνα τηλέφωνα». Πόσο να σε κρατήσει κολλημένο το «φιδάκι» ή ο φάκελος των εισερχομένων με τα μηνύματα της καψούρας σου;

Γι' αυτό, άκου που σου λέω... Ήταν ωραία την εποχή του 3310!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved