NBC | Getty Images Πέντε πούρα για να κάνεις δώρο στις γιορτές

Γιορτές. Days off work με οικογένεια και φίλους. Tαξίδια, gatherings, τραπέζια, επικές μάσες, ποτά, χαρτιά all night long, δώρα, έξοδοι και ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών… πουρά!

 
 

Είτε τα καπνίσεις είτε τα δωρίσεις δεν υπάρχει καλύτερο δώρο τόσο για τον εαυτό σου όσο και για το φίλο σου, από ένα legit πούρο! Εκτός βέβαια από… περισσότερα του ενός πούρα! Money talks! Σε κάθε περίπτωση, κάθε αληθινός cigar connoisseur θα εκτιμήσει το σωστό δώρο.

Worry not, είμαι εδώ για’ σένα, με μια άρτια φτιαγμένη λίστα με τα καλύτερα πούρα για δώρα Χριστουγέννων τόσο για εσένα όσο και για τους αγαπημένους σου, αυτές τις γιορτές. Όποιος κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, ρίξε μια ματιά, επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει διαλέγοντας μια από τις ακόλουθες εξαιρετικές «Xmas Cigars» προτάσεις και απόλαυσέ το!

Από τον Γιώργο Κατσιάρη

 


La Flor DominicanaAndalusian Bull

Μεγάλη ιστορία αυτό το πούρο. Μεγάλη και βαριά. Είναι ίσως κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο του χώρου. Όλοι το ψάχνουν. Μα δεν μπορούν όλοι να το βρουν. Αν το βρεις, πρέπει να το αγοράσεις. Με λίγο ψάξιμο, θα το βρεις πλέον και στην Ελλάδα, σε γνωστά σημεία. Γιατί τόσα λίγα κομμάτια ρε φίλε, θα μου πεις. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το βρω; Γιατί οι Gomez, έχουν αυτή την διαστροφή (για μερικούς), επαγγελματισμό το λέω εγώ, που τους κάνει να θέλουν κάθε πούρο τους να είναι φτιαγμένο όπως ακριβώς πρέπει. Αν δεν έχουν συνεπώς τις πρώτες ύλες, δεν το στρίβουν. Η «συνταγή» της επιτυχίας είναι συγκεκριμένη. Αν απουσιάζει το παραμικρό από τα προβλεπόμενα φύλλα tobacco, απλά δεν θα παραχθεί το πούρο, μέχρι να είναι όλα σωστά. Συγκεντρωμένα, παλαιωμένα και σε τάξη. Να περιμένουν τον Litto και τον Toni να ρολάρουν τον Ανδαλουσιανό Ταύρο.  Είναι συνεπώς ένα πούρο περιορισμένης αλλά συνεχούς παραγωγής, που δεν παρασκευάζεται στις ίδιες ποσότητες, ούτε στον ίδιο αριθμό και ρυθμό με τις βασικές γραμμές της εταιρείας.

 

 

 

Κυκλοφόρησε το Καλοκαίρι του 2016. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του πούρου της χρονιάς. Όταν το πρωτοκάπνισα, ελέω ονόματος και general feeling, το μυαλό μου πήγε στον Ανδαλουσιανό Σκύλο, την ταινία των Luis Buñuel και Salvador Dalí. Μοναδικό δείγμα καθαρής υπερρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο του πούρου. Αγνή τέχνη!

Προφανώς το πούρο έλαβε το όνομά του από την πλούσια κληρονομιά της Νότιας Ισπανίας στις ταυρομαχίες, με το band του να φέρει τα χρώματά από τη σημαία της περιοχής, ενώ θα βρεις επίσης την εικόνα ενός torero (a.k.a. matador). Για το wrapper επιλέχθηκε ένα μαύρο και λαδερό Ecuadorian Corojo. Ως εκεί, τα υπόλοιπα είναι μυστικό. Είπαμε, holy grail. Εντάξει, να σας δώσω ένα tip. Binder και filler προέρχονται από την Estancia La Flor de Palma, τη φάρμα που μοιράζονται La Flor Dominicana και Tabacalera Palma.

Στο cold draw θα βρεις κέδρο, νότες βουτύρου, μια ελαφριά ποσότητα πιπεριού. Ανάβεις. Άφθονες ποσότητες κρεμώδους καπνού κάνουν την εμφάνισή τους. Σοκολάτα που ολοκληρώνεται και εκδηλώνεται με τη δυαδικότητα ενός ζεστού brownie σοκολάτας και τα δύο αρκετά διακριτικά στον ουρανίσκο. Στη συνέχεια πιπέρια. Περισσότερα πιπέρια, που πλέον παίρνουν το τιμόνι. Μπαίνοντας στο δεύτερο τρίτο, πινελιές παγωτού μέντας κάνουν την εμφάνισή τους και φεύγουν όσο γρήγορα ήρθαν. Τα πιπέρια επιστρέφουν. Όχι έντονα. Smooth. Για λίγο νιώθεις τη γλυκύτητα του πορτοκαλιού μπαίνοντας στο τρίτο μέρος, με τα πιπέρια να είναι πάντα εκεί. Γη, με ένα ορισμένο terroir (γι’αυτό θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή). Παρατεταμένο φινίρισμα που δίνει στα πιπέρια περισσότερο χρόνο να κάνουν τη δουλειά τους. Προς τα τελειώματα η γήινη νότα γίνεται πιο τραχιά, τα πιπέρια λιγότερο εκλεπτυσμένα.  Ανθεκτική στάχτη. Draw και consistency άψογα ως το τελευταίο puff.

Αν δεν έχεις χρόνο μπροστά σου, μην σκεφτείς καν να το ανάψεις. Το πούρο απαιτεί σεβασμό και τουλάχιστον 2.30 ώρες καπνίσματος. Άλλωστε το βλέπεις, με το 64άρι δαχτυλίδι του, είναι ένα επιβλητικό και «υπερβολικό» figurado. Παρά τη φήμη της LFD για την παραγωγή full bodied cigars, αυτό είναι ένα click πιο smooth. Medium to full bodied που λένε και στο χωριό. Θα σε συντροφεύσει εξαιρετικά μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή το βράδυ, που θα παίζεις black jack ως τα ξημερώματα, συνοδεία whisky. Must buy!

Tιμή στην Ελληνική αγορά: € 60.00
Mέγεθος: 6 1/2 Χ 64

 

La GaleraAnemoi

Άλλη μια άφιξη στον Ελλαδικό χώρο που αξίζει προσοχής. Άλλο ένα έργο τέχνης από τον Άγιο Δομίνικο. Αυτή τη φορά από τον Jochy Blanco (Tabacalera Palma). Φόρος τιμής στους Ανέμους. Ως Έλληνες άλλωστε, πρέπει να γνωρίζεις πως οι Έλληνες είχαν Θεούς του Ανέμου. Τέσσερις συγκεκριμένα. Προς τιμή τους η La Galera δημιούργησε αυτή τη σειρά. Κάθε κατεύθυνση και διαφορετικός Θεός. Κάθε κατεύθυνση και διαφορετικό πούρο. Boreas (Βόρειος), Notos (Νότιος), Eurus (Ανατολικός) και Zephyrus (Δυτικός). Πέρα από την επιτομή του craftmanship, κάθε vitola έχει και διαφορετικό όνομα ανέμου και συγκεκριμένα τα παραπάνω, καθώς (για όσους δεν το γνωρίζουν) όσο σημαντικό είναι το μικροκλίμα για την καλλιέργεια του tobacco, άλλο τόσο είναι και οι άνεμοι (more or less)!

Οι βόρειοι άνεμοι, εμφανίζονται το χειμώνα και το φθινόπωρο, ιδιαίτερα τις εποχές των βροχών. Οι νότιοι είναι σπανιότεροι γιατί λαμβάνουν χώρα μόνο κατά τη διάρκεια τυφώνων ή καταιγίδων. Οι ανατολικοί άνεμοι θεωρούνται οι κανονικοί "καλοί" άνεμοι καθώς είναι σταθεροί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ενώ τέλος, οι δυτικοί που τείνουν να προέρχονται από το νότιο τμήμα της Κούβας έρχονται με τη βροχή. Κάθε άνεμος έχει τις δυνάμεις του οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία όχι μόνο αυτού του απίστευτα δημιουργικού μοναδικού μείγματος αλλά για το σύνολο των φυτειών.

 

 

Μαύρο, λαδερό broadleaf wrapper. Τραχύ, σαν χοντρό γυαλόχαρτο. Tα αγαπώ τέτοιου είδους wrappers. Υπάρχει μόνο μια περιγραφή που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό όταν βλέπω το συγκεκριμένο  wrapper… “ugly as sin”. Τραχύ, σαν χοντρό γυαλόχαρτο. Το μυρίζεις. Γλυκιά γη, βελανίδια, πριονίδια, δέρμα, κοπριά και μια φρουτώδης γλυκύτητας κάπου στο βάθος. Στο cold draw σου έρχεται μαύρη σοκολάτα. Γη. Κανέλα. Δαμάσκηνα, Βελανίδια. Κρέμα. Τέλεια, μονολογείς, έχω ένα διαμάντι στα χέρια μου.

Ανάβεις το πούρο. Μαύρη σοκολάτα. Μαύρη σοκολάτα παντού. Βελανίδια και μικρές νότες κανέλας, δέρματος και δημητριακών κάνουν την εμφάνισή τους εναλλάξ. Προσωπικά, στο retrohale (don’t try this at home αν είσαι νέος στο άθλημα) μου βγάζει δαμάσκηνα, συνοδεία μαύρου πιπεριού, τόσο όσο, για να κρατήσει τα πράγματα ενδιαφέροντα. Medium bodied προφίλ. Tο μαύρο πιπέρι από το πρώτο τρίτο παραμένει σταθερό, ενώ καθώς ξεκινά το δεύτερο τρίτο η γλυκύτητα του δαμάσκηνου αυξάνεται ελαφρώς. Οι κυρίαρχες γεύσεις συνεχίζουν να είναι ο συνδυασμός μαύρης σοκολάτας και κρεμώδους βελανιδιάς, ενώ πλέον νότες από ζυμωτό ψωμί, σανό, κανέλα και εσπρέσο έρχονται στο προσκήνιο. Κατά την έναρξη του τελευταίου τρίτου, η γλυκύτητα του δαμάσκηνου υποχωρεί αρκετά και παράλληλα η ποσότητα του μαύρου πιπεριού αυξάνεται. Οι υπόλοιπες γεύσεις στο προφίλ συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο με τα δύο τρίτα των πρώτων - κάτι που είναι πολύ καλό - με τη μαύρη σοκολάτα και την κρεμώδη βελανιδιά να καταλαμβάνουν και πάλι τις κορυφαίες θέσεις ακολουθούμενες από γεύσεις δέρματος, κανέλας, αλατισμένων φιστικιών και ψωμιού. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καπνίσματος τόσο η ποσότητα του καπνού όσο και το τράβηγμα εντυπωσιάζουν.

Tιμή στην Ελληνική αγορά: € 32

Mέγεθος: 6 3/8 Χ 52


Casa Turrent 1880 – Colorado Robusto


Casa Turrent. Η ιστορία του tobacco ζωντανή, μπροστά σου. Μικροί Θεοί. Καταπληκτική παραγωγή tobacco. Από το 1880 στο χώρο. Η παλαιότερη family owned μπράντα στον κόσμο. Μάλλον κάτι κάνουν καλά για να είναι στο business από τόσο παλιά. Σταθερά από τις αγαπημένες μου μπράντες. Δεν έχω καπνίσει ένα πούρο τους που να μην βρήκα τουλάχιστον εξαιρετικό. Είναι η πιο διάσημη Μεξικάνικη εταιρεία με μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Veracruz να της ανήκει. Βασικά, όλοι έχουν καπνίσει Turrent, απλά δεν το ξέρουν. Προμηθεύει με tobacco αρκετά από τα ιερά τέρατα του χώρου, χρόνια τώρα (Arturo Fuente, Padron, Davidoff, My Father, Rocky Patel, Joya De Nicaragua, Drew Estate, AJ Fernandez, Camacho… to name a few).

 

 

Μεταξένιο wrapper. Αψεγάδιαστο. Αυτό το τέλειο ανοιχτό καφέ (call me Negro San Andres Colorado) σε ελκύει οπτικά. Τα δε filler και binder προέρχονται από Habano seeds που καλλιεργήθηκαν ομοίως στην κοιλάδα του San Andres. Στο cold draw μου έρχονται μεγάλες δόσεις γλυκού κακάο και άφθονο γρασίδι. Ξεκινώντας να καπνίζεις το πούρο, η γη είναι πάντα παρούσα αλλά κρεμώδης νουγκατίνα και γκοφρέτα είναι στο επίκεντρο. Κάπου εκεί στο background ίσως να βρίσκεται μια νότα εσπεριδοειδών παρέα με μια φλούδα πορτοκαλιού. Παρέα με τις υπόλοιπες νότες του προφίλ, αυτό που μπορώ να πω είναι πως μιλάμε για μια βουτυρώδη smoothness σταθερά. Μπαίνοντας στο δεύτερο τρίτο, η καύση παραμένει εξαιρετική. Καπνός full. Λευκή τέφρα. Μαγεία. Πλέον, μπαίνει και η σοκολάτα γάλακτος στο παιχνίδι. Καψαλισμένο ψωμί. Παρέα με τις σταθερές εισαγωγικές νότες κρεμώδους νουγκατίνας, γκοφρέτας και φλούδας πορτοκαλιού που αποτελούν σοβαρό διακριτικό του γευστικού Μεξικάνικου καπνού. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ίσως ανακαλύψεις στοιχεία ευκαλύπτου και minerals. Σίγουρα πάντως θα βρεις φρυγανισμένο ψωμί.

Απόλυτα πολύπλοκο, ξεχωριστό και εξαίσιο. Υποδειγματική ποιότητα καύσης και γεύση, τόσο πλούσιο και μη τυπικό παράλληλα. Medium bodied. Κρεμώδες, βουτυρένιο και γεμάτο σύνθετες και υπερκείμενες νότες. Κudos στην Casa Turrent για αυτό το blend!

Τιμή στην Ελληνική αγορά: € 20.50

Mέγεθος: 5 1/4 Χ 55


JC Newman – Quorum Classic Double Gordo


Άλλη μια ιστορία θρύλος. Έρχεται κι αυτή από πολύ μακριά, όντας ο παλαιότερος family owned premium cigar maker στις Η.Π.Α. Tα λόγια είναι περιττά. Από το 1895 οι Νewmans τρέχουν το business απίστευτα, με μόνιμα ανοδική πορεία. Θα μπορούσα να προτείνω ένα σωρό πούρα της JC Newman. Τα δυνατά τους χαρτιά ρολάρονται από τον Arturo Fuente, καθώς η συνεργασία τους πηγαίνει πίσω στο χρόνο δεκαετίας. Τα mid-priced πούρα τους, που επίσης έχουν σπάσει τα κοντέρ στις πωλήσεις είναι απλά εξαιρετικά, μα θα αναφερθώ στο Quorum, καθώς οι προτάσεις για αυτά τα Χριστούγεννα δεν μπορεί να είναι μόνο ακριβοθώρητες. Το Quorum λοιπόν, που κυκλοφορεί σε 3 blends (classic, shade, maduro) είναι μια εξαιρετική budget επιλογή τόσο για κάποιον που καπνίζει περισσότερα των ενός πούρων μέσα στη μέρα, όσο και για κάποιον που δεν θέλει να διαθέσει αρκετά χρήματα για τα stogies του.

 

 

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, τα χειροποίητα Quorum έγιναν το Νο1 σε πωλήσεις bundle cigar στον κόσμο και το Νο1 σε πωλήσεις πούρο προερχόμενο από τη Νικαράγουα και προφανώς υπάρχει λόγος για αυτό. Η αφοσίωση των Newmans στην ποιότητα κατάφερε να δημιουργήσει αυτά τα medium bodied πούρα, σε μια εξαιρετική τιμή, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλα τα πορτοφόλια. H λογική άλλωστε είναι αυτή. Να δοθεί μια επιλογή σε άτομα που αναζητούν την ποιότητα του χειροποίητου πούρου σε προσιτή τιμή. Το αποτέλεσμα δικαιώνει. Το συγκεκριμένο blend λοιπόν, έχει ένα τραχύ wrapper, που παρά ταύτα είναι υπέρ του δέοντος ποιοτικό. Στο cold draw σου έρχεται στο μυαλό ο αχυρώνας στο χωριό. Γη. Κέδρος και ελάχιστα πιπέρια. Ανάβεις. Ξεκινάς. Γη. Ξύλο και ελάχιστα μπαχάρια. Ο καπνός καλός, η στάχτη μένει στη θέση της.

Προχωράς στο δεύτερο τρίτο και μπορείς πλέον να νιώσεις τους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι σου προσφέρουν μια ευχάριστη έκπληξη μαζί με τον καφέ που κάνει την εμφάνισή του μετά τα μισά του πούρου, in general. Μild to medium ως τώρα. Χαλαρό retrohale. Στο τρίτο μέρος, ο καφές γίνεται λίγο πιο έντονος και προστίθεται όμορφα στο general feeling. Πλέον είναι medium bodied το stick. Tελείωσες. Μην κοιτάς την τιμή. Αν ένα πούρο είναι ακριβό, περιμένεις πολλά. Αν είναι φθηνό, περιμένεις αρκετά λιγότερα. Μα το συγκεκριμένο, έχει εξαιρετική αναλογία τιμής/ποιότητας, ακόμα και για τα Ελληνικά δεδομένα της υψηλότατης φορολογίας. Do try it. Κι αν δεν θέλεις να παίξεις με το double gordo, αγόρασε ένα short robusto, ως quickie επιλογή ή κάποιες από τις έτερες vitolas που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις εκεί έξω. Προσωπικά θα το κάπνιζα το πρωί, ή νωρίς το απόγευμα με τον καφέ μου. Μπορείς προφανώς και πριν το Xριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Tιμή στην Ελληνική Αγορά: € 8.70
Mέγεθος: 6 Χ 60


Santa ClaraMardigal Picador Robusto

Ξεκίνησα με θέμα τον ταύρο. Ας τελειώσω λοιπόν ξανά με θέμα τον ταύρο. Μεξικό. Πλούσια κληρονομία. Από το 1830 η οικογένεια Ortiz-Alvarez καλλιεργεί tobacco στο Μεξικό για λογαριασμό τρίτων. Το 1967 συνέστησε την εταιρεία Santa Clara και πλέον παίζει μπάλα μόνη της.

To μαδριγάλι της Santa Clara διαθέτει 2 blends λοιπόν. Το classic blend (call me Picador) και το maduro (Matador).  Στην αρχή της λίστας λοιπόν, σου παρουσίασα την πιο ακριβή έκφανση του ταυρομάχου – matador, που είναι στην ουσία ο πεζός ταυρομάχος που όλοι γνωρίζουν, ο κεντρικός ήρωας που έχει χρέος να σκοτώσει τον ταύρο. Από την άλλη, πέραν αυτού, υπάρχει και ο Picador. Ο έφιππος που με τη λόγχη του έχει ως σκοπό να κουράσει τον ταύρο, πριν το επόμενο στάδιο της ταυρομαχίας, όπου και αναλαμβάνει ο matador. Για αυτό και η Santa Clara σε ξεκινά με το blend του Picador και στη συνέχεια περνά στο blend του Matador.

 

 

Όσες φορές το έχω καπνίσει ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Handmade προφανώς. Longfiller. Παλαιωμένα καπνά. Και τιμή super. What more to ask for?

Προσιτή πολυτέλεια. Αυτό θέλει να προσφέρει αυτό το blend. Mια εμπειρία καπνίσματος που ξεπερνά τις προσδοκίες, προσφέροντας μέγιστη γευστικότητα, απόλαυση και προσιτή τιμή, ώστε να μπορεί ο καθένας να το απολαμβάνει καθημερινά χωρίς δισταγμό.

Rustic πούρο. Στο cold draw θα νιώσει κανείς καφέ, κέδρο και ίσως κάποια μπαχαρικά. Ξεκινώντας να το καπνίζεις, θα βρεις νότες ξύλου και καβουρδισμένου καφέ. Και μαύρα πιπέρια. Όχι πολλά. Αλλά θα βρεις. Όσο τόσο. Προχωρώντας στο δεύτερο τρίτο του πούρο η ένταση ανεβαίνει ένα κλικ, όλες οι νότες παραμένουν σταθερές. Εδώ δεν έχει βομβαρδισμό των αισθήσεων και μείγματα αντιφάσεων, έχει όμως αρμονία. Μεστές αλλά όχι συντριπτικές νότες καφέ και κέδρου. Λίγα πιπέρια. Σταθερό. Συνεπές. Ένα καταπληκτικό budget smoke που βάζει κάτω πολλά της ίδιας συνομοταξίας. Τίμιο. Worth every penny.

Tιμή στην Ελληνική Αγορά: € 5.20
Mέγεθος: 4 1/2 Χ 50



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved