Πώς η αναβλητικότητα σε καταστρέφει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Tελικά, η τεμπελιά φέρνει αναβλητικότητα ή το αντίστροφο;

 

Σε όλους συμβαίνει ανά περιόδους στη ζωή μας, να σκεφτόμαστε γιατί δεν μπορούμε να τελειώσουμε καμία από τις εργασίες που έχουμε αναλάβει. Τότε ξεκινάει αυτός ο φαύλος κύκλος με ενοχές και ερωτηματικά. Τελικά, τι είναι αυτό τεμπελιά ή αναβλητικότητα;

Παρά τα όσα λέγονται, η τεμπελιά δεν είναι ο λόγος για την αναβλητικότητα, επισημαίνει η Jenny Yip, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια του Little Thinkers Center με έδρα το Λος Άντζελες, το οποίο βοηθά παιδιά στην ακαδημαϊκή τους καριέρα. Όπως λέει: «Η τεμπελιά είναι όταν δεν έχω καμία απολύτως επιθυμία να κάνω κάτι, ενω η αναβλητικότητα είναι όταν κάτι συνεχώς με εμποδίζει από το να ολοκληρώσω μία εργασία. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά».

Πόσο τεμπέλαρος παίζει να είσαι;

Το κλειδί εδώ είναι να αναγνωρίσεις γιατί αναβάλλεις συνεχώς καταστάσεις και έτσι να μάθεις πώς να το καταπολεμάς. Για παράδειγμα, η ψυχολόγος Linda Sapadin μέσω του βιβλίου της «How to Beat Procrastination in the Digital Age» έχει μερικές εξηγήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε, καθώς η αναβλητικότητα μπορεί να έχει πρακτικές συνέπειες για τη ζωή μας, στη δουλειά ή στην αποτυχία επίτευξης προσωπικών στόχων. Υπάρχουν όμως και συναισθηματικές ή ψυχικές επιπτώσεις, καθώς η αναβλητικότητα έχει συσχετιστεί με κατάθλιψη, άγχος και στρες, κακό ύπνο, ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, μοναξιά και οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Ιανουαρίου, όπου συμμετείχαν 3.500 φοιτητές.

 

 

 

Τέσσερις είδη αναβλητικότητας

Παρακάτω θα βρεις τους πιο πιθανούς λόγους, που κάποιος αναβάλλει συνεχώς τις υποχρεώσεις του. Μπορεί να σε βοηθήσει στο να αναγνωρίσεις το γιατί.

Τελειομανία

Ο τελειομανής θέλει όλα τα πράγματα να γίνονται στην εντέλεια. Άρα, αν δεν οργανωθεί σωστά κινδυνεύει να χαθεί στις λεπτομέρειες.

Άγχος

Ο αγχώδης είναι αναποφάσιστος και δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες. Θα περιμένει και την άποψη των άλλων. Τόσο οι τελειομανείς όσο και οι αγχώδεις μπορεί να αναβάλουν τις δουλειές τους επειδή φοβούνται. Μπορείς να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθείς να τους πετύχεις.

Ονειροπόληση

Σε έναν «ονειροπόλο» αναβλητικό δεν του αρέσει η πρακτική εργασία, του αρέσει να έχει ιδέες. Του αρέσει το θεωρητικό πλαίσιο της δουλειάς και όχι το πρακτικό. Και όπως ένας τελειομανής, ένας ονειροπόλος μπορεί πάντα να θέλει κάτι καλύτερο. Εδώ, χρειάζεται ρεαλισμός. Σκέψου με βάση την πραγματικότητα, τι θα μπορούσες να κάνεις.

Απαισιοδοξία

Τα άτομα με «προκλητική» αναβλητικότητα τείνουν να βλέπουν τη ζωή με βάση το τι περιμένουν ή απαιτούν οι άλλοι να κάνουν, από αυτόν. Αυτή η απαισιοδοξία μειώνει τα κίνητρά τους για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγοριά, βρες θετικούς τρόπους για να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο.

Πώς να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα

Ακριβώς όπως και το άγχος ή άλλα θέματα ψυχικής υγείας, η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν είναι βαθιά ριζωμένη. Πρέπει να κατανοήσεις το γιατί σου συμβαίνει για να πας παρακάτω. Αν δεν μπορείς να το καταφέρεις μόνος σουμ μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικό για να σε βοηθήσει. Το ζήτημα είναι ότι η αναβλητικότητα έχει επιπτώσεις στην αυτοπεποίθησή σου. Η αυτοπεποίθηση θέλει «τροφή» και η αναβλητικότητα δεν την προσφέρει.

 

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved