Cigar Lounge: Κανόνες καλής συμπεριφοράς

Τι να προσέξεις και τι να τηρήσεις κάθε φορά που ανάβεις το αγαπημένο σου πούρο. 

Αν και οι συγκεκριμένοι χώροι σπανίζουν στη χώρα μας ελέω νομολογίας και λοιπών δαιμονίων… ακολουθούν μερικά DON’TS για όσους επισκέπτονται πρώτη φορά ένα Cigar Lounge (ή και όχι…) εντός ή εκτός συνόρων, μήπως και μερικοί από εμάς διαβάσουν και στρώσουν κάποτε χαρακτήρα.


316077930 5707463519300077 5414167068385340079 n
Από τον Γιώργο Κατσιάρη

 

#1 ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΣ ΕΝΑ ΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ

Κλασική περίπτωση βλάβης που παρατηρεί κανείς τόσο σε cigar lounges όσο και σε brick & mortars (call me καπνοπωλείο), ειδικά μεταξύ των αρχαρίων καπνιστών. Προφανώς, η εικόνα που έχουν αρκετοί στο μυαλό τους, είναι πως ο τύπος που καπνίζει ένα πούρο το πιάνει, το ψηλαφίζει και το μυρίζει. Ναι, ισχύει. Αν είναι δικό του. Αν το βγάζει από τον humidor του ή αν το έχει πρώτα πληρώσει. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να αγοράσει ένα πούρο που προ ολίγου έπιανες με τα χέρια σου ή έβαζες στη μύτη σου.

#2 ΜΗΝ ΓΛEIΦΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΡΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ, ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΛΛΟΥ

Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστη πρακτική από το να βλέπεις κάποιον να γλείφει το πούρο του και είτε να ζητάει τον κόφτη σου, είτε να χρησιμοποιεί κάποιον κοινόχρηστο κόφτη που βρίσκεται στο σημείο. Μην γίνεις ποτέ αυτός ο τύπος. Σημειωτέων, αυτή η παράδοση του γλειψίματος του cap πριν το κόψιμο, είναι πραγματικά ένα απομεινάρι ενός ξεχασμένου παρελθόντος, όταν τα πούρα δεν υγραίνονταν σωστά από τους εισαγωγείς και τα καταστήματα. Το 99% των πούρων που πωλούνται σε ένα κατάστημα είναι προφανώς σωστά συντηρημένα, γι' αυτό χαλάρωσε - δεν θα σε κάνει να μοιάζεις με aficionado.

 

# 3 ΨΩΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ CIGAR LOUNGE

Αρκετοί από εμάς έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν σε διάφορα μέρη και να προμηθευτούν πούρα με διάφορους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν επισκέπτεσαι ένα χώρο ο οποίος θα σε φιλοξενήσει για μερικές ώρες ώστε να απολαύσεις το πούρο σου, όταν βυθιστείς στην Chesterfield πολυθρόνα σου και ξεκινήσεις να πίνεις τον καφέ σου ή το whisky σου, καλό θα είναι να αγοράσεις τουλάχιστον ένα πούρο από το κατάστημα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις κάτι πίσω στο χώρο που σε φιλοξενεί. Όπως θα ήταν επιεικώς απαράδεκτο να πας σε ένα μπαρ και να πίνεις ποτό από μια φιάλη στην τσέπη σου ή να βγάλεις ταπεράκι σε ένα εστιατόριο, άλλο τόσο άκομψο είναι να μην αγοράσεις το πούρο που θα καπνίσεις από το μαγαζί που επισκέφθηκες. Mην γίνεις αυτός ο τύπος που φέρνει το πούρο από το σπίτι του, πόσω μάλλον από κατάστημα ανταγωνιστών. Άλλωστε, love pays with love.

Διάβασε επίσης τους λόγους που αξίζει να δοκιμάσεις ένα καλό πούρο.

 

#4 MHN ΚΡΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΑ ΠΟΥΡΑ

Όπως με οτιδήποτε στη ζωή – π.χ. whisky, λογοτεχνία, αυτοκίνητα - η προτίμηση είναι πάντα υποκειμενική. Αυτό που αγαπά και απολαμβάνει ένας, κάποιος άλλος μπορεί να το βρει κατακριτέο. Δεν έχει σημασία αν κοστίζει 5 ή 75 ευρώ. Όταν επιλέγεις ένα πούρο, το κάνεις έχοντας κατά νου τα δικά σου γούστα, τις δικές σου προτιμήσεις και μόνο. Σε αυτό το πνεύμα, δεν είναι σωστό (to say the least) να κρίνεις την επιλογή του πούρου κάποιου άλλου, εάν δεν είναι του ιδιαίτερου γούστου σου. Το να κανείς αυτόκλητα σχόλια σχετικά με την επιλογή του πούρου του άλλου είναι απλώς κακοί τρόποι. Επίσης, μην γίνεις ποτέ ο τύπος «καπνίζω μόνο αυτό το είδος πούρων». Κάθε χώρα είναι διαφορετική, διαθέτει τα δικά της προϊόντα, άλλα διαφορετικά, άλλα εφάμιλλα ή ακόμα και καλύτερα από κάποια πούρα μιας άλλης χώρας. Ειδικά εν έτει 2023 η δουλειά που γίνεται σε αρκετές χώρες είναι εξαιρετικού επιπέδου. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγοριοποιεί τα πάντα και σίγουρα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφοσιωθείς στην απόλαυση του πούρου σου κι αν σε ρωτήσει κανείς, απλά μοιράσου την εμπειρία σου.

 

 

#5 ΜΗ ΣΒΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΤΑΣΑΚΙ

Σεβάσου το πούρο σου. Σεβάσου την ιεροτελεστία του καπνίσματος του.  Όταν τελειώσεις το κάπνισμά του, άφησέ το στο τασάκι για να σβήσει μόνο του, σιγά – σιγά, όπως του αξίζει. Μη σβήσεις το πούρο στο τασάκι, μην το πιέσεις, είναι ένα άκρως ερασιτεχνικό λάθος. Το πούρο δεν είναι τσιγάρο. Απλά άφησέ το. Το μόνο που θα καταφέρεις να προκαλέσεις αν προσπαθήσεις να το σβήσεις σαν να ήταν τσιγάρο είναι χάος και προφανώς η εκπομπή ανεπιθύμητου και έντονου αρώματος θρυμματισμένου tobacco.

#6 ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΟΥ

Nαι, το πούρο δεν είναι τσιγάρο, δεν μπορείς να τινάζεις τη στάχτη του συνέχεια. Αλλά πραγματικά, μην προσπαθείς να κάνεις show off με το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, δεν είσαι σε long ash competition, παρά σε Cigar Lounge. Αναμφίβολα η στάχτη κάποια στιγμή θα πέσει στο πουκάμισο ή το παντελόνι σου, στο πάτωμα, στον καφέ ή το ποτό σου. Be smart. Περιμένετε έως ότου η στάχτη έχει μήκος περίπου μία ίντσα ή μέχρι να δεις να αναπτύσσεται μια ρωγμή, πριν ακουμπήσεις το πούρο στο τασάκι σου. Το βάρος του πούρου θα κάνει τα υπόλοιπα και θα επιτρέψει στη στάχτη να πέσει φυσικά, προφανώς μέσα στο τασάκι.

 

 

#7 ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΖΗΤΟΥΛΑΣ

Το να ζητάς από άλλους να σου δώσουν πούρο να καπνίσεις γενικώς και ειδικότερα σε ένα Cigar Lounge, είτε είναι φίλοι σου είτε όχι, είναι το λιγότερο άκομψο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μοιράζονται τον κόφτη ή τον αναπτήρα τους, αλλά το να ζητάς από άλλους πούρα δεν είναι κατάλληλη εθιμοτυπία για ένα Cigar Lounge. Θα πρέπει πάντα να είσαι βέβαιος πως έχεις άφθονα πούρα για να καπνίσεις, είτε βρίσκεται σε Cigar Lounge, είτε όχι. By the way, στο Cigar Lounge πουλάνε πούρα… αν το ξέχασες!

Διάβασε επίσης: Όταν τα Cohiba κατέκτησαν τον Αττικό ουρανό.

 

#8 ΜΗΝ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΡΟ ΚΑΠΟΙΟΥ

Ένα πούρο είναι μια προσωπική εμπειρία. Μόλις κάποιος το ανάψει, αυτό το πούρο είναι δικό του για να το απολαύσει από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει ποτέ να ζητήσεις να δοκιμάσεις το πούρο κάποιου άλλου. Εάν είσαι περίεργος για το πούρο κάποιου άλλου, απλώς ζήτησέ του να σου περιγράψει τη γεύση του, διάβασε για αυτό (έχεις κινητό πάντα μαζί σου, σωστά; ) ή ρώτησε έναν πωλητή του καταστήματος για το συγκεκριμένο πούρο. Εάν το πούρο σε γοητεύσει, μπορείς πάντα να αγοράσεις ένα για τον εαυτό σου.

 

#9 ΜΗΝ ΦΥΣΑΣ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥ

Ενώ απολαμβάνεις τον εαυτό σου, την όλη ιεροτελεστία και το πούρο σου, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι υπάρχουν κι άλλοι θαμώνες γύρω σου, ενώ εσύ καπνίζεις. Ναι, προφανώς είναι φυσιολογικό να περιτριγυρίζεσαι από καπνό σε ένα Cigar Lounge,  αλλά δεν είναι ποτέ αποδεκτό να φυσάς μονίμως καπνό στο πρόσωπο κάποιου άλλου. Εάν ο τρόπος που είναι διαρρυθμισμένος ο χώρος καθιστά αναπόφευκτο να σταματήσει ο καπνός του πούρου σου να κάνει βόλτες στα πρόσωπα των υπολοίπων, κουνήσου λίγο από τη θέση σου και φύσηξε τον καπνό σε διαφορετική κατεύθυνση, μακριά από τους άλλους.

 

#10 ΑΝ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΜΙΛΑ ΤΟΥ

Mην είσαι snob. Αν είσαι ήδη μόνιμος σε ένα Cigar Lounge και δεις ένα νέο πρόσωπο να καταφθάνει στο χώρο, μίλα του. Κάντον να νιώσει άνετα. Καλωσόρισέ τον. Στο χωριό το λένε socializing, ρώτησε τον πως ξεκίνησε να καπνίζει πούρα, ποιο είναι το αγαπημένο του πούρο bla bla bla. Mην κάνεις το λάθος και ξεκινήσεις να μιλάς για πολιτική, θρησκείες κ.τ.λ. Be a man.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved