Yohan Cho | Unsplash 5 λόγοι για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσεις ένα καλό πούρο

O cigar aficionado, Γιώργος Κατσιάρης, γράφει για την αντρική ιεροτελεστία που αξίζει να τιμήσεις.

Τα πούρα στο σύνολό τους καταπραΰνουν και δελεάζουν τις αισθήσεις χωρίς να τις βλάπτουν. Προσφέρουν μια ευκαιρία να κάνουμε παύση σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Στη φασαρία της ψηφιακής εποχής, ένα καλό πούρο συνδέει τον παλιό κόσμο με μια πιο οργανική μορφή χαλάρωσης. Ένα καλό πούρο είναι σαν το καλό whisky. Το βλέπεις, το μυρίζεις, το δοκιμάζεις, μπορείς ακόμα και να το ακούσεις. Ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Μια αρκετά συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι η «Γιατί καπνίζεις πούρα;». Οι λόγοι είναι διάφοροι, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω τους πέντε βασικότερους για να τους πω σε κάποιον που θέλει να μυηθεί σε αυτό, θα του έλεγα τους παρακάτω.

Από τον Γιώργο Κατσιάρη

 

Η χαλάρωση

Δεν γίνεται να μην λατρέψεις τη χαλάρωση που σου προσφέρει ένα πούρο. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή αργά θα το καπνίσεις, αυτά τα πολύτιμα λεπτά ανάμεσα σε σένα και το πούρο σου, είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου. Μόνος σου, με τις σκέψεις σου. Το κάπνισμα ενός πούρου μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος. Αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρόνος μακριά από έναν κατά τα άλλα χαοτικό ή απαιτητικό τρόπο ζωής ή ως απλά μια εύκολη δικαιολογία για να βάλεις τα πόδια στο τραπέζι και να χαλαρώσεις. Είτε σε ένα ημίωρο office break, καπνίζοντας ένα quickie, είτε γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική και πίνοντας το αγαπημένου σου ποτό. Το να ατενίζεις τον καπνό, βυθισμένος στις σκέψεις σου, στα πλούσια αρώματα και τη γεύση του πούρου σου, μπορεί να σε ταξιδέψει. Κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν σε ψυχολόγο, άλλοι κάνουν διαλογισμό. Και όλα δουλεύουν. Εγώ επιλέγω να καπνίζω πούρα.

Μία εναλλακτική συντροφικότητα

Αν και αρκετοί θεωρούν πως το να καπνίζουν ένα πούρο μόνοι τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουν την εμπειρία στο μέγιστο, υπάρχει πάντα και ο αντίλογος. Το κάπνισμα ενός πούρου είναι εκπληκτικά ευχάριστο όταν το μοιραζόμαστε με άλλους. Υπάρχει λόγος που έχεις φίλους. Υπάρχει επίσης λόγος, πάντα να φυλάς κάποια πούρα για τους φίλους σου αυτούς. Όχι, πιθανότατα δεν θα μιλήσεις για tasting notes όταν βλέπεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μαζί με τους φίλους σου και καπνίζετε τα πούρα σας. Ανταποκρίνεστε όμως ο ένας στον άλλον αληθινά. Αναπολείτε. Το κάπνισμα πούρων μαζί ενθαρρύνει έναν δεσμό μεταξύ καλών φίλων. Είτε πρόκειται απλώς για τους κολλητούς σου κατά τη διάρκεια μιας εξόδου, είτε για μια παρέα γύρω από ένα bbq περιμένοντας να ψηθούν τα κρέατα, είτε κατά τους εορτασμούς κάποιου σημαντικού γεγονότος (γάμος, επέτειος, γενέθλια κ.ο.κ.). Το να ανάψεις ένα πούρο με συγγενείς και φίλους σου μπορεί να γίνει ένας τρόπος που θα σηματοδοτήσει την περίσταση και θα σε κάνει να εκτιμήσεις την καλή παρέα. Άλλωστε, τα πούρα είναι φτιαγμένα για να μοιράζονται και να απολαμβάνονται συντροφιά με καλούς φίλους.

 

 

Η ξεχωριστή εμπειρία

Κάθε πούρο που καπνίζεις δημιουργήθηκε μεθοδικά, με εξαιρετικά φύλλα καπνού που συλλέχτηκαν και παλαιώθηκαν προσεκτικά. Το πούρο σου απαιτεί σεβασμό και αγάπη, τόσο κατά τη διάρκεια που θα το ανάψεις όσο και κατά το κάπνισμά του. Κάθε πούρο είναι και μια διαφορετική εμπειρία καπνίσματος. Αν είσαι μακροχρόνιος καπνιστής πούρων είναι δεδομένο πως μπορείς να αναγνωρίσεις αρώματα και γεύσεις. Επίσης, έχεις καλύτερη προσωπική άποψη για το ποιο πούρο ταιριάζει με κάθε περίσταση, ανάλογα την ώρα, την ημέρα, το συνοδευτικό κ.ο.κ. Η δε ιεροτελεστία του κοψίματος του πούρου, ο τρόπος που θα το ανάψεις καθώς και ο τρόπος που θα το καπνίσεις μπορεί να γίνει μια ατομική τελετουργία για σένα ή ακόμα κι ένας τρόπος σύνδεσης με τους φίλους σου. Είναι κάτι που θα έρθει με την εμπειρία. Σίγουρα πάντως η όλη διαδικασία και η συλλογή τέτοιων στιγμών είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα σε έναν κομψό τρόπο ζωής.

Η έμφαση της γεύσης

Τα πούρα έχουν ωραία γεύση. Ψέματα, δεν έχουν ωραία γεύση. Έχουν καταπληκτική γεύση. Το να απολαμβάνεις ένα πούρο για τις γεύσεις που σου βγάζει είναι ο πιο απλός και συνηθισμένος λόγος που κάποιος θα σου παραθέσει. Σε αυτή την απλή απάντηση, σε αυτή την απλή μα και τόσο σύνθετη απόλαυση, κρύβεται όλη η αλήθεια. Τα hints πολλά. Βομβαρδισμοί γεύσεων σε κάθε πούρο. Διαφορετικοί με κάθε πούρο. Διαφορετικοί σε κάθε τρίτο αυτού. Νότες καφέ, καραμέλας, σοκολάτας, πιπεριών, ψημένου ψωμιού, λουλουδιών κ.α. σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Τα πούρα είναι τόσο σύνθετα μα και τόσο απλά ταυτόχρονα. Η γεύση τους περιέχει μια λεπτότητα (μπορεί και όχι, προχωράμε). Μπορείς να τα συνδυάσεις εύκολα με καφέ, οινοπνευματώδη, φαγητά, ενισχύοντας την όλη εμπειρία. Το να μπορείς δε να ανιχνεύσεις αυτές τις λεπτές διαφορές και τις εναλλαγές των γεύσεων είναι από μόνο του πολύ ικανοποιητικό.

 

 

Τα προσωπικά ορόσημα

Είτε βγήκες νικητής από τη μάχη των Αρδεννών με παράσημο ανδρείας, είτε η ομάδα σου κέρδισε έναν αγώνα, είτε απλά κέρδισες τον κολλητό σου στο μπιλιάρδο, η νίκη θα είναι πάντα μια γλυκιά συγκίνηση, τροφοδοτούμενη με αδρεναλίνη που ελπίζουμε ότι όλοι θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Σημαντικές νίκες ή προσωπικά ορόσημα (όπως π.χ. μια προαγωγή στην εργασία σου) αξίζουν ένα καλό πούρο. Οποιαδήποτε ουσιαστική αποστολή που θα φέρεις σε πέρας, αξίζει μια τέτοια επιβράβευση. Η αναρρίχηση τόσο στην εταιρική σκάλα, όσο και μια ηράκλεια αναρρίχηση στο Έβερεστ είναι λόγος να το γιορτάσει κανείς. Πάντα, μετά από προσωπικές επιτυχίες απολαμβάνω ένα καλό πούρο. Το έχω συνδυάσει έτσι. Το μυαλό το αποζητά. Άλλωστε, αυτή η μαγεία του να καπνίζεις ένα πούρο είναι πάντα εκεί. Κάθε φορά. Σαν να γιορτάζεις κάτι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved