Συμμετοχή από 19 χώρες στη διεθνή ιατρική Ημερίδα της Affidea  με θέμα τον Καρκίνο του Προστάτη

30 εκατ. άνδρες στην Ευρώπη αντιμέτωποι με διάγνωση καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους

Ο Όμιλος Affidea, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, πραγματοποίησε πρόσφατα την τελευταία από μια σειρά ιατρικών διαδικτυακών ημερίδων, στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος “Scientific Talks”. Με πάνω από 450 εγγραφές από 19 χώρες και 2 ηπείρους, η συμμετοχή της ιατρικής κοινότητας σε αυτήν την πρωτοβουλία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τις τελευταίες κλινικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε ταχέως εξελισσόμενα ιατρικά πεδία.

Η διαδικτυακή ημερίδα «Προκλήσεις στον Καρκίνο του Προστάτη: Έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση» αποτελεί μια επισκόπηση των τρεχουσών κλινικών μελετών σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη (mpMRI) και τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για την ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Με την επιστημονική υποστήριξη της Λιθουανικής Εταιρείας Ογκολογίας, καταξιωμένοι ειδικοί ομιλητές μοιράστηκαν τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ αναφέρθηκαν σε σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτη. Όπως σημειώθηκε στην ιατρική ημερίδα, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει διπλασιαστεί από το 1995 με το 22% όλων των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων καρκίνου το 2018 να έχουν διαγνωστεί ως καρκίνος του προστάτη. 30 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με διάγνωση καρκίνου του προστάτη στη διάρκεια της ζωής τους και κάθε χρόνο 75.000 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη οφείλεται στην ανίχνευση λανθάνουσας νόσου, λόγω της αύξησης των εξετάσεων PSA (Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου).

Τα στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα άνω των 20 ετών που προέρχονται από κλινικές δοκιμές, δείχνουν ότι με οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο με βάση το PSA, υπάρχει σημαντική πτώση στη θνησιμότητα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, τα νέα εργαλεία που διαθέτουμε, όπως οι υπολογιστές κινδύνου και η υπερσύγχρονη μαγνητική τομογραφία, διευκολύνουν την πρόληψη της υπερθεραπείας και της υπερδιάγνωσης, που είναι το κύριο επιχείρημα κατά του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

Ημερίδα Affidea

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σύσταση για την προσθήκη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη με βάση το PSA, στηριζόμενη στην τακτική παρακολούθηση (follow-up) που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου στο πλαίσιο της EΕ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για τον καρκίνο του προστάτη, κατέληξαν οι ειδικοί.

Η Affidea ανοίγει το δρόμο στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, διαθέτοντας τεχνολογία αιχμής και διαπιστευμένους ιατρούς και τεχνολόγους, καθώς και το εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικής εκπαίδευσης. Ο κ. Δημήτριος Δαραβίγκας, Επιστημονικός Διευθυντής της Affidea Ελλάδος, σχολίασε: «Η ανάγκη για ενημέρωση και αναβάθμιση της επιστημονικής γνώσης είναι απαραίτητη για την αριστεία στην κλινική απόδοση. Η σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, η διαρκής επαγγελματική εξέλιξη και η εξειδικευμένη φροντίδα των ασθενών είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη κλινικής αριστείας στα διαγνωστικά κέντρα Affidea, τα οποία θα συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή στις εξελίξεις του κλάδου».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντρών στις 19 Νοεμβρίου, ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει την σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και παρέχει εξετάσεις προληπτικού ελέγχου του προστάτη σε προνομιακή τιμή για όλο τον Νοέμβριο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το διαγνωστικό κέντρο της Affidea που σας εξυπηρετεί και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved