Και τα αυτοκίνητα έχουν αλλεργία στην άνοιξη

Αν νόμιζες ότι μόνο εσύ υποφέρεις με τη γύρη κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πού να δεις τι τραβάει το αμάξι σου.

Ελάχιστα πράγματα προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση σε αυτή τη ζωή από την άνοδο της θερμοκρασίας που φέρνει μαζί της η άνοιξη μετά από έναν βαρύ χειμώνα. Δυστυχώς δεν είναι ένας αμιγώς καλός ερχομός γιατί το ξύπνημα της φύσης έχει μαζί της και άφθονη γύρη. Αυτή η λεπτή πούδρα που ντύνει με ανοιξιάτικα χρώματα τα πάντα έχει την τάση να «παίζει» με το ανοσοποιητικό πολλών και να μας ταλαιπωρεί με φτερνίσματα, πονοκεφάλους, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις με αλλεργικές αντιδράσεις που φτάνουν στη δύσπνοια. 

Λόγω της κλιματικής αλλαγή η περίοδος της γύρης εμφανίζεται νωρίτερα, και τελειώνει αργότερα, αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος έκθεσης σε αυτή, όμως δεν είμαστε τα μοναδικά θύματα σε αυτή τη μάχη. Αυτή η κιτρινωπή όψη που αποκτούν τα αυτοκίνητά μας κατά την περίοδο της άνοιξης όταν δεν βρέχε, καταστρέφει το χρώμα τους. Τα σωματίδια της γύρης είναι τόσο μικρά που εισχωρούν στην επιφάνεια του χρώματος, κολλάνε σε αυτή και τελικά τη διαβρώνουν.

 

 

Κι αν η εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου σου δεν σε αφορά και πάρα πολύ και θες να μοιάζει με το αυτοκίνητο του Jeff Bridges στο Big Lebowski, τότε καλό θα ήταν να ξέρεις ότι η γύρη κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στο εσωτερικό του αμαξιού. Η γύρη μπουκώνει τα φίλτρα καμπίνας και κλιματισμού. Έτσι το φίλτρο καμπίνας καθίσταται άχρηστο και γεμίζει γύρη η καμπίνα και από την άλλη το φραγμένο φίλτρο κλιματισμού κάνει τη λειτουργία του πιο δύσκολη και φυσικά πιο ενεργοβόρα αυξάνοντας την κατανάλωση. Συνεπώς ο έλεγχος των φίλτρων αέρα πριν και μετά την περίοδο της γύρης είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Η άνοιξη εκτός από γύρη φέρνει όμως και έντομα. Είτε γιατί σχετίζονται με την εμφάνιση της γύρης αφού έντομα όπως οι μέλισσες βοηθούν στην εξάπλωσή της και στη γονιμοποίηση των φυτών, είτε γιατί πολύ απλά η αυξημένη θερμοκρασία ευνοεί την κίνησή τους στο περιβάλλον. 

 

 

Η κίνηση του αυτοκινήτου, ειδικά στις πρώτες ολιγοήμερες εξορμήσεις όπου και τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν ταχύτητα εκτός αστικού ιστού, συνοδέυεται από δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρά έντομα στη μετώπη του αμαξιού. Εκτός από το αντιαισθητικό κομμάτι, εντάξει είπαμε να δείξουμε μια ανοχή στη γύρη, άλλα όχι και στα σιχαμερά μαμούνια, η παρουσία των νεκρών εντόμων είναι ιδιαίτερα καταστροφική. Τα υγρά τους είναι τόσο όξινα που μερικές φορές φτάνουν το 2 στην κλίμακα του pH και πρακτικά είναι σαν να πιτσιλάς με καυστικό οξύ το χρώμα του αυτοκινήτου. 

Άρα το συχνό και καλό πλύσιμο, όχι απλά αφαίρεση των εντόμων, είναι απολύτως αναγκαία για να μη μοιάζει το αμάξι σου με υποψήφιο για ρυμούλκηση από την υπηρεσία περισυλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων του δήμου. Μια πολύ καλή ιδέα για την άνοιξη, αλλά και για τον υπόλοιπο χρόνο είναι το κέρωμα του αυτοκινήτου μετά το πλύσιμο. Το προστατευτικό αυτό στρώμα έρχεται σε επαφή με τα διαβρωτικά φαινόμενα της άνοιξης και καταστρέφεται το ίδιο αντί για το χρώμα του αυτοκινήτου μας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved