Elon Musk μήπως είσαι η απόλυτη κατάρα των κρυπτονομισμάτων;

Πώς τα «Ευαγγέλια» του Elon Musk στο Twitter μπορούν να εκτροχιάσουν την πορεία του Dogecoin και όχι μόνο.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το 2021 μας έκανε (και συνεχίζει να μας κάνει) σοφότερους από κάθε άποψη. Επιβιώσαμε από τον κορονοϊό, «σπάσανε» τα νεύρα μας από την καραντίνα και τις απαγορεύσεις αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί (;) από την συγκεκριμένη κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως με την υγειονομική κρίση, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε για τα καλά το πόσο ρευστή παρουσιάζεται η κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, την ραγδαία εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων και τη «θεϊκή» επιρροή στην οικονομία, του ανθρώπου που ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει στο διάστημα και να γεμίσει τον κόσμο με τα αυτοκίνητά του. Προφανώς και μιλάμε για τον Elon Musk.

 

 

Αρκετός κόσμος που θεωρούσε ότι τα κρυπτονομίσματα επρόκειτο για ένα απλό τέχνασμα ή τρικ του χρηματιστηρίου, πλέον αρχίζει και αναθεωρεί καθώς επιθυμεί να ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία τους. Είτε αυτά λέγονται Bitcoin ή Ether ή εσχάτως Dogecoin.

Το άκουσμα του εύκολου χρήματος όπου με μία απλή επένδυση που αν την προσέξεις και είσαι τυχερός, μπορεί να σου γλιτώσει πολλά χρόνια δουλειάς και να σου προσφέρει όλες τις ανέσεις που πάντα επιθυμούσες, είναι φυσικά και ο σημαντικότερος λόγος που ο κόσμος έχει στρέψει αφτιά και μάτια προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι λέξεις «Reddit», «dogecoin» και «YOLO» (You Only Live Once και παραπέμπει στο «φούσκωμα») να είναι πλέον από τις αγαπημένες του διαδικτύου.

Τι συμβαίνει όμως μετά τη ραγδαία άνοδο του κρυπτονομίσματος-τρολ, ή αλλιώς Dogecoin του οποίου η ανοδική πορεία δεν λέει να σταματήσει, αλλά και της αποδοχής των λεγόμενων του Musk από τους υποστηρικτές του πιο διάσημου κρυπτονομίσματος, του Bitcoin;

 

 

Η «φούσκα» που δεν σκάει. Ακόμα

Αυτή τη στιγμή ο Musk μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η «φωνή» του επηρεάζει τις περισσότερες οικονομικές κινήσεις παγκοσμίως, καθώς σε κάθε του Tweet παρουσιάζεται σημαντική μεταβολή στην πορεία του χρηματιστηρίου. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν αναιρεί ότι αρκετός κόσμος έχει αρχίζει να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αναρτήσεις του, καθώς μετά την μεγάλη άνοδο της εκάστοτε μετοχής, ακολουθεί ραγδαία κάθοδος.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο «GameStop» και η φρενίτιδα που επικράτησε μέσω Reddit. Ήταν τότε που η αλματώδης ανάκαμψη της μετοχής της GameStop προξένησε μεγάλη έκπληξη σε όσους δεν ήξεραν τους κανόνες του χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα πολλοί να τρέξουν να επενδύσουν (αρχικά) στη σωτηρία της και ύστερα να επωφεληθούν από την τεράστια άνοδό της στο χρηματιστήριο. Όλο αυτό βέβαια είχε ένα μεγάλο παρονομαστή από πίσω και αυτός ο κάποιος ονομάζεται Elon Musk ο οποίος μέσω του Twitter κατάφερε να κατευθύνει τον κόσμο ώστε να επενδύσει σε αυτήν και την μετοχή της.

Λίγους μήνες αργότερα η «GameStop» δεν ακούγεται πουθενά και το οξυγόνο έχει ήδη αποχωρήσει από τη «φούσκα».

 

 

Σήμερα, το νέο αγαπημένο «κουτάβι» του Musk ονομάζεται Dogecoin το οποίο φροντίζει με κάθε τρόπο να το κρατάει ψηλά στη χρηματιστηριακή αλυσίδα. Με βάση μάλιστα τις αρχικές προβλέψεις, το Dogecoin δεν σταματάει να δυναμώνει με αποτέλεσμα πλέον να σημειώνει εκ νέου… άλμα 30% θέτοντας νέο ρεκόρ άνω των 50 cents (54 συγκεκριμένα). Στο πλευρό του Musk βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban (ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks του ΝΒΑ) ο οποίος έχει βάλει και αυτός το λιθαράκι του για την πορεία του Dogecoin προς την «ανατολή».

Το Bitcoin από την άλλη πλευρά, ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων μπορεί να βίωσε μια μικρή πτώση ωστόσο όπως έχει δείξει η ιστορία δεν θα χρειαστεί και πολύ καιρό για να αναδυθεί. Πώς όμως επηρεάζει ο Musk με τα tweets υπέρ του Dogecoin το ίδιο το Bitcoin;

 

Η «οργή» των Bitcoiners

Με μια απλή ματιά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η άνοδος του Dogecoin, του «κρυπτονομίσματος του λαού» όπως το αποκάλεσε ο Musk, πως απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Bitcoin, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμβούν σημεία και τέρατα. Με λίγα λόγια το Bitcoin δεν ανησυχεί κατά πρώτο λόγο για την φρενίτιδα που έχει προκαλέσει το Dogecoin και τον κίνδυνο να το ρίξει από την κορυφή των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο...

 

 

Σημεία και τέρατα όμως μπορεί να συμβούν σε περίπτωση που βγουν αληθινές οι προβλέψεις πολλών ανθρώπων ότι το Dogecoin αποτελεί μια «φούσκα» έτοιμη που αργά ή γρήγορα θα σκάσει, κάτι που θα προκαλέσει πολλαπλά ντόμινο στην ιεραρχία των κρυπτονομισμάτων. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τους υπέρμαχους του Bitcoin, είναι ότι εάν συμβεί αυτό το σενάριο, τότε όλα όσα έχει υποστηρίξει ο Elon Musk μέσω του Twitter θα «γκρεμιστούν» καθώς θα έχει χάσει την αξιοπιστία του, με ένα εξ αυτών να είναι και το Bitcoin του οποίου έχει υπάρξει υποστηρικτής στο παρελθόν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το 2017 το Bitcoin βυθίστηκε κατά 90% λόγω της αναξιοπιστίας γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

«Έχω εξελιχθεί σε καταστροφέας των shorts» έγραψε ο ιδρυτής των Tesla και Space X κάποια στιγμή στο γνωστό διαδικτυακό μέσο και δεν έχει άδικο. Ωστόσο πέραν αυτού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καταστροφέα μεγάλου κομματιού της οικονομίας εάν οι κινήσεις στήριξής του εξελίσσονται σε φούσκες. Η ιστορία συνεχίζει να τρέχει και ο κόσμος ακόμα προσπαθεί να καταλάβει πού θα τον οδηγήσει η ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων αλλά και των διαφόρων «Μεσσίων» των Social Media.

 

   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved