Μπιρίμπα: Το παιχνίδι που έδωσε ενδιαφέρον στην καραντίνα μου

Τις δύσκολες ώρες των περιορισμών του lockdown, η μπιρίμπα μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερό σου φίλο. 

Σε όποιον φίλο ή γνωστό και να το είπα δεν το εξέλαβε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γουρλωμένα μάτια, γέλια από μέσα, γέλια και απ’ έξω, δάχτυλα να με δείχνουν και κάτι ατάκες του τύπου «κόψε την πλάκα», «σε έχει βαρέσει η καραντίνα κατακούτελα», «γέρασες πριν της ώρας σου» και άλλα παρόμοια κοσμητικά αποτελούν ορισμένες εκφράσεις που αντιμετώπισα στον βωμό της νέας μου συνήθειας. Εγώ πάλι γεμάτος περηφάνια που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπήκα στο νόημα του παιχνιδιού, είναι μία από τις μεγάλες ατάκες-εξομολογήσεις που έχω να πω σε όποιον με ρωτάει πώς περνάει ο καιρός μου στην καραντίνα. Άλλος στη θέση μου θα έλεγε «έχω λιώσει στο Netflix», ένας άλλος πάλι ότι δεν κατεβαίνει από το ποδήλατο και εξερευνάει όλη την Αθήνα, ότι τσακώνεται με κάποιον λογαριασμό στο Fortnite ή έχει αυτοματοποιήσει το scroll down στο Instagram.

Για μένα η απόλαυση είναι μία και ας αρνιόμουν χρόνια να την αποδεχτώ. Και το όνομά της, μπιρίμπα.

 

 

Τα κλισέ αναφέρουν για τους άντρες ότι η τράπουλα δεν χρησιμοποιείται για άλλο λόγο πέρα από το πόκερ ή το Black Jack, με τη λέξη μπιρίμπα να θεωρείται persona non grata.  Μέχρι να αποφασίσω να αποδεχτώ την πρόκληση να κάτσω στο τραπέζι και να μάθω τους κανόνες, στο μυαλό μου στριφογύριζαν οι λέξεις που πάνε πακέτο με το συγκεκριμένο παιχνίδι, «γυναικείο» (χωρίς καμία διάθεση μισογυνισμού) και «γεροντίστικο».

Καταλαβαίνω πως η λέξη «μπιρίμπα» διαθέτει μια cult-ίλα σε κάθε της προσφώνηση η οποία δεν ταιριάζει στον προοδευτικό χαρακτήρα της εποχής μας. Κάθε φορά που την ακούω στο μυαλό μου έρχεται ο ελληνικός κινηματογράφος των 80’s (χωρίς κάποιο λόγο), λες και βρίσκομαι σε κάποιο θρανίο του «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα» παίζοντας χαρτιά την ώρα του μαθήματος πίσω από τον επιβλητικό Μπίλια για να μας καλύπτει από τα μάτια της Βίνας Ασίκη.

 

 

Πέρα όμως από το ρετρό όνομά της, η μπιρίμπα έχει μια μαγεία που κανένα άλλο παιχνίδι δεν μπορεί να την κοντράρει. Της λείπει τίποτα; Και αγωνία έχει, και «φιλικές» εντάσεις ή δουλέματα εξυπηρετεί, αλλά κυρίως δεν καταλαβαίνεις ποτέ πόσο γρήγορα έχει περάσει η ώρα. Ειδικά για τους λάτρεις του tichu ή του κουνκάν, όπου οι κέντες, τα υπερατού και η ανεξήγητη έλξη προς την τράπουλα έχει γίνει κομμάτι του οργανισμού τους, η μπιρίμπα θα τους ξυπνήσει ημέρες πανεπιστημίου, τότε που άραζαν σε ένα τραπεζάκι και ξεχνούσαν να μπουν για μάθημα, ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα χρειάζονται όλη την παρέα (έχουμε και Covid 19) για να παίξουν. Αρκεί ένα ακόμα άτομο για να γίνει παιχνίδι, και στην εποχή της καραντίνας ένα τέτοιο παιχνίδι, έχει πάντα πέραση.

Κυρίως όμως γιατί προσφέρει τα παρακάτω:

 

Μπορείς να παίξεις με τον οποιονδήποτε

Είναι ίσως από τα μεγάλα παράπονα που είχες πάντα σε μια στιγμή αδράνειας και βαρεμάρας στο σπίτι. Ότι δεν μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι με τον πατέρα, τη μητέρα ή το κορίτσι σου. Αν ξέρετε μπιρίμπα όμως θα παίζετε επί ίσοις όροις και δεν θα ξεκολλάτε με τίποτα από το τραπέζι ή την τσόχα.

Το να πείσεις κάποιον γονιό σου να παίξετε PlayStation είναι «σαν τον σκύλο που κυνηγάει τα αυτοκίνητα. Όσο και να τρέξει, δεν θα τα φτάσει ποτέ, ενώ αν το καταφέρει δεν μπορεί να τα οδηγήσει» όπως έχει πει ο γκουρού, Charlie Harper του «Two and a Half Men».

 

 

Μυαλό σε αδράνεια; Mε την μπιρίμπα θα ξυπνήσεις

Με τόσες ώρες μέσα στο σπίτι η αλήθεια είναι ότι το μυαλό σου σάλεψε από τις απαγορεύσεις και την τόση τηλεόραση. Το να βρεθείς ωστόσο σε μια κατάσταση όπου σκοπός σου είναι η δημιουργία άτυπης κέντας, άρα να μαζέψεις διάφορους αριθμούς στη σειρά και ταυτόχρονα να εξαπατήσεις τον αντίπαλό σου για αυτά που μαζεύεις χρειάζεται σκέψη και στρατηγική. Πολλά οφείλονται στην τύχη, αλλά αν δεν βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει, παρτίδα δεν θα σταυρώσεις. Επομένως και το μνημονικό σου εξασκείς, καθώς πρέπει να θυμάσαι τι φύλλα έχουν πέσει κάτω και τι μαζεύει ο αντίπαλος, ενώ ταυτόχρονα οφείλεις να διαβάσεις αυτόν που είναι απέναντί σου μαντεύοντας ποιο φύλλο περιμένει καθώς θες να τον αποτρέψεις να το πάρει.

 

Αγωνία και «μανία»

Σε κάθε παιχνίδι με τράπουλα, η εκάστοτε κίνηση του χεριού προς το κλειστό φύλλο ανεβάζει παλμούς στους αντιπάλους και κυρίως σε σένα. Η δημιουργία βήμα-βήμα της μπιρίμπας όμως δεν θα έρθει μονάχα περιμένοντας το τυχερό το φύλλο, αλλά προκαλώντας φθορά στον αντίπαλο, ουσιαστικά μαζεύοντας χαρτιά τα οποία μπορεί να ήθελε και να του χαλάσεις τα σχέδια. Η όλη αυτή αγωνία λοιπόν μέχρι να ολοκληρωθεί η μπιρίμπα, θα ανεβάσει αρκετά τα ντεσιμπέλ, οι ατάκες και τα πειράγματα πάνε πακέτο σε τέτοιες περιπτώσεις και στο τέλος της παρτίδας ακόμα και χαμένος να είσαι, θα έχεις τη μοναδική αυτή αίσθηση ότι πέρασες ποιοτικά και κυρίως ευχάριστα το χρόνο σου. Σκοπός μας η ευχαρίστηση, σωστά;

 

 

Αν παίζεις με το κορίτσι σου...

Σε περίπτωση που το κορίτσι σου σε βάλει στο τρυπάκι της μπιρίμπας, να ξέρεις πως θα την κάνεις πραγματικά ευτυχισμένη. Αν ψάχνεις μια παραπάνω ασχολία μαζί της ή έχετε «βαλτώσει» εξαιτίας της καραντίνας, η μπιρίμπα ενδέχεται να σας ανανεώσει. Και θα σας ενώσει στις στιγμές που νιώθεις ότι το ρολόι παραμένει κολλημένο, ενώ έχει και την πολυτέλεια να προκαλέσει την απαραίτητη «ένταση» σε περίπτωση που της χαλάσεις τα σχέδια. Μπορεί να γκρινιάξει λίγο εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτή η ένταση μπορεί να σας βγει σε καλό. Κανείς δεν θέλει να έχει μια flat σχέση άλλωστε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved