Όσα πρέπει να ξέρει ένας άντρας για να γίνει σωστός πατέρας

Το κλειδί για τη σωστή ανατροφή ενός παιδιού είναι η συμμετοχή σε αυτή.

Ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της στερεοτυπικής ισοπέδωσης των φύλων. Ο άντρας που απλά φέρνει τα λεφτά ή τα ψώνια στο σπίτι και κάπου εκεί να τελειώνει ο ρόλος του είναι μια εικόνα που βλέπουμε πλέον μόνο σε ταινίες εποχής. Ο σύγχρονος πατέρας δεν είναι πια ένας περιστασιακός επισκέπτης στην ανατροφή των παιδιών με κύριο καθήκον να τα διασκεδάζει ή να κάνει τα ρεπό της μητέρας. Για να πετύχει τον ισότιμο αυτό ρόλο πρέπει να είναι καλός σε κάποια βασικά skills που αναλύονται παρακάτω. 

Αν χρειάζεται δύο βασικά πράγματα ένα παιδί είναι η αγάπη και το φαγητό, το πρώτο θα το θεωρήσουμε δεδομένο και θα αναφερθούμε στο δεύτερο. Ότι το μαγείρεμα στο σπίτι είναι και ανδρική υπόθεση είναι πλέον γεγονός. Στο μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι όμως μόνο χόμπι. Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας που έχει μία σύγχρονη γυναίκα και μητέρα, ο νέος πατέρας δεν καλείται να μαγειρέψει ένα περιστασιακό δείπνο, αλλά ολοκληρωμένα και υγιεινά γεύματα για ολόκληρη την οικογένεια.

 

 

Το παιχνίδι στις μικρές ηλικίες είναι και εκπαιδευτική διαδικασία εκτός από διασκέδαση. Η συμμετοχή του πατέρα σε αυτό συμβάλλει σε ένα υγιές δέσιμο με το παιδί με τον πλέον ευχάριστο τρόπο.

Άλλες δραστηριότητες εκτός του παιχνιδιού είναι εξίσου σημαντικές. Η συμμετοχή του πατέρα σε αυτές μπορούν να εκμαιεύσουν ή και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες ενός παιδιού κι έτσι να βρει πιο εύκολα τις φυσικές του κλίσεις πχ σε κάποιο άθλημα ή κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Πολλές φορές αυτό λειτουργεί ώς ο καλύτερος επαγγελματικός προσανατολισμός. 

 

 

Τα παιδικά τραγούδια μπορεί να φαίνονται σαχλά και χαζοχαρούμενα σε κάποιους αλλά είναι σημαντικό κομμάτι διαπαιδαγώγησης. Εκτός από τις ενδεχόμενες καλλιτεχνικές δεξιότητες που μπορεί να προκύψουν, βελτιώνουν τις ικανότητες επικοινωνίας και ομιλίας ενός παιδιού και η συμμετοχή του πατέρα σε αυτό καθίσταται πολύτιμη.

Δεν θα το θυμάται ως γεγονός όταν μεγαλώσει το παιδί, αλλά οι αλλαγή της πάνας είναι κάτι που θα του περάσει στο υποσυνείδητο. Η συμμετοχή του πατέρα σε τέτοιο είδους «αγγαρείες» είναι ζωτικής σημασίας για την ενδοοικογενειακή ψυχική ισορροπία. Όσο δυσάρεστη εμπειρία κι αν είναι, στο τέλος θα εξελιχθεί σε υλικό διασκεδαστικών οικογενειακών ιστοριών.

 

 

Μάθε να φροντίζεις το παιδί σου αυτόνομα. Η απεξάρτηση από τις «συμβουλές» της μητέρας, πώς γίνεται αυτό, πώς γίνεται το άλλο κλπ μόνο καλό θα σου κάνουν. Σε περίπτωση ανάγκης δεν θα υπάρχει λόγος πανικού και άγχους αφού θα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις σε κάθε περίπτωση. Θα γίνεις καλύτερος πατέρας και τελικά θα τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου ως ένας ολοκληρωμένος άντρας που ξέρει να τα κάνει όλα. 

Κάθε τι από τα παραπάνω είναι ένα υποσύνολο του πιο σημαντικού πράγματος που πρέπει να αφιερώσει ένας σύγχρονος πατέρας, του χρόνου. Δυστυχώς οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής κρατούν και τους δύο γονείς μακριά από τα παιδιά τους και ειδικά τον πατέρα. Η λύση σε αυτό δεν είναι άλλη από έναν καλό προγραμματισμό και αξιοποίηση του διαθέσιμου χρόνου με τον ποιοτικότερα δυνατό τρόπο. Συμπίεσε τις υποχρεώσεις σου για να δημιουργήσεις μεγαλύτερα κενά αποκλειστικής αφιέρωσης και ζήτα συγγνώμη και κατανόηση αν δεν είσαι τόσο παρών όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήθελαν.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved