Τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεσαι για να φτιάξεις κάβα στο σπίτι

Μετρώντας στα δάχτυλα του ενός χεριού τα όποια θετικά του lockdown, ο ποιοτικός χρόνος στο σπίτι φιγουράρει άνετα στην πρώτη θέση.

Η κάβα στο σπίτι είναι από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες όταν φτάνουμε στο στήσιμο του σπιτιού. Είναι ίσως η γωνία εκείνη που έχει συγκεντρώσει ό,τι στερεότυπο υπάρχει και έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ αισθητικά που πολλοί αποφεύγουν είτε να στήσουν μία σπιτική κάβα της προκοπής, είτε να το κάνουν σε κάποιο μη εμφανές σημείο στα έγκατα κάποιου επίπλου. Σαν πρώτη μνήμη έχουμε τις κάβες με τα γλυκερά λικέρ πίσω από σκονισμένα τζάμια ένος ογκώδους σύνθετου στο βάθος μιας, απροσπέλαστης για τα παιδικά μας χρόνια, τραπεζαρίας για να ενηλικιωθούμε με μια μισογεμάτη φιάλη τεκίλας, αμφιβόλου ποιότητας, στην πόρτα του φοιτητικού μας ψυγείου. Μετά περάσαμε στη δαιμονοποίηση του ποτού στο σπίτι αφού ταυτίστηκε με την κουλτούρα της κατάχρηση και των μη υγιών κοινωνικών επαφών για να αντιμετωπίσει, και τελικά να ηττηθεί, από την πληθώρα των δεκάδων νέων cocktail bar στα οποία έπρεπε να πάμε και πολύ τα ευχαριστούμε που μας διεύρυναν τους ορίζοντές μας.

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός, όχι μόνο απενοχοποίησε το ποτό στο σπίτι, αλλά ήταν και η λεπτή κλωστή που μας κρατάει μεταξύ ενός ένδοξου παρελθόντος και ενός πολλά υποσχόμενου μελλοντος. Το πρώτο στάδιο ήταν να έχεις ένα μπουκάλι από το αγαπημένο σου ποτό και τώρα ήρθε η ώρα για το δεύτερο στάδιο, τη βασική σύνθεση της κάβας η οποία θα έχει έναν διττό ρόλο. Από τη μία θα καλύψει τις δικές σου βασικές ανάγκες, αλλά και αυτές μιας μικρής μάζωξης, και από την άλλη θα λειτουργήσει ως μπούσουλας για τη σταδιακή της επέκταση και τον εμπλουτισμό της. Ξεκινώντας από χαμηλά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι πρέπει να αποφύγεις τις υπερβολές επενδύοντας σε ποτά που θα έπινες έτσι κι αλλιώς. Ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται για το κάθε ένα μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις από το budget σου κατά περίπτωση. Η ιδανική κάβα είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολύ καιρό, κάποιοι παλεύουν χρόνια με την τελειότητα, και δεν χρειάζεται να αγχωθείς και να τα πάρεις όλα τώρα αμέσως και να κυκλοφορείς σαν τον Nicolas Cage. Με αργά και σταθερά βήματα θα φτάσεις κάποια στιγμή στον στόχο. 

Vodka 

Εν αρχή ην αυτό το διαυγές και κρυστάλλινο υγρό με την ανατολικοευρωπαϊκή καταγωγή. Είναι ίσως ο πιο αγαπημένος καμβάς για cocktail καθώς η ουδετερότητά της σε χρώμα, άρωμα και τελικά γεύση την καθιστούν ώς ένα αναπόσπαστο πολυεργαλείο. Μερικά από τα cocktail της γίνονται εύκολα στο σπίτι χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό ή γνώσεις ταχυδακτυλουργικών. Ακόμα και παραδοσιακά σερβιρισμένη παγωμένη σε μικρό ποτήρι με συνοδεία μεζέδων μπορείς να κάνεις εύκολα μια ρωσοκρητική γαστρονομική γέφυρα. Το αν πρέπει να επενδύσεις ή όχι σε μία καλή vodka είναι μία συνάρτηση που πρέπει να ακολουθήσεις για κάθε ένα ποτό της λίστας. Όσο πιο πολύ σου αρέσει, τόσο καλύτερο μπουκάλι πάρε.

Gin

Όσοι είναι οι φανατικοί οπαδοί του άλλοι τόσοι είναι και αυτοί που δεν μπορούν ούτε να το μυρίζουν. Με αυτό το δεδομένο, ακόμα κι αν εσύ δεν το πίνεις, ένας στους δύο φίλους το πίνουν και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να είναι και το ένα και μοναδικό ποτό που πίνουν. Αν δεν είσαι πολύ φίλος του gin δεν χρειάζεται να πάρεις κάποιο premium. Μπορείς όμως να επενδύσεις σε premium συνοδευτικά όπως σόδες και tonic waters. Έτσι σερβίρεις το 80% της premium εμπειρίας χωρίς να ξεπαραδιαστείς, συν ότι τα συνοδευτικά έχουν μία εκτεταμένη γκάμα χρήσης και πέρα από το gin.

Tequila

Θυμάσαι τα σφηνάκια που έπινες σαν φοιτητής; Το πιο λογικό είναι όχι και να έχεις κενά μνήμης ανακατεμένα (διπλής) με επώδυνα hangover. Τώρα που άφησες πίσω αυτή τη φάση βάλε μια καλή λευκή tequila στη λίστα σου. Έχει παρόμοια χρήση με τη vodka και μάλιστα μπορεί να την αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις όπως του Bloody Mary όταν γίνεται Bloody Maria. Με αυτό το εύκολο κόλπο διπλασιάζεις τις επιλογές σου. Η επένδυση σε μία καλή tequila της επιτρέπει να παίξει και τον ρόλο του straight ποτού, μία τάση που κερδίζει συνέχεια οπαδούς. 

Rum 

Δεν θα ξεκινήσεις να φτιάχνεις κάβα στο σπίτι για να καταντήσεις στο ρούμι-κόλα. Αν δεν νιώθεις αρκετά «πειρατής» μέσα σου για να τα σκάσεις σε ένα καλό και ακριβό ρούμι, ένα απλό λευκό για τα πρώτα σου πειράματα πάνω στα mojito είναι αυτό που έχεις ανάγκη. 

Whisky

Στον βασιλιά των ποτών σε παίρνει να κάνεις την υπέρβαση. Ιδανικά μία αρχάρια συλλογη πρέπει να έχει δύο μπουκάλια: ένα αξιοπρεπές blended scotch για cocktail και ποτά με φίλους και ένα λίγο πιο «σοβαρό» για την πάρτη σου ή πιο ειδικές συνθήκες. Για το πρώτο η επιλογή είναι έυκολη, δες και τις τρέχουσες προσφορές. Για το δεύτερο ρίξε λίγη μελέτη, σκέψου τι σου αρέσει στο γευστικό προφίλ και η κάβα της γειτονιάς σου θα σε κατευθύνει ανάλογα. Επίσης έχε στο μυαλό σου ότι αν απολαμβάνεις ένα καλοσερβιρσμένο Old Fashioned μήπως δεις και κάποιο «νερό που καίει» από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ποτό Joker 

Όχι δεν υπάρχει ποτό με τέτοιο όνομα, αν και θα έκανε ωραία ετικέτα. Εκτός από τη βασική και αδιαίρετη ομάδα των ποτών σκέψου τι άλλο αρέσει σε εσένα, στο άλλο σου μισό και στους κολλητούς σου. Ένα Campari είναι πάντα καλή λύση για ένα ορεκτικό Campari Soda ή ένα αρχοντικό Negroni. Καλο μπαλαντέρ είναι κι ένα καλό Vermouth που όχι μόνο θα δώσει έκταση στα διαθέσιμα ποτά και cocktail του σπιτικού σου μπαρ, αλλά θα δώσει και βάθος κύρους και γνώσης. Το Cointreau είναι επίσης μία πολύ καλή εναλλακτική για Margaritas, αλλά και ότι άλλο τραβάει η ψυχή ή η ψυχή της παρέας.

Σε ένα επόμενο στάδιο μπορείς να επενδύσεις σε bitters, ένα shaker (οχι για φραπέ) και σταδιακά να ανεβαίνεις επίπεδο στα ποτά που «φεύγουν». Στη λίστα των συνοδευτικών καλό είναι να έχεις πάντα μερικά μπουκάλια σόδας και tonic όπως είπαμε και πιο πάνω, ένα Angostura Bitters θα είναι το διαβατήριο για να μπεις στον πολύπλοκο κόσμο των βοτανικών και τέλος μην παραμελήσεις να σερβίρεις το κάθε ποτό στο ποτήρι που του αρμόζει. Πολύ σύντομα θα έχεις στήσει τη μπάρα των ονείρων σου στο σαλόνι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved