Γιατί καλοκαίρι στην Αθήνα σημαίνει κλασικά ραντεβού στο Παγκράτι

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς και πού θα δίνεις τα after work ή τα κυριακάτικα ραντεβού σου αυτό το καλοκαίρι.

αγκράτι ή αλλιώς… Παγκρατάρα, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί μου, οι οποίοι το «ανακάλυψαν» τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν τόσο καιρό βρισκόταν δίπλα τους, μία μόλις «ανάσα» από το κέντρο της Αθήνας.

Δεν ξέρω αν η δημοφιλία του Παγκρατίου οφείλεται στα πολλά και «ψαγμένα» καφέ και εστιατόριά του, στις πλατείες και τα μουσεία του ή στους πολλούς και μικρούς πεζόδρομους, που προσδίδουν μία γραφικότητα στην περιοχή. Το σίγουρο είναι όμως πως είτε έχεις μεγαλώσει στο Παγκράτι, είτε έτυχε να βρεθείς σε αυτό για ένα παρεΐστικο ραντεβού και να «κολλήσεις» μαζί του, γνωρίζεις πως κάτι το μαγικό συμβαίνει με αυτή την αθηναϊκή συνοικία, η οποία θεωρείται σήμερα μία από τις πιο hip της πόλης. Διότι κάθε φορά που την επισκέπτεσαι, αρκούν λίγα λεπτά για να νιώσεις τα θετικά της vibes, για να θυμηθείς πως τελικά, η χαρά βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις της ζωής!

Ακόμη και αν δεν είμαι, λοιπόν, γέννημα-θρέμμα της περιοχής αυτής, κάθε καλοκαίρι εδώ και περίπου δέκα χρόνια, θα με βρεις να τριγυρνώ μετά το γραφείο στις γειτονιές της και να δίνω σε αυτή ραντεβού κάθε Σαββατοκύριακο, για ξέγνοιαστες αστικές περιηγήσεις, brunch, αναζωογονητικό μηλίτη Somersby και socializing με την παρέα. Διότι εκεί ζω κάθε φορά, έστω και για λίγες ώρες, στον ρυθμό της αισιοδοξίας. Και αν υπάρχει κάτι που έχουμε ανάγκη, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο φέτος το καλοκαίρι, αυτό είναι τα positive vibes και οι ξέγνοιαστες στιγμές χαράς και αισιοδοξίας!

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το τελευταίο διάστημα ακούς και διαβάζεις συχνά για το Παγκράτι, αλλά δεν είχες ακόμη την ευκαιρία να το επισκεφτείς ή να το γνωρίσεις καλύτερα, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς και πού θα δίνεις τα after work ή τα κυριακάτικα ραντεβού σου αυτό το καλοκαίρι.

Από το Βατραχονήσι του χθες στο Παγκράτι του σήμερα

Πολύ παλιά, πίσω στον 19ο αιώνα, τότε που η Αθήνα δεν είχε γίνει ακόμη το μεγάλο αστικό κέντρο, το οποίο γνωρίζουμε σήμερα, κάπου ανάμεσα στο Ζάππειο και το Παναθηναϊκό Στάδιο, υπήρχε ένα μικρό νησάκι -για την ακρίβεια ένα είδος «νησίδας». Ήταν το Βατραχονήσι και είχε πάρει το όνομά του από τα αμέτρητα βατράχια που ζούσαν στις όχθες του Ιλισσού. Τα χρόνια πέρασαν και το Βατραχονήσι «χάθηκε». Ωστόσο, αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα νοητό ταξίδι πίσω στον χρόνο, θα βλέπαμε πως βρισκόταν περίπου στη σημερινή «είσοδο» του Παγκρατίου, κοντά στην οδό Ερατοσθένους.

Από την οδό Ερατοσθένους, λοιπόν, ξεκινά συνήθως και η δική μου περιήγηση με την παρέα στο Παγκράτι. Εκεί, στον αριθμό 13, λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο και σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, βρίσκεται το νέο «κόσμημα» της περιοχής, δηλαδή το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Ελ Γκρέκο, Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Πικάσο, Λοτρέκ, Μιρό. Τα έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών που θα απολαύσεις εντός του μουσείου, είναι πολλά και εντυπωσιακά, ενώ το πρόγραμμα του Ιδρύματος ενισχύεται συνεχώς με νέες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Μετά την πολιτιστική μας εξόρμηση, σειρά έχει συνήθως μία στάση δροσιάς και χαλάρωσης στο μικρό αλλά πανέμορφο παρκάκι που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος με την ομώνυμη εκκλησία. Ωστόσο, αν η δική σου παρέα έχει όρεξη για ακόμη περισσότερες πολιτιστικές περιηγήσεις, τότε καλό είναι να ξέρεις ότι στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται επίσης η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ωδείο Αθηνών, το Βυζαντινό Μουσείο και το Πολεμικό μουσείο. Με λίγα λόγια, οι επιλογές είναι πολλές.

Ραντεβού για χαλάρωση και chit chat στις πλατείες

Ένας από τους λόγους που αγαπώ το Παγκράτι έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για μία σχετικά μικρή αθηναϊκή συνοικία με πολλές και ιδιαίτερες πλατείες και δη, με πλατείες τις οποίες «τιμούν» οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής. Αυτές οι πλατείες έχουν και δίνουν ζωή και πάνω από όλα, προσφέρουν ευκαιρίες χαλάρωσης και αναζωογόνησης σε εκείνους που τις επισκέπτονται. Αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα καλοκαιρινά απογεύματα ή τα ζεστά βράδια των Σαββατοκύριακων, θα με βρεις να δροσίζομαι με ένα παγωμένο Somersby σε κάποια από τις πλατείες του Παγκρατίου ή σε ένα από τα μπαρ και τα καφέ που τις πλαισιώνουν.

«Και ποιες είναι αυτές οι αθηναϊκές πλατείες που σε έχουν κάνει να “κολλήσεις” τόσο πολύ με το Παγκράτι;», θα με ρωτήσεις. Για εκείνους οι οποίοι αποζητούν περισσότερη ηρεμία, τότε η πράσινη πλατεία Μεσολογγίου στο «κέντρο» του Παγκρατίου, κοντά στην οδό Ευτυχίδου, είναι η ιδανική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, η πλατεία Βαρνάβα, κοντά στην οδό Εμπεδοκλέους, είναι σίγουρα πιο ζωντανή και συγκεντρώνει καθημερινά πολλούς νέους και νέες, που θέλουν να περνούν συχνά μερικές ξέγνοιαστες στιγμές με τις παρέες τους. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις πιο «δυνατές» urban προτάσεις για έξοδο στην Αθήνα, αφού γύρω από αυτή μπορεί να βρει κάποιος σήμερα καφέ και εστιατόρια για κάθε γούστο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved