Πολλοί δεν τολμούν να ασχοληθούν με την προετοιμασία μπριζόλας, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι δύσκολη διαδικασία είτε επειδή διστάζουν λόγω της ποσότητας λίπους και λαδιού που απαιτείται στο τηγάνισμα. Ωστόσο το air fryer, προσφέρει μια εξαιρετική δυνατότητα να ετοιμάζουμε μεγάλη ποικιλία φαγητών με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η δημοφιλής μπριζόλα, η οποία μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και τέλεια με αυτό το πρακτικό μηχάνημα.
Τι πρέπει να προσέχουμε στο κρέας;
Οι μπριζόλες θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογικές. Μόνο όταν χρησιμοποιούμε καλά υλικά στη φριτέζα αέρα μπορούμε να περιμένουμε και καλό αποτέλεσμα. Αξίζει, λοιπόν, να επενδύσουμε λίγο παραπάνω, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να τρώμε μια μπριζόλα λιγότερο, αλλά να επιλέγουμε ποιότητα.
Συμβουλή: Όταν ψήνονται περισσότερες μπριζόλες ταυτόχρονα στη φριτέζα αέρα, είναι σημαντικό τα κομμάτια να έχουν περίπου το ίδιο πάχος, ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.

Μπριζόλα στο air fryer: Η σωστή προετοιμασία
Για να προετοιμάσετε μια μπριζόλα σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία και το χρόνο μαγειρέματος. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα «κρέατος» ή «μπριζόλας» αν η φριτέζα σας διαθέτει τέτοιο. Αρκεί να επιλέξετε το πρόγραμμα και να πατήσετε το κουμπί εκκίνησης.
Αν ρυθμίσετε χειροκίνητα, συνιστάται γενικά θερμοκρασία περίπου 190°C για 8 έως 13 λεπτά, ανάλογα με το επιθυμητό ψήσιμο της μπριζόλας.
Για ομοιόμορφο ψήσιμο, σταματήστε τη διαδικασία στη μέση του χρόνου και γυρίστε τη μπριζόλα. Έτσι θα ψηθεί σωστά και από τις δύο πλευρές και θα παραμείνει ζουμερή στο εσωτερικό.

Κανόνας για το ψήσιμο της μπριζόλας
- Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρα στους 200°C για 3 λεπτά (αν και πολλά μοντέλα δεν το απαιτούν απαραίτητα).
- Μια μπριζόλα πάχους 1,5 εκ. χρειάζεται 8 λεπτά στους 200°C για μέτριο ψήσιμο (medium).
- Για κάθε επιπλέον 0,5 εκ. πάχους, προσθέστε 1 λεπτό στο χρόνο μαγειρέματος. Έτσι, ένα φιλέτο 4 εκ. χρειάζεται περίπου 13 λεπτά.
- Στο τέλος, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για 3 λεπτά σε ένα προθερμασμένο πιάτο.