Φέτος ψήσε την γουρνοπούλα μόνος σου

Για όσους δεν θα πάνε σε πανηγύρια, ας οργανώσουν ένα στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Με το σωστό κρέας.

 Υπάρχουν φαγητά που δεν είναι απλώς συνταγές, αλλά τελετουργίες. Η γουρνοπούλα είναι από αυτά με τη μυρωδιά να σε χτυπάει πριν καν πλησιάσεις, το κρακ της πέτσας να ακούγεται σαν υπόσχεση και τη γεύση να σε στέλνει κατευθείαν σε πανηγύρια και οικογενειακά τραπέζια στο χωριό. Και μπορεί να μην έχεις σούβλα ή να μην ψήνεις στην αυλή με το χωριό να σε περιτριγυρίζει, αλλά με λίγη φροντίδα και τον σωστό τρόπο, μπορείς να φέρεις όλη αυτή τη μαγεία στο σπίτι σου — φούρνος, μπαχαρικά και χοιρινή κοιλιά, τίποτα άλλο.

Υλικά

1 κομμάτι χοιρινή κοιλιά (με πέτσα) περίπου 2–3 κιλά

Χοντρό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σκόρδο (5–6 σκελίδες, λιωμένες)

Ρίγανη ή θρούμπι

Δεντρολίβανο (προαιρετικό)

Λίγο ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού ή ξύδι

 

 

Προετοιμασία

Χάραγμα πέτσας
Με κοφτερό μαχαίρι κάνε μικρές χαρακιές στην πέτσα, χωρίς να κόψεις τη σάρκα. Έτσι θα τραγανίσει καλύτερα.

Μαρινάρισμα
Τρίψε όλο το κομμάτι με λεμόνι ή ξύδι. Άλειψε με ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, πιπέρι και άφθονο χοντρό αλάτι.
Για πιο έντονη γεύση, άφησέ το σκεπασμένο στο ψυγείο 12–24 ώρες.

Ψήσιμο

Αργό και σταθερό
Βάλε το κρέας σε σχάρα πάνω από ταψί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 3–4 ώρες, ώστε να μείνει ζουμερό.

Τραγανή πέτσα
Τελείωσε στους 220°C για 20–30 λεπτά, μέχρι η πέτσα να κάνει το κλασικό κρακ.

Ξεκούραση
Βγάλε το κρέας, σκέπασέ το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και άφησέ το 15 λεπτά πριν κόψεις.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved