- Για να φτιάξεις ένα μπέργκερ ακριβώς όπως το τρως έξω -ή τουλάχιστον να το κάνεις ακόμα καλύτερο- πρέπει να δώσεις έμφαση σε δύο πράγματα: στην επιλογή του κιμά και στον τρόπο που θα τον ψήσεις. Επειδή λοιπόν έχουμε δει πάμπολλες συνταγές αλλά όχι το ψήσιμο και το πλάσιμο που απαιτείται, αφήνουμε εδώ μερικές συμβουλές για όσους ακόμη ψήνουν αδιάκοπα.
- Η σωστή επιλογή κιμά
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η επιλογή του σωστού κιμά:
- Χρησιμοποίησε μοσχαρίσιο κιμά με περιεκτικότητα σε λίπος 15-20%. Το λίπος είναι απαραίτητο για να είναι ζουμερά τα μπιφτέκια.
- Η σπάλα ή λάπα είναι ιδανικά κομμάτια.
- Ζήτησε από τον κρεοπώλη σου να τον περάσει μία φορά από τη μηχανή για πιο «χοντρή» υφή.
- Το σωστό «δέσιμο» του μείγματος
Κράτησέ το απλό! Δεν χρειάζονται πολλά υλικά. Για 4 μεγάλα μπιφτέκια:
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- (Προαιρετικά: 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή πάπρικα για έξτρα γεύση)
Tip: Μην βάλεις αυγό, ψωμί, κρεμμύδι ή άλλα υλικά που συνηθίζονται στα παραδοσιακά μπιφτέκια. Για μπέργκερ θέλουμε καθαρή γεύση κρέατος.
- Πλάσιμο
- Μοίρασε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη (περίπου 200 γρ. το καθένα).
- Πλάσε στρογγυλά μπιφτέκια, λίγο μεγαλύτερα από το ψωμί, γιατί θα συρρικνωθούν στο ψήσιμο.
- Κάνε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο με τον αντίχειρα – βοηθά να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να φουσκώσουν.
- Ψήσιμο
Σε σχάρα ή τηγάνι:
- Προθέρμανε καλά το σκεύος.
- Μην πιέζεις τα μπιφτέκια με την σπάτουλα – θα χάσουν τα υγρά τους.
- Ψήσε 3-4 λεπτά ανά πλευρά για medium, ή 5 λεπτά για πιο καλοψημένο.
- Αν θέλεις τυρί (cheddar, gouda κ.λπ.), βάλε το 1 λεπτό πριν τα βγάλεις και σκέπασε για να λιώσει.
- Συναρμολόγηση
- Χρησιμοποίησε φρέσκα ψωμάκια μπριός ή κλασικά burger buns.
- Ψήσε τα ελαφρώς για να γίνουν τραγανά.
- Πρόσθεσε υλικά όπως:
- Μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ
- Ντομάτα, μαρούλι, καραμελωμένο κρεμμύδι, τουρσί
- Μπέικον, αυγό, πίκλες – ανάλογα με το γούστο σου