Το spirit που είναι περισσότερο ταυτισμένο με το καλοκαίρι είναι το ρούμι. Ναι τόσο σκέτο, όσο και σε κοκτέιλ είναι μία πραγματική απόλαυση. Έτσι, έχει πλέον και τη δική του ημέρα εορτασμού -και πώς να μην έχει άλλωστε;
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Ιουλίου, οι απανταχού λάτρεις του ρουμιού έχουν την τιμητική τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ρουμιού (World Rum Day) είναι αφιερωμένη στο ποτό με τις ρίζες του στην Καραϊβική, το οποίο εδώ και αιώνες ταξιδεύει από τα ζαχαροκάλαμα της Τζαμάικα και της Κούβας, μέχρι τις πιο διάσημες μπάρες του κόσμου. Το ρούμι είναι ίσως το πιο πολυσυλλεκτικό ποτό, καθώς παράγεται σε διαφορετικές εκδοχές από το φρέσκο και δροσερό λευκό ρούμι, μέχρι τα αρωματικά και πικάντικα παλαιωμένα dark ρούμι. Κάθε εκδοχή έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στη μίξη των κοκτέιλ και τις προσωπικές προτιμήσεις.
Hemingway Daiquiri: Η ιστορία και η συνταγή ενός εμβληματικού κοκτέιλ
Ρούμι και καλοκαίρι
Ναι, το ρούμι έχει την τιμητική του το καλοκαίρι, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι ακριβώς έτσι. Έχει θέση στη μπάρα όλο τον χρόνο. Και επειδή καλοκαίρι είναι και σήμερα γιορτάζει σου προτείνουμε τρία από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα κοκτέιλ με ρούμι, που αξίζει να δοκιμάσεις:
Mai Tai: Το εξωτικό all-time classic
Γεννημένο στα Tiki bar της Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1940, το Mai Tai είναι ένα πολυεπίπεδο κοκτέιλ που ισορροπεί γλυκό, ξινό και αμυγδαλένιο χαρακτήρα.
Υλικά:
30 ml λευκό ρούμι
30 ml dark ρούμι
15 ml λικέρ πορτοκαλιού (Curaçao ή Triple Sec)
15 ml σιρόπι αμυγδάλου (Orgeat)
30 ml φρέσκος χυμός λάιμ
Πάγο
Φέτα λάιμ και δυόσμος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε σέικερ, ρίξε το λευκό ρούμι, το λικέρ πορτοκαλιού, το σιρόπι αμυγδάλου και το χυμό λάιμ. Πρόσθεσε πάγο και χτύπησε καλά για 10-15 δευτερόλεπτα. Σούρωσε σε ποτήρι old fashioned γεμάτο πάγο. Πρόσθεσε από πάνω το dark ρούμι (float). Γαρνίρεις με φέτα λάιμ και δυόσμο.
Rum Old Fashioned: Ο κλασικός χαρακτήρας του ρούμι
Η πιο απλή, αλλά αριστοκρατική εκδοχή του Old Fashioned, με τη θέση του bourbon να παίρνει ένα παλαιωμένο ρούμι. Ένα ποτό για εκείνους που εκτιμούν τις καθαρές, δυνατές γεύσεις.
Υλικά:
60 ml aged ρούμι
1-2 dashes Angostura bitters
1 κουταλάκι σιρόπι ζάχαρης
Πάγο
Φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα
Εκτέλεση:
Σε χαμηλό ποτήρι, βάζεις το σιρόπι ζάχαρης και τα bitters. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε το ρούμι και γεμίζεις το ποτήρι με πάγο.
Ανακατευείς απαλά για 20-30 δευτερόλεπτα. Και βάζεις μία φλούδα πορτοκαλιού από πάνω και αφήνεις στο ποτήρι.
Rum Punch: Το απόλυτο τροπικό κοκτέιλ με ρούμι
Jungle Bird: Το γλυκόπικρο εξωτικό
Ένα μοναδικό Tiki κοκτέιλ που συνδυάζει το ρούμι με το πικρό Campari και τον χυμό ανανά. Δημιουργήθηκε στη Μαλαισία τη δεκαετία του ’70 και συνεχίζει να ξεχωρίζει.
Yλικά:
45 ml dark ρούμι
15 ml Campari
45 ml χυμός ανανά
15 ml φρέσκος χυμός λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
Πάγος
Φέτα ανανά ή φλούδα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε σέικερ, ρίξε όλα τα υλικά. Γεμίζεις με πάγο και χτυπάς δυνατά για 10-15 δευτερόλεπτα. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned ή tiki γεμάτο με πάγο. Γαρνίρεις με φέτα ανανά ή φλούδα πορτοκαλιού.
Τι να θυμάσαι για το ρούμι….
Το ρούμι θεωρείται το παλαιότερο αποσταγμένο ποτό που καταγράφηκε ιστορικά, με καταβολές από τον 17ο αιώνα. Ήταν το αγαπημένο ποτό των πειρατών της Καραϊβικής.
Το παλαιωμένο ρούμι αποκτά χαρακτήρα από το βαρέλι, όπως ακριβώς το ουίσκι και το κονιάκ. Στη Τζαμάικα, υπάρχουν ρούμι που παράγονται ακόμη με παραδοσιακά ξύλινα αποστακτήρια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ρούμι είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσεις ένα signature κοκτέιλ, να ανακαλύψεις νέες ετικέτες και να ταξιδέψεις γευστικά στην Καραϊβική, χωρίς καν να φύγεις από το μπαλκόνι σου.