Αρνί και Πρόβατο: Η διαφορά είναι τόσο στη γεύση όσο και στο ψήσιμο

Πώς θα ψήσεις το καθένα όπως πρέπει.

Τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί ψήνουν αδιάκοπα στρατιές από ribs, μαριναρισμένα με σάλτσες μπάρμπεκιου και τόνους βούτυρο, στην Ελλάδα μένουν πιστοί στις διατροφικές αξίες. Υπάρχει κόσμος που πάντα θα προτιμά το αρνί και το πρόβατο και οι πιο γενναίοι θα τα ψήσουν και στο σπίτι τους.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο, υπάρχουν τα διάφορα φάουλ που όλοι φοβόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε στο ψήσιμο των συγκεκριμένων, γι’ αυτό και τείνουμε να τα αποφεύγουμε. Τα αρνίσια παϊδάκια κινδυνεύουν να γίνουν κάρβουνο και το πρόβατο μπορεί με το λίπος που περιέχει να αρπάξει για πλάκα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σόλα. Οπότε πώς ψήνεις τα συγκεκριμένα;

Αρνίσια παϊδάκια

arnisia11

Αρχικά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μιλώντας για αρνίσιο παϊδάκι, μιλάμε για τα κομμάτια που έρχονται από τα πλευρά μέχρι πίσω όπου ξεκινάει το μπούτι – γι’ αυτό και λέμε παϊδάκι από μπούτι. Τα παϊδάκια δεν συνηθίζουμε να τα έχουμε όλα μαζί σε στυλ κορώνας, αλλά ψήνουμε το καθένα ξεχωριστά. Και αυτό το ξεκίνησαν οι ταβέρνες -και λογικό ήταν- επειδή πληρώνουμε με βάση το κιλό.

Ό,τι και αν έχεις φάει έξω, η απάντηση για το αρνάκι είναι μια. ΔΕΝ προβλέπεται να γίνεται κάρβουνο. Στην Ελλάδα επικρατεί ακόμα η νοοτροπία ότι όσο πιο πολύ το ψήσεις τόσο πιο ωραίο είναι, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα γούστου και γεύσης. Για να ψήσεις παϊδάκι θες μέτρια προς δυνατή φωτιά και απαιτείται να τα γυρνάς ανά πέντε λεπτά. Ωστόσο δεν θες πάνω από είκοσι λεπτά στο σύνολο για να καλοψήσεις ένα από αυτά. Το μυστικό είναι να κοπούν όλα στο ίδιο μέγεθος (πάχος μέχρι 1,5 εκατοστό), ώστε να μην χρειάζονται διαφορετικό χρόνο.

Παϊδάκια προβατίνας

provato23

Τόσο νόστιμο και παράλληλα τόσο επικίνδυνο στο ψήσιμο. Γιατί; Γιατί αν δεν έχεις ξαναψήσει, το λίπος στο συγκεκριμένο ζώο που είναι μεγάλο σε ηλικία άρα έχει και μεγαλύτερα κομμάτια, είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να κάνει το κρέας να αρπάξει εύκολα. Το πρόβατο δεν το αφήνεις από τα μάτια σου.

Θέλουμε δυνατή φωτιά και ακόμα καλύτερη θράκα. Θα χρειαστείς περίπου είκοσι λεπτά για να φτιάξεις την ιδανική φωτιά, ενώ τα παϊδάκια της προβατίνας που τρως έξω και αγαπάς, να ξέρεις ότι είναι από την φύση τους πιο χοντρά – έχουν μέχρι και 2,5 εκατοστά πάχος. Έχεις πάντα στο νου πως το λίπος που θα ξεκινήσει να στάζει προκαλεί έντονη φλόγα, οπότε μαθαίνεις και τα γυρίζεις γρήγορα. Έχεις ένα κανόνα πως το κάθε παϊδάκι θέλει 10 με 12 λεπτά το καθένα και θέλουν περίπου 2 λεπτά μέσα σε σκεύος για να διατηρηθούν ζεστά. Τρώγονται άμεσα για να μην γίνουν σκληρά και σαν σόλα.

Καλά ψησίματα.  

Διαβάστε ολόκληρη την ενότητα του Ratpack «BBQ MONTH» η οποία ανανεώνεται συνεχώς, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα: 

nicholas peloso BMGZM7g1lBA unsplash



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved