Σε τι διαφέρει το gelato από το παγωτό;

Αρχικά διαφέρουν ως προς τα συστατικά τους.

Έχεις ακούσει τον όρο gelateria, έχεις ακούσει και το παγωτατζίδικο και τα δύο μέρη πωλούν παγωτά -άρα ποια είναι η διαφορά τους; Τι σημαίνει το ότι αγόρασα gelato και τι παγωτό; Έχουν βασικές διαφορές ως προς τον τρόπο παρασκευής τους και άρα και του αποτελέσματος είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι το gelato είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το παγωτό και παρακάτω θα μάθεις το γιατί. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρεις τι είναι αυτό που τρως ακριβώς.

 

 

Συστατικά

Από τις βασικές διαφορές μεταξύ παγωτού και gelato είναι τα συστατικά τους, καθώς το παγωτό συνήθως παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κρόκους αυγών. Αυτό το μείγμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κρέμα δίνει στο παγωτό μια πλούσια, κρεμώδη υφή. Το gelato, από την άλλη πλευρά «θέλει» περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα σε σύγκριση με το παγωτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθιστώντας το gelato μια πιο ελαφριά επιλογή.

Η ιστορία του παγωτού είναι ό,τι πιο δροσερό αξίζει να διαβάσεις το καλοκαίρι

 

Υφή

Η υφή είναι ένας ακόμη παράγοντας. Το παγωτό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αέρα -γνωστό ως overrun- σε σύγκριση με το παγωτό. Αυτό κάνει το παγωτό πιο ελαφρύ και πιο αφράτο στην υφή του. Το gelato αναδεύεται με μικρότερη ταχύτητα, η οποία ενσωματώνει λιγότερο αέρα. Το αποτέλεσμα δίνει μια πιο πυκνή, λεία και πιο κρεμώδης υφή. Ακόμη, οι διαφορετικές ποσότητες δίνουν διαφορετικό ποσοστό βουτυρικού λίπους: Το παγωτό έχει 14 έως 25% και το gelato από 4 έως 9% αφήνοντας μια διαφορετική αίσθηση.  

Γεύση

Το παγωτό τείνει να έχει πιο  γλυκές γεύσεις λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητά του σε λιπαρά, ενώ το gelato με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά έχει πιο έντονες γεύσεις χωρίς να είναι πολύ γλυκές. 

Τελικά το παγωτό μας κάνει καλό ή όχι;

Σερβίρισμα

Ο τρόπος που σερβίρεται το παγωτό και το gelato μπορεί επίσης να ποικίλλει, το παγωτό συνήθως σερβίρεται κατεψυγμένο και και φυλάσσεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (-20°C έως -18°C ). Το gelato συχνά σερβίρεται λίγο λιγότερο παγωμένο (-15°C έως -12°C) για να ενισχύσει την λεία και κρεμώδη υφή του. Μπορεί να σερβιριστεί σε φλιτζάνια, χωνάκια ή ακόμα και ως μέρος ενός επιδόρπιου όπως το affogato.

 Συμπέρασμα;

Η πλούσια και αφράτη υφή του παγωτού αρέσει σε πολλούς, ενώ η πυκνή και κρεμώδης σύσταση του παγωτού είναι πολύ αγαπητή είτε προτιμάς το ένα από το άλλο και οι δύο επιλογές προσφέρουν είναι απολαυστικές, ωστόσο κατά τη γνωμή μου ένα gelato είναι ό,τι καλύτερο για αυτό τον κόσμο. 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved