Oι 8 τάσεις που θα κυριαρχήσουν στα ποτά το 2024

Κάνει throwback στα 90's. 

Στο τέλος κάθε χρονιάς συνηθίζεται να βγαίνουν προβλέψεις για τα επόμενα food ή drink trends. Εν προκειμένω, θα μιλήσουμε για τις τάσεις στα κοκτέιλ, όπως προβλέπονται για το 2024. Για να φτιάξουμε την παρακάτω λίστα βασιστήκαμε στα όσα αναφέρουν ως τάσεις οι mixologists του EHL -ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στο hospitality-. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια την εκτόξευση της Paloma και γενικότερα την αύξηση της δημοφιλίας των long drinks. Επιπλέον, το μεσκάλ έχει εδραιωθεί για τα καλά στους καταλόγους. Eίναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το φαγητό και τα ποτά γενικά είναι μέρος της κουλτούρας μας και ότι επίσης είναι απόρροια της εποχής που διανύουμε.

Πώς να διαλέξεις το σωστό κοκτέιλ για εσένα

1. Πικάντικα ποτά

Τα savory και πικάντικα κοκτέιλ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πιο περίπλοκες και ενδιαφέρουσες γεύσεις στα ποτά τους. Συγκεκριμένα, τα savory ποτά φαίνεται πώς θα κυριαρχήσουν την αγορά και είναι μία σχετικά πιο άγνωστη κατηγορία σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ενδεικτικά αυτή η κατηγορία έχει ποτά που περιέχουν λαχανικά και πιο αλμυρή επίγευση, όπως είναι ένα Bloody Mary και ένα Dirty Martini, ενώ τα πικάντικα κοκτέιλ περιλαμβάνουν το Jalapeño Margarita και το Ginger Basil Smash. Ένα πικάντικο κοκτέιλ μπορεί να είναι μία πιο spicy paloma.

 


2. Throwback στα 90s

Τα 90s γυρνάνε και μαζί τους τα «Τίνι». Ο εσπρέσο μαρτίνι συνεχίζει να είναι ένα από τα αγαπημένα κοκτέιλ, όπου οι απολαύσεις του κοκτέιλ με βάση τον καφέ θα περιλαμβάνουν τη χρήση καφέυψηλής ποιότητας, την προσθήκη διακριτικών νότων όπως η βανίλια και την αλλαγή της βότκας για ουίσκι. Το Apple Martini έχει επίσης μεγάλη επιστροφή, ένα ξινό κοκτέιλ που θα φτιαχτεί από πιο φρέσκα υλικά το 2024 σε σχέση με τη δεκαετία του '90. Σε αυτό αν το σκεφτείς είναι και τα υπόλοιπα λικέρ πράσινου μήλου που υπάρχουν στην αγορά. 


3. Παραλλαγές στο Negroni

All time classic με τους υποστηρικτές του να μοιράζονται σε εκείνους που το αγαπούν και σε εκείνους που το μισούν. Είναι ένα κλασικό κοκτέιλ που έχει γνωρίσει μια απότομη άνοδο σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Εξισορροπώντας τις γλυκές, πικρές και βοτανικές γεύσεις, δεν είναι περίεργο γιατί οι άνθρωποι έχουν απολαύσει αυτό το ιταλικό κοκτέιλ με βάση το Campari στην καρδιά τους. Το 2024, ωστόσο, οι λάτρεις του Negroni θα πειραματιστούν με νέες ανατροπές στο παλιό κλασικό. Μία από τις πιο γνωστές παραλλαγές είναι το ξακουστό Negroni Sbagliato, όπου αντικαθιστώντας μόνο το τζιν με το prosecco δημιουργείται μια παραλλαγή με χαμηλότερο αλκοόλ που είναι πιο ελαφριά και γλυκιά. Μια άλλη συνταγή αντικαθιστά το τζιν με ένα άλλο αγαπημένο του 2024, το μεσκάλ, δημιουργώντας ένα καπνιστό, πικρό και γλυκό ποτό, που ονομάζεται Mezcal Negroni.

4. Παγάκια

Αρχικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις καθαρά παγάκια στο σπίτι. Είναι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα συστατικά, αφού αλλοιώνει τη γεύση των ποτών όταν δεν είναι καθαρά. Τα μικρά τετράγωνα παγάκια που έχουμε συνηθίσει εδώ και καιρό έχουν παρέλθει, το 2024 είναι η χρονιά που γινόμαστε πιο δημιουργικοί με τον πάγο. Ο πάγος είναι κάτι περισσότερο από το να κρατήσεις το κοκτέιλ σου δροσερό, είναι ένας τρόπος να δώσεις περισσότερη γεύση στο ποτό σου. 


5. Πειραματικά Cocktails

Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση «τρώω με τα μάτια»; Η κουλτούρα αναζήτησης εμπειρίας των Millenials και των Gen-Z’s με την ακόρεστη όρεξή τους να απαθανατίζουν μοναδικές στιγμές για τα social media τους οδήγησε  στο ότι ο πειραματισμός δημιούργησε μια νέα τάση στα κοκτέιλ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκει τη βάση τους στη μοριακή γαστρονομία, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοιες τεχνικές με τα τρόφιμα.

Calvados: To brandy όσων αγαπούν το fine drinking

6. Κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα και χωρίς αλκοόλ

Ειδικά μετά τον κορωνοϊό έχει ξεκινήσει να γίνεται τάση, καθώς στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι πολλοί εκείνοι που αποζητάνε κάτι πιο healthy για τη ζωή τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (57%) απέχει από το αλκοόλ. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του πληθυσμού στις δυτικές χώρες, αλλά το ποσοστό αυτό όλο και αυξάνεται.

 

 

7. Spiked Slushies

Τα Monin αναφέρουν τα slushies, την τεκίλα και τα ποτά εμπνευσμένα από το Μεξικό ως τις κορυφαίες τάσεις στο εμπόριο για το 2024. Σε μια δημοσκόπηση για την έκθεση 2022-2023 Summer Drinks Trends της Monin για καταναλωτές, βρήκαν ότι ένα Frozen Cosmo Slushy με βάση τη βότκα, μια Frozen Piña Colada  με βάση το ρούμι και μια Frozen Strawberry Margarita είναι στις τάσεις.

8. Οι προσθήκες στα κοκτέιλ

Το 2024, οι bartenders δίνουν περισσότερη προσοχή στις προσθήκες στα κοκτέιλ  Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερα σπιτικά σιρόπια, και bitters στα μενού των μπαρ. Οι μπάρμαν δεν αρκούνται πια σε κλασικά τόνικ και χυμούς, αλλά και σε άλλες πιο εξεζητημένες προσθήκες. Αν κοιτάξεις την αγορά, θα δεις ότι όλο και περισσότερα τόνικ δημιουργούνται και αυτό είναι απαίτηση από το κοινό. Συνεπώς αναβαθμίζεται το drinking.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved