Calvados: To brandy όσων αγαπούν το fine drinking

Πρόκειται για ένα ταξίδι σε μία άλλη κουλτούρα.

 

Με αφορμή τις φετινές γιορτές, μπορείς να δοκιμάσεις το γαλλικό brandy όσων αγαπούν το fine drinking. Πολύ απλουστευμένα ένα Calvados είναι ένα γαλλικό brandy που φτιάχνεται από μήλα, αλλά και αχλάδια. Για να ξεκινήσουμε με τα βασικά, η προέλευσή του πρόκειται για προστατευόμενη γεωγραφικά (appellation controlee), και έτσι μπορεί να παράγεται μόνο σε κάποιες περιοχές της βορειοδυτικής Γαλλίας. Σε αυτό να σημειώσουμε ακόμη, ότι ένα Calvados το οποίο δεν προέρχεται από αυτές τις περιοχές, ονομάζεται Αpple brandy και Calva.

Το Calvados είναι ένα από τα μεγάλα τρία γαλλικά brandies μαζί με το κονιάκ και το Αρμαμιάκ. Όπως και τα νότια «ξαδέρφια» του, ωριμάζει και αυτό σε δρύινα βαρέλια και κυκλοφορεί με ετικέτες VS, VSOP και XO σε δύο, τέσσερα και έξι χρόνια, αντίστοιχα. Αλλά εκεί που το κονιάκ και το Αρμανιάκ βασίζονται στα σταφύλια, η ζωή του Calvados ξεκινά στα περιβόλια  με μήλα και αχλάδια της Νορμανδίας. Οι 300 παραγωγοί του παράγουν περίπου 6 εκατομμύρια μπουκάλια κάθε χρόνο, τα μισά από τα οποία πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Αψέντι, το πιο «μυθικό» ποτό που δημιουργήθηκε ποτέ

Πού φτιάχνεται το Calvados;

Το Calvados διέπεται από τρία σετ αλληλεπικαλυπτόμενων κανονισμών AOC. Κάθε ένα έχει ελαφρώς διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τον τύπο του αποστακτηρίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την αναλογία μήλων και αχλαδιών που μπορούν να μπουν στο μείγμα για το εν λόγω brandy. 

Το Calvados AOC εκτείνεται σε όλη τη Νορμανδία. Είναι επίσης η ευρύτερη κατηγορία, επιτρέποντας σε μήλα και αχλάδια σε οποιαδήποτε αναλογία να αποστάζονται και να παλαιώνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρυς.

Το Calvados Pays d'Auge καλύπτει μια περιοχή ακριβώς ανατολικά του Caen, που εκτείνεται από την πόλη Deauville έως περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Lisieux. Οι παραγωγοί εδώ μπορούν να χρησιμοποιούν το πολύ 30% αχλάδια.

Το Calvados Domfrontais έχει βάση την πόλη Domfront-en-Poiraie. Εδώ το μείγμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% αχλάδια και οι οινοπνευματοποιοί πρέπει να χρησιμοποιούν αποστακτήρες στήλης που θερμαίνονται σε ανοιχτή φωτιά. Πρέπει επίσης να ωριμάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια αντί για τα δύο που είναι τα συνηθισμένα.

 

 

Τι γεύση έχει ένα Calvados

Με μια λέξη: Οικεία. Όλοι γνωρίζουμε τα μήλα. Αυτό κάνει το Calvados πολύ προσιτό, ειδικά για τους drinkers που είναι νέοι στα αποστάγματα παλαιωμένα σε ξύλο. Τα δρύινα βαρέλια προσθέτουν στρώσεις βανίλιας και μπαχαρικών.  Από την άλλη, τα νεότερα Calvados τείνουν να είναι ελαφρύτερα. Συνήθως είναι πιο φρουτώδη και έχουν πιο φρουτώδη αρώματα από τη ζύμωσή τους που συμπληρώνουν τις γεύσεις των φρούτων. Η επίδραση της βελανιδιάς σε αυτό το στάδιο κάνει την γεύση  τους πιο βαθιά. Σκέψου μπριός και γλασαρισμένα γλυκά γεμιστά με κρέμα πατισερί. Με την πάροδο της ηλικίας ο καρπός αναπτύσσεται, μετατρέποντας από φρέσκο σε κάτι περισσότερο σε μήλα και αχλάδια στο φούρνο. Οι γεύσεις από τα βαρέλια συνήθως δυναμώνουν και σε ορισμένα αποστάγματα ενδεχομένως να υπάρξει τανική ξηρότητα στο τελείωμα.

Negroni vs Boulevardier: Πώς να επιλέξεις σωστά ανάμεσα στα δύο

Πώς να το πιεις 

Συνήθως απολαμβάνεται μετά το φαγητό συνδυαστικά με ένα επιδόρπιο. Ιδανικά ένα κατάλληλο ποτήρι για να το γευτείς είναι ένα μικρό ποτήρι κρασιού, από την άλλη ένα ποτήρι κονιάκ θα έρθει πολύ έντπονα το αλκοόλ. Δένουν ωραία με μαλακά τυριά. Τα πιο νεαρά μπορούν να σερβιριστούν με πάγο ή τόνικ. Ένα καλό κοκτείλ που θα μπορούσες να φτιάξεις είναι να βάλεις ίσα μέρη από ένα νεαρό Calvados και γλυκό βερμούτ πάνω από πάγο με Angostura Bitters. Στη συνέχεια στραγγίζεις σε ένα παγωμένο κουπέ και γαρνίρεις με ένα κεράσι μαρασκίνο. Ακούγεται σαν Μανχάταν, αλλά δεν είναι.

Βέβαια μπορείς όταν πας στην κάβα να συζητήσεις για το πώς θα μπρούσες να το απολαύσεις. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved