Unsplash Τελικά ο μπακλαβάς είναι ελληνικός ή τούρκικος;

Ενδιαφέρον έχει η άποψη των Ελλήνων και των Τούρκων για αυτόν τον «γλυκό μπελά».

Κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί σ’ ένα κομμάτι μπακλαβά. Είναι μερακλίδικος, σε γεμίζει, σε ικανοποιεί, οδηγεί σε οργασμό τον ουρανίσκο σου. Πλέον μπορείς να βρεις παραδοσιακό μπακλαβά σε κάθε σημείο της πόλης. Οι Τούρκοι είναι... μανούλες στην παραγωγή του και αν ο δρόμος σε βγάλει από Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη, τότε οφείλεις να δοκιμάσεις και να φέρεις ένα ταψί πίσω στην πατρίδα.

 

 

Και παρότι η κόντρα μας με τους Τούρκους υπάρχει σε πολλά επίπεδα, από τα εθνικά μέχρι το κοκορέτσι, εδώ οφείλουμε να δεχτούμε την πραγματικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Areda Survey σε Ελλάδα και Τουρκία, το 37,3% των Ελλήνων πιστεύει πως ο μπακλαβάς έχει τουρκική προέλευση. Το υπόλοιπο 62,7% θεωρεί πως είναι ελληνικός, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως το 1/3 των Ελλήνων δίνει τα δικαιώματα στην Τουρκία.

O γεμιστός μπακλαβάς με παγωτό είναι ένας ύμνος στην παράδοση

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία το 95,4% πιστεύει πως είναι τούρκικος αλλά το ενδιαφέρον έρχεται από αλλού. Το 56,5% των γειτόνων μας προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης, ενώ οι υπόλοιποι τον λιγουρεύονται με καρύδια. Οι Έλληνες έχουν αντίθεση προτίμηση. Το 56,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα προτιμά μπακλαβά με καρύδια.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο βήμα για την καταχώρηση του μπακλαβά από την Τουρκία έγινε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γκαζιαντέπ το 2009 και μετά το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πιστοποίηση τοπικής ένδειξης στον μπακλαβά του Γκαζιάντεπ το 2013.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved