Πώς θα κάνεις τα μακαρόνια να πάρουν βραβείο Νόμπελ

Ένας νομπελίστας φυσικός αποκαλύπτει τη συνταγή για την τέλεια μακαρονάδα

Το Νόμπελ από μόνο του προϋποθέτει σκληρή δουλειά. Ο Ιταλός φυσικός Giorgio Parisi κέρδισε το βραβείο το 2021 και παρότι έχει στο δυναμικό του ένα σωρό έρευνες, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι πιο καθημερινό. Τον ιδανικό τρόπο για να κάνεις την μακαρονάδα, κάθε φορά, πεντανόστιμή. Και προφανώς έχει να κάνει με το μαγείρεμά τους.

 

Ο Parisi, αφού έκανε και ο ίδιος αρκετά πειράματα γύρω από το μαγείρεμα, προτείνει να σβήνουμε το μάτι δύο λεπτά αφού ρίξουμε τα μακαρόνια και να καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι - ουσιαστικά αφήνεις τη θερμότητα που έχει απομείνει στο νερό να ολοκληρώσει το μαγείρεμά τους. Υπολογίστε ένα λεπτό παραπάνω από τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος, καθώς θέλει συγχρονισμό αλλά δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Ο επιστήμονας υποστηρίζει ωστόσο πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις το τέλειο μακαρόνι.

 

 
 

Οι Ιταλοί, που είναι παγκοσμίως γνωστοί ως υπερπροστατευτικοί για την κουζίνα τους και τα μακαρόνια τους,  δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα  και έτσι δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Antonello Colonna, αναφέρει πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος κάνει τα μακαρόνια σαν λάστιχο και δε θα μπορούσαν ποτέ να σερβιριστούν σε ένα υψηλής ποιότητας εστιατόριο. Ναι, υπάρχουν όπως φαίνεται και οι ενστάσεις από τους ειδικούς «μακαρονομάχους». 

Πώς είναι να την περνάς για μία βδομάδα μόνο με μακαρόνια και τυρί;

Τι συμβαίνει ακριβώς όμως όταν μαγειρεύουμε μακαρόνια; Υπάρχουν πρακτικά δύο διεργασίες που λαμβάνουν χώρα. Στην πρώτη, το βραστό νερό εισέρχεται στο ξερό μακαρόνι, ενυδατώνοντάς το και μαλακώνοντάς το μέσα σε δέκα λεπτά. Στη δεύτερη, το μακαρόνι θερμαίνεται, επεκτείνοντας τις πρωτεΐνες του καθώς γίνεται βρώσιμο.

 

 
 

Ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος του μαγειρέματος, είναι να μουλιάσουν τα μακαρόνια σε κρύο νερό πριν το μαγείρεμα για δύο ώρες. Το να φτάσουμε το νερό στο σημείο βρασμού αποτελεί το 34% της κατανάλωσης ρεύματος, ενώ το 60% είναι το μαγείρεμα των μακαρονιών για δέκα λεπτά. Η μείωση της ενέργειας μπορεί να μειωθεί στο μισό αν κλείσουμε το μάτι όπως προτείνει ο Parisi, ενώ μπορούμε να μειώσουμε και την ποσότητα του νερού στο μισό (500γρ για κάθε 100γρ μακαρονιών). Επιπλέον, οι κόκκοι της πρωτεΐνης στα μακαρόνια διαλύονται πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε το νερό διαρκώς σε σημείο βρασμού. Το διαρκές ανακάτεμα βοηθά την όλη διαδικασία.

Δοκίμασέ το πάντως. Ποιος ξέρει, ίσως το μακαρόνι σου να κερδίσει όντως Νόμπελ στο πιάτο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved