Μανιάτικη Τσουχτή: Ποιος είπε ότι αυγά και μακαρόνια δεν κάνουν «χωριό»;

Μια μακαρονάδα μπορεί να γίνει ακόμα πιο νόστιμη αν σερβιριστεί με τον απλό, μανιάτικο τρόπο.

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί τη Μάνη είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται η Τσουχτή. Σαν όνομα μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, ωστόσο δεν έχει κάτι το τόσο έντονο που να τσούζει. Αντιθέτως είναι ίσως ένας συνδυασμός μεταξύ των πιο απλών υλικών, για τους οποίους ωστόσο δεν πιστεύαμε ποτέ μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά. Τι γίνεται όμως αν συνδυάσεις φωτιά με λάβα; Ένα «εκρηκτικό» αποτέλεσμα, όπως αυτό των μακαρονιών με το τηγανητό αυγό. Φτάνει βέβαια να μην ξεχάσεις το «γρανάζι» που τα ενώνει. Τη μυζήθρα.

 

Λίγο μάθημα ιστορίας πριν ξεκινήσουμε

Όπως θα σου πει κάθε λαμπρός Chef σε αυτό τον κόσμο, αν εκτός από την ποιότητα και την κάθε λεπτομέρεια αυτού που μαγειρεύεις, δεν γνωρίζεις και την ιστορία του, τότε κάνεις τη μισή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία της Τσουχτής δεν αποτελεί κάποια μεγάλη έμπνευση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υλικά από τα οποία αποτελείται.

Στη Μάνη ωστόσο, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης τα υλικά που διέθεταν οι ντόπιοι ήταν περιορισμένα, κάτι που επηρέασε και τα περισσότερα πιάτα της συγκεκριμένης κουζίνας μέχρι σήμερα.

Επομένως οι άνθρωποι έπρεπε να δημιουργήσουν με ό,τι ακριβώς είχαν. Και ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά τους, ήταν η Τσουχτή Μανιάτικη. Ένα κράμα από μακαρόνια, τηγανητά αυγά και το πλέον απαραίτητο, ξηρή μυζήθρα.

 

Τι χρειάζεσαι λοιπόν και ποια η διαδικασία;

Θα χρειαστείς τα υλικά του παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Ουσιαστικά η προσοχή δεν βρίσκεται ούτε στη μακαρονάδα, ούτε και στα αυγά, αλλά στη μυζήθρα η οποία τοποθετείται ανάμεσά τους, σαν να αποτελεί τη βάση για έναν κρατήρα έτοιμο να σκάσει.

Βήμα 1ο

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και αφού τα σουρώνουμε τα σερβίρουμε.

Βήμα 2ο

Σε ένα τηγάνι έχουμε ξεκινήσει να βράζουμε το βούτυρο το οποίο έχει πλέον ζεσταθεί και λιώσει. Προσθέτουμε στο βούτυρο την ψιλο-τριμμένη μυζήθρα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Όταν πλέον έχει καβουρδιστεί, στρώνεις τη μυζήθρα πάνω στα πιάτα με τα μακαρόνια.

Βήμα 3ο

Για φινάλε τηγανίζεις ένα αυγό για κάθε πιάτο και το σερβίρεις πάνω στην καμένη μυζήθρα. Προσθέτεις πιπέρι από πάνω (άμα θες) και το πιάτο είναι πλέον έτοιμο. Ένα πιάτο «κόλαση» έτοιμο να εκραγεί, ένα φαγητό χωρίς άπειρη φαντασία αλλά ικανό να σε χορτάσει όσο λίγα πιάτα μπορούν.

Καλή όρεξη.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved