Το Metropole είναι πολλά περισσότερα από ένα cocktail με κονιάκ

Μοιάζει με τον μακρινό ξάδερφο του Manhattan από την Ευρώπη, αλλά είναι ένα 100% νεοϋρκέζικο ποτό που αξίζει να το γνωρίσεις.

To Metropole Hotel ήταν κάποτε το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης, κι όταν λέμε κάποτε εννοούμε τον προπερασμένο αιώνα. Κάπου ανάμεσα στα θέατρα της ομώνυμης περιοχής της σπουδαιότερης πόλης του κόσμου, στο ισόγειο το ξενοδοχείου λειτουργούσε το Metropole Café, ένα από τα λίγα καταστήματα της πόλης με νυχτερινή άδεια λειτουργίας, άρα και πόλος έλξης για όλα τα ανήσυχα πνεύματα της πόλης που έμελλε να γίνει μητρόπολη του κόσμου.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές cocktail αυτή τη στιγμή;

Στα πλατύσκαλό του έπεφτε νεκρός το 1912 ένα από τα πιο «ανήσυχα» πνεύματα της ΝΥ, ο Herman “Beansy” Rosenthal ένα από μεγαλύτερα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος πριν την επικράτηση της Cosa Nostra. Μία εβδομάδα μετά το Metropole έκλεινε και η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης αργούσε ακόμα, κι όμως το Metropole είχε καταφέρει ήδη να δημιουργήσει τον δικό του μύθο, αλλά κι ένα signature cocktail με το όνομά του, αξιοθαύμαστο, ε;

Ο συνδυασμός κονιάκ και ξηρού βερμούτ θυμίζει ένα Manhattan που αντί για ουίσκι έχει κονιάκ, αλλά με αυτή την ηλικία και ιστορία δεν είναι απλά μια βερσιόν του δημοφιλους νεοϋορκέζικου cocktail, είναι ένα άλλο νεοϋορκέζικο cocktail. Οι ακριβείς αναλογίες ποικίλουν ανάλογα με την αφήγηση του καθενός, δυστυχώς το Metropole δεν άνοιξε ποτέ ξανά για να έχουμε τη μαρτυρία του γενέθλιου τόπου του.

 

 

Η πιο κλασική εκδοχή αναφέρει αναλογία 2 προς 1 για το βασικό δίδυμο των κονιάκ και ξηρού βερμούτ, ενώ μια πιο «παιχνιδιάρικη» πρόταση προτείνει ίσα μέρη, στα πρότυπα του Dry Manhattan. H ξηρότητα του τελικού αποτελέσματος μπορεί να σταθμιστεί με μια κατά βούληση αναλογία, αλλά και με μερικές σταγόνες σιροπιού από το βάζο με τα γλυκά κεράσια που θα το γαρνίρουν. 

Υπάρχει κάποιο cocktail με πραγματικά θεραπευτικές ιδιότητες;

H γλυκύτητα και η πολυπλοκότητα του αρωματικού μπουκέτου του κονιάκ ισορροπεί τέλεια με την ξηρότητα του βερμούτ και το προφίλ του καταφέρνει να απευθύνεται τόσο σε αυτούς που θέλουν ένα γλυκό cocktail, αλλά και σε αυτούς που δεν ταιριάζει στους ουρανίσκους τους, η τέλεια χρυσή τομή.  

 

 

H τελική πινελιά αφορά τα bitters που συνοδεύουν υποχρεωτικά το Metropole και σκιαγραφούν το εσπεριδοειδές του προφίλ, μια σταγόνα bitters πορτοκαλιού και μια ακόμα Peychaud’s είναι το επιστέγασμα ενός αυθεντικά κοσμοπολίτικου κοκτέιλ με υλικά από την Ευρώπη, αλλά την αριστοτεχνική εκτέλεση του αμερικάνικου χτυπήματος των υλικών σε ένα σέικερ με άφθονο πάγο. Μετά το σούρωμα σε ένα ποτήρι cocktail μην ξεχάσετε το maraschino, ας είναι και δύο αν βγει λίγο πιο ξηρό από όσο θα θέλατε.       



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved