Ποιο είναι το πιο δημοφιλές cocktail αυτή τη στιγμή;

100 bars από ολόκληρο τον κόσμο έβγαλαν τα τεφτέρια τους και μέτρησαν τις παραγγελίες.

Οι τάσεις στα cocktail είναι λίγο πιο «εύκαμπτες» από αυτές των straight ποτών. Είναι πιο εύκολο να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή ή να θυμηθείς ένα κλασικό cocktail με κάποιο σύγχρονο twist ίσως, από το να προδώσεις το αγαπημένο σου μπουκάλι. Αλλά εδώ κρύβεται μια μικρή παγίδα για τους παραδοσιοκράτες. 

Οι αλλαγές στα ήθη και τα έθιμα των cocktails πολλές φορές δεν είναι τίποτα άλλο από προπομπός των αλλαγών στα σκέτα ποτά. Τα ποτά που «δουλεύονται» περισσότερο στα cocktails έχουν την τάση να αυτονομούνται μετά από κάποια χρόνια και να πλασάρονται σαν νέοι μεγάλοι παίκτες στα σκέτα ποτά ή στα perfect served. Χωρίς αυτές τις αλλαγές που έφεραν τα cocktail δεν είχαμε σήμερα τόσα πολλά και τόσο καλά premium, ρούμια, gin και τεκίλες. 

 

 

Για φέτος δεν έχουμε πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά έχουμε την εκθρόνιση του βασιλιά των cocktail από τον αιώνιο δελφίνο και αυτό αποτελεί από μόνη της είδηση. Το Negroni λοιπόν μετά από χρόνια στη δεύτερη θέση είναι το πιο δημοφιλές cocktail σύμφωνα με την έρευνα του Drinks International. Αυτή η πρωτιά συνοδέυεται από μια γενικότερη άνθιση των πικρών ποτών, του gin και γενικότερα της ιταλικής σχολής ποτού που δεν είναι άλλη από το aperitivo. 

Το Negroni ήταν το πιο δημοφιλές cocktail για 1 στα 4 bars και ήταν δεύτερο πιο δημοφιλές σε πάνω από τα μισά. Οτιδήποτε ιταλικό είναι σε τροχιά ανόδου κι έτσι το Aperol Spritz είναι πια στην 6η θέση με τα πιο δημοφιλή cocktail και μάλιστα είναι στο top 5 σε 25 από bars που συμμετείχαν στην έρευνα. 

 

 

Το espresso martini που έχει καταφέρει να διχάσει με τη δημοφιλία του τόσο τους φίλους του ποτού, όσο και του καφέ μένει απτόητο από τις ίντριγκες και σκαρφάλωσε από την περσινή 23η θέση, στην 7η για φέτος.  

Το gin κατάφερε να πλασαριστεί σε μία ακόμα κορυφαία θέση και χωρίς τη βοήθεια του ιταλικού hype κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο της 3ης θέσης με το dry martini. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε την αειθαλή μαργαρίτα και στην πέμπτη θέση είναι το πιο δημοφιλές cocktail με ρούμι, το daiquiri.  

 

 

Ένα άλλο στοιχείο από την έρευνα είναι το γεγονός ότι ο Negroni δεν έρχεται μόνο του, αλλά συμπαρασύρει το σκηνικό με τη βοήθεια ενός ακόμα γλυκόπικρου «ξαδέρφου» του. Το Americano, εκτός από το ότι είναι το πρώτο ποτό που ήπιε ποτέ ο λογοτεχνικός Bond στο Casino Royale του 1953,  είναι και  μια πιο ελαφριά εκδοχή του Negroni με σόδα στη θέση του gin και κατάφερε να φτάσει μέχρι την 13η θέση με τα πιο δημοφιλή cocktail.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved