Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι το fish and chips του εργένη

Το πιάτο που αξίζει να μάθεις να μαγειρεύεις. 

Μπακαλιάρος. Από τα ψάρια που έχεις να καταβροχθίζεις χωρίς δισταγμό μαζί με το μπαρμπούνι το τηγανητό και την αθερίνα. Δεν λέμε, ωραίο το ψαράκι στα κάρβουνα, αλλά αν υπάρχει μία fish and chips λογική στην Ελλάδα, αυτή είναι του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Εννοείται με πατάτες τηγανητές ή και σκορδαλιά – για όσους δεν βγουν ραντεβουδάκι το ίδιο βράδυ. Και ο καλός εργένης ξέρει από μπακαλιάρο.

 

Η ιστορία του

Παρότι ήταν οι Βίκινγκς που το έκαναν διάσημο με το πάστωμά τους, στην Ελλάδα έφτασε από τους Άγγλους – οι οποίοι μάλιστα τον αντάλλαζαν με σακιά με σταφίδες. Η 25η Μαρτίου συνδέεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που είναι μέρα ψαροφαγίας και πολλά χωριά στα βουνά μπορούσαν εύκολα να προμηθευτούν τον παστό μπακαλιάρο σε σχέση με το φρέσκο ψάρι. Η φράση των κλεφτών στον πόλεμο της Τουρκοκρατίας ότι «τους φάγαμε σαν μπακαλιάρο με σκορδαλιά» πρόκειται μάλλον για μύθο, αλλά το ότι το σκόρδο ρίχνει την πίεση την στιγμή που το αλάτι την ανεβάζει, δίνει μία κάποια ισορροπία στο πιάτο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πεντανόστιμο και εύκολο πιάτο.

Η συνταγή

Ξεκινάς παίρνοντας ένα βαθύ τηγάνι στο οποίο θα βάλεις σπορέλαιο. Να έχεις στο νου σου ότι ο μπακαλιάρος πρέπει να «βουτήξει» μέσα στο λάδι για να τηγανιστεί. Προς το παρόν ωστόσο, απλά βάζεις το λάδι και γυρνάς την φωτιά στο μέτρια προς δυνατό. Θα χρειαστείς περίπου ενάμιση κιλό μπακαλιάρο – εκτός και αν μαγειρέψεις και για την παρέα.

Για το πανάρισμα θα χρειαστείς αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 300-350γρ. μπέικιν πάουντερ αλλά και μπίρα! Στο μπολ θα βάλεις το αλεύρι, το μπέικιν, λίγο αλάτι και θα τα ανακατέψεις όλα μαζί.  Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσεις το σύρμα που έχεις για τις ομελέτες και θα προσθέσεις το μπουκάλι με τη μπίρα. Θα ανακατέψεις καλά για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια θα πιάσεις τον μπακαλιάρο. Θα τον πιπερώσεις ενώ αν είναι και φρέσκος, σίγουρα θα χρειαστεί και ελάχιστο αλάτι. Σε μπολ με επιπλέον αλεύρι, ακολουθείς αυτή την διαδικασία:

  • Βουτάς τον μπακαλιάρο στο αλεύρι, καλύπτοντας κάθε πλευρά.
  • Στη συνέχεια τον βουτάς στο κουρκούτι που ετοίμασες παραπάνω με το χτύπημα.
  • Βάζεις τα κομμάτια στο τηγάνι.

 

Δες μία ωραία παραλλαγή εδώ.

Θα έχεις ετοιμάσει ένα βαθύ μπολ ή και σιδερένιο σκεύος αν έχεις, για να βάλεις εκεί τον μπακαλιάρο. Φρόντισε να έχεις στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Αν είσαι πρωτάρης βάζε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ένα-ένα, να τηγανιστεί για περίπου 5 με 6 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

Για το πώς θα τον συνοδέψεις με τηγανητές πατάτες, διάβασε το εδώ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved