Σαρακοστή: Η γευστική αφορμή για να απολαμβάνω τη διαφορά, κάθε φορά!

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ποτέ πως ένα «στοίχημα» με τους συναδέλφους θα γινόταν η αφορμή για να αλλάξει άρδην η διατροφή μου. Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τρίτης μετά την Καθαρά Δευτέρα, όταν ο Χρήστος μας ανακοίνωσε στο γραφείο ότι φέτος θα επιχειρούσε να νηστέψει. Αφενός, η γενναία απόφασή του αλλά και η ακλόνητη σιγουριά στο πρόσωπό του, «πυροδότησαν» τα δικά μου πειράγματα, για να λάβω από εκείνον την αποστομωτική απάντηση: «Δεν είναι ότι δεν θέλεις να νηστέψεις, είναι ότι δεν μπορείς φίλε μου».

Αυτό ήταν! Χωρίς να χάσω χρόνο, μόνο από πείσμα, αποδέχτηκα την πρόκλησή του και άρχισα να ετοιμάζω μπροστά του τη σαρακοστιανή λίστα για το σούπερ μάρκετ, ώστε να εξοπλίσω εγκαίρως τα ντουλάπια της κουζίνας μου, με τους απαραίτητους διατροφικούς «συμμάχους».

Ναι, το 2021 θα ήταν η χρονιά που θα νήστευα για πρώτη φορά.

Μία εβδομάδα μετά την αποδοχή της πρόκλησης, συνειδητοποίησα πως σίγουρα τα γεύματά μου είχαν γίνει πολύ πιο θρεπτικά, δημιουργικά και «πλούσια», αφού μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι είχα βρει τον απόλυτο γευστικό «σύμμαχο», ο οποίος θα έκανε πιο απολαυστική την περίοδο της Σαρακοστής.

Αρκεί ένα «πολύτιμο» συστατικό για να με κάνει να δω τη νηστεία «με άλλο μάτι».

Η αλήθεια είναι πως όταν την ημέρα του «στοιχήματος» επέστρεψα στο σπίτι φορτωμένος με τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ, ήθελα με κάποιον τρόπο να πάρω πίσω την απόφασή μου, καθώς είχα αρκετούς ενδοιασμούς και σκέψεις σχετικά με τη νηστεία. Αρχικά, με προβλημάτιζε ιδιαίτερα το γεγονός πως για τις επόμενες 40 ημέρες θα υποχρεωνόμουν να περιορίσω αυστηρά τις διατροφικές μου επιλογές σε φρούτα, λαχανικά, μαλάκια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, δηλαδή τροφές που δεν συνηθίζω να καταναλώνω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σε καθημερινή βάση. Αυτό που με κράτησε και τελικά, με βοήθησε να μην κάνω πίσω την ύστατη στιγμή, ήταν η έξυπνη επιλογή να προσθέσω στη λίστα με τα ψώνια μου το ταχίνι!

RATPACK 2

Το Μακεδονικό Ταχίνι σε κάνει να απολαμβάνεις τη διαφορά, κάθε φορά!

Βλέπεις, θυμήθηκα πως η οικογένειά μου καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Μακεδονικό Ταχίνι την περίοδο της Σαρακοστής, αφού η μητέρα μου το προσθέτει με κάθε ευκαιρία στις συνταγές της. Με την πρώτη κουταλιά που δοκίμασα κατάλαβα αμέσως τον λόγο! Δεν είναι μόνο η μοναδική του γεύση, αλλά και η υψηλή διατροφική αξία και η άριστη ποιότητά του, που το κάνουν να ξεχωρίζει. Για να μην παραλείψω και το γεγονός πως όλα τα στάδια της παραγωγής του πραγματοποιούνται με σεβασμό προς στο περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, εφοδιασμένος πλέον με τα «απαραίτητα», ξεκίνησα να δημιουργώ τις δικές μου νηστίσιμες συνταγές. Δημιούργησα για το βραδινό μου γεύμα μία λαχταριστή βελουτέ καροτόσουπα με Μακεδονικό Ταχίνι, η οποία από την πρώτη κιόλας κουταλιά προσέφερε μικρές «εκρήξεις» απόλαυσης στον ουρανίσκο μου. Βέβαια, αυτή η συνταγή ήταν μόνο η αρχή, καθώς τις επόμενες ημέρες και μέχρι να τελειώσει το περιεχόμενο από το βαζάκι, είχα ανακαλύψει τουλάχιστον πέντε γλυκές και αλμυρές συνταγές με βάση την γευστική υπερτροφή.

Extra Tip: Για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ, δοκίμασε να φτιάξεις τα ζουμερά νηστίσιμα brownies με Μακεδονικό Ταχίνι και μπανάνα.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που θέλησα να λύσω εντάσσοντας το ταχίνι στη διατροφή μου εν μέσω Σαρακοστής, ήταν εκείνο των πιθανών ελλείψεων που θα παρουσίαζε ο οργανισμός μου, «κόβοντας» απότομα τη ζωική πρωτεΐνη από τα ημερήσια γεύματά μου. Έχοντας συνηθίσει να τρώω κρέας τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, επόμενο ήταν πως ο οργανισμός μου θα άρχιζε να «διαμαρτύρεται». Ωστόσο, επειδή το ευεργετικό σουσάμι είναι το βασικό συστατικό από το οποίο παράγεται το ταχίνι, μπόρεσα να παρέχω στον οργανισμό μου όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυτικές πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να καλύπτω καθημερινά τις αυξημένες διατροφικές μου ανάγκες, με μία μόνο κουταλιά!

Κι όμως, αρκεί μία κουταλιά Μακεδονικό Ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, για να «θωρακίσουμε» τον οργανισμό μας. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, το σουσάμι είναι μία υπερτροφή υψηλής διατροφικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προλαμβάνει παθήσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα και ισχυροποιεί την «άμυνά» μας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, που προκαλούν αλλεργικές εκδηλώσεις.

RATPACK 3

Επιπλέον, εκτός από την κλασική εκδοχή, μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλες, αγαπημένες πλέον γεύσεις όπως το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι και το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, οι οποίες θα εμπλουτίσουν με αναπάντεχες γευστικές «πινελιές» τα ημερήσια γεύματά μας, όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και όλη τη διάρκεια του έτους!

#makedonikotahini #​apolafsetidiafora #kaneikalo



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved