H Ιταλική μεσαιωνική πρακτική του ποτού που αναβιώνεται λόγω κορονοϊού

Όρεξη για ποτό να υπάρχει και τα άλλα βρίσκονται. Όπως εδώ.

Είναι μία παλιά, πολύ παλιά παράδοση που έχει τις ρίζες της σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα το έκαναν στην Ιταλία του Μεσαίωνα. Αιώνες πριν η πανούκλα ή αλλιώς ο Μαύρος Θάνατος, θέρισε την Ευρώπη άκρη προς άκρη, σκοτώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ασία και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το Μεσαίωνα.

Πλέον έχουμε κι εμείς την εμπειρία μας από πανδημίες και θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του κορονοϊού κι έτσι οι Ιταλοί αναβιώνουν το έθιμο του να δίνουν ένα κρασί ή ένα ποτό μέσα από ένα μικρό παράθυρο στον τοίχο του μαγαζιού τους.

Αν θέλεις πισίνα με ζεστό νερό θα πρέπει να πας στην Τοσκάνη

 

Τα wine windows όπως τα ονομάζουν ή buchette del vino στα ιταλικά, έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στην Τοσκάνη. Είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: Μικρά παράθυρα στο μέγεθος ενός ποτηριού τα οποία έχουν κατασκευαστεί παραπλεύρως των μπαρ και των καταστημάτων που σερβίρουν αλκοόλ για να εξυπηρετείται το social distancing και κάπως έτσι το έκαναν κάποτε και οι δύσμοιροι άνθρωποι του Μεσαίωνα μιας και τα παράθυρα αυτά έχουν μείνει από τότε.

Ένα ταξίδι μέχρι την Τοσκάνη που ξημερώνει

 

Η πρώτη τους χρήση χρονολογείται πίσω στο 1600.

Τελικά δεν πήγαν καθόλου χαράμι μιας και μετά από τόσους αιώνες βρήκαν ξανά το δρόμο τους προς την χρησιμότητα.

Η ιταλική επικράτεια έχασε πάνω από 35.000 ανθρώπους στην κρίση του κορονοϊού κι έτσι πλέον όταν υπάρχουν αυτά τα σωτήρια και πολύ χρηστικά παράθυρα χρησιμοποιούνται από τους μαγαζάτορες κατά κόρον.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πως μοιάζουνε αυτά τα παράθυρα σήμερα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved