7 εμβληματικές Mercedes που «προσκυνάμε» μέχρι σήμερα

Ο  συνιδρυτής Gottlieb Daimler μας αποχαιρετούσε σαν σήμερα, αλλά θα ήταν περήφανος για την κληρονομιά του.

Όταν ο μηχανολόγος Gottlieb Daimler σχεδίαζε στα 1883 τον κινητήρα που έμελε να ονομαστεί «Το Όνειρο του Daimler» είναι σχεδόν απίθανο να είχε φανταστεί την παγκόσμια κυριαρχία της βιομηχανίας στην οποία υπήρξε συνιδρυτής.

Benz Patent Motorwagen 4

Κι όμως αυτή που βλέπεις είναι μία Mercedes-Benz W25 Silver Arrow (1934)

 

Γιατί αν κατάφερε η Mercedes-Benz μέσα σε αυτά τα 144 χρόνια της ύπαρξης της κάτι, είναι να μείνει στο μυαλό τόσο των ειδικών όσο και των απλών οδηγών ως ένα σύμβολο (άριστης) ποιότητας και (απόλυτης) δύναμης. Μία μάρκα αυτοκινήτων που είναι συνώνυμη με το υψηλό πρεστίζ που χαρίζει στους κατόχους των μοντέλων της.

Μεταξύ αστείου και σοβαρού, όταν ήμασταν μικροί, χωρίζαμε τα κορίτσια σε κατηγορίες ομορφιάς χρησιμοποιώντας ως μέτρο τα αυτοκίνητα. Άλλες ήταν «ντεσεβό», κάποιες «γιούγκο» και άλλες, οι πιο ωραίες του σχολείο ήταν –τι άλλο;- Mercedes.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο θανάτου του συνιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας χάζεψε παρακάτω 7 εμβληματικά μοντέλα που έγραψαν τη δικιά τους ιστορία. 

7.  G-Glass (1979)

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο που ξεκινάμε με «τζιπάκι» αλλά για ξανασκέψου του: μιλάμε για αυτοκίνητο απόλυτα κλασικό, από το 1979 μέχρι σήμερα, αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως όχημα στρατού, κατάφερε να αποτελεί τη πιο πρεστιζάτη λύση όταν θέλεις να καβαλήσεις τα βουνά και τα λαγκάδια –ή να παρκάρεις για καφέ στο Κολωνάκι.

7 glass mercedes

 

6. 500 E (1990-1994)

Τι να λέμε τώρα; «Πεντακοσάρα» Mercedes και ανοίγανε όλες οι πόρτες της ζωής τόσο της επαγγελματικής όσο και της κοσμικής. Δεν χρειάζεται ΚΑΝ να μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Αρκεί η ανάμνηση από τα 90s, τότε που συμβόλιζε την απόλυτη (προσωπική) επιτυχία.

6 mercedes 500

 

5. SLR McLaren (2003-2010)

Διότι όταν η Mercedes θέλησε να φτιάξει ένα «εξωτικό super-car» συνεργάστηκε με τους καλύτερους (την MacLaren δηλαδή ) για να τα κάνει. Ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν ποτέ, με κινητήρα V8 που βγάζει 650 άλογα και κάνει τα0-100 χλμ. σε 3,6 δευτερόλεπτα.

5 slr maclaren

 

4. SLS AMG (2010-2015)

Επειδή η εταιρεία πάντα τιμούσε την παράδοσή της, το συγκεκριμένο εντυπωσιακότατο μοντέλο είναι ένας φόρος τιμής στη θρυλική 300 SL των 50s. Μόνο τυχαίο δεν είναι που διάσημοι «καμένοι» με τα αυτοκίνητα, όπως ο Jay Leno και ο Jeremy Clarkson, νιώθουν περήφανοι που έχουν μία τέτοια στη συλλογή τους.

4

 

3. S600 (1963-1981)

Αυτό εδώ το μοντέλο που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες James Bond της εποχής είναι μία γερμανική «λιμουζίνα» που όμως διαφέρει από τις αντίστοιχες αμερικανικές σε κάτι πολύ βασικό: σε αυτόν που ονομάζουμε «παν μέτρο άριστον». Διότι η τελειότητα της Mercedes στέκεται πάντα μακριά από τις υπερβολές.

3

 

2. C-Class (1994-)

Το 2015 οι πωλήσεις της είχαν ξεπεράσει τα 100 χιλιάδες κομμάτια παγκοσμίως. Ένα σύμβολο σιγουριάς, δύναμης και άνεσης για τη δικιά μας ηλεκτρονική εποχή. Από τα γκέτο της Αμερικής μέχρι τους πιο ακριβούς δρόμους στο Παρίσι η C-Class συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της.

2

 

1. Mercedes-Benz 300 SL Gull-wing Coupe (1954-1957)

Η Mercedes των Mercedes και το πρώτο μοντέλο που αντί για πόρτες «άνοιγε τα φτερά του» για να υποδεχθεί τον οδηγό και τους επιβάτες. Ένα θαύμα της μηχανολογίας που χάρη στο φουτουριστικό του design έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου αυτοκινήτου ως ορόσημο, ως μία στιγμή που δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον.

1



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved