Υπάρχει λόγος να φοράει ένας άντρας ρολόι σήμερα;

Προφανώς και υπάρχουν πολλοί λόγοι και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ώρα.

Πράγματα τα οποία έχουν μείνει ανέπαφα από το πέρασμα της μόδας ή του χρόνου για πάνω από τρεις γενιές κατέχουν αυτοδικαίως το status το άφθαρτου και του κυριολεκτικά διαχρονικού. Για παράδειγμα βλέπουμε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες γάμων, ο παππούς μας φορούσε γραβάτα, ο πατέρας μας φορούσε γραβάτα, εμείς φοράμε γραβάτα, άρα και στο μέλλον θα φοράμε γραβάτα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ισχύει απόλυτα όμως αυτό;

 

 

Είναι πολύ εύκολη η απάντηση και χωρίς να έχουμε μαντικές ικανότητες, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα πάντα αλλάζουν και υποκύπτουν κάτω από το ασφυκτικό βάρος του χρόνου που περνάει. Είναι λίγο δύσκολο να παραδεχθούμε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές σταθερές στο στυλ, όμως μια ματιά στο πώς έγινε το πέρασμα από τη φουστανέλα στο δυτικό ένδυμα από τα μέσα του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, είναι μια καλή περίπτωση για να δούμε ένα τέτοιο γκρέμισμα δεδομένου.

 

 

Κάτι ανάλογο έγινε και με το ρολόι που μάθαμε να κουμπώνουμε γύρω από τον καρπό μας. Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε καν σαν σκέψη. Μέχρι τότε τα ρολόγια των αντρών, όσων είχαν δηλαδή, αναπαύονταν μέσα σε τσέπες και κρεμόντουσαν από μια αλυσίδα. Ο πόλεμος γέννησε την ανάγκη ενός ρολογιού που θα αφήνει ελεύθερα τα χέρια να κάνουν πιο χρήσιμα πράγματα, μια ανάγκη η οποία διατηρήθηκε και σε περίοδο ειρήνης. 

Μέχρι που ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα και αυτή η ανάγκη μάλλον μας άφησε χρόνους. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχουμε σε ακτίνα μερικών εκατοστών μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη, που να μην αναφέρει την τρέχουσα ώρα σε κάποια γωνία της. Δεν ήταν λίγοι όσοι προφήτεψαν στον θάνατο του κλασικού ρολογιού μιας και έχασε τον βασικό του χρηστικό ρόλο. Ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι ένα ρολόι δεν λέει απλά την ώρα και δεν μιλάμε για ρολόγια που φιλοξενούν πλήθος λειτουργιών και παρέχουν κι άλλες πληροφορίες πλην της ώρας. 

 

 

Το ρολόι είναι για έναν άντρα αναπόσπαστο στοιχείο του στυλ του και της ταυτότητάς του. Δεν ξέρουμε αν θα είναι και στις επόμενες δύο ή τρεις γενιές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνει στον καρπό της δικής μας γενιάς. Στις φωτογραφίες πιο πάνω θα δείτε για ποιους ακριβώς λόγους θα εξακολουθήσει να γίνεται αυτό, μαζί μερικά ρολόγια που αξίζουν. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved