Η ανδρική μόδα χρωστάει πολλά στο κουστούμι.

Παρόλο που πολλά στοιχεία του κοστουμιού όπως το ξέρουμε σήμερα έχουν παραμείνει αμετάβλητα από την έναρξή του, σίγουρα υπάρχουν διαφορές στις λεπτομέρειες ενός κοστουμιού από το 2020 σε σύγκριση με ένα κοστούμι της δεκαετίας του 1980 ή του 1940. Για να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές, ας παρακολουθήσουμε την ιστορία του κοστουμιού, από την προέλευσή του έως τη σύγχρονη εποχή.

 

 

Τι είναι όμως τελικά ένα κουστούμι;

Ο όρος «κοστούμι» προέρχεται από τον γαλλικό όρο suivre. που σημαίνει «ακολουθώ». Με άλλα λόγια, το σακάκι ακολουθεί το παντελόνι ή το αντίστροφο. Έτσι, ένα κοστούμι είναι ένας συνδυασμός σακακιού και παντελονιού σε ασορτί ύφασμα. Δεν είναι μόνο το χρώμα των ενδυμάτων το ίδιο, αλλά και η σύνθεση του υφάσματος.

 
 
 

Η Γαλλική Επανάσταση

Όπως πολλές πτυχές των κλασικών ανδρικών ενδυμάτων, η προέλευση του κοστουμιού μπορεί επίσης να αναχθεί στον Beau Brummell. Ήταν ένας πρωτότυπος gentleman στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Πριν από τον Beau Brummell, τα ανδρικά ενδύματα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική αυλή και εξελίχθηκαν γύρω από έντονα κεντημένα υφάσματα όπως το βελούδο, οι βράκες για τα γόνατα και οι κάλτσες. Ο Beau Brummell τα αντικατέστησε όλα αυτά με ένα μακρύ παντελόνι φορεμένο με μπότες και ένα παλτό που δεν είχε πολλά στολίδια ή χρώμα.

1910s

Αν είχατε ποτέ την ευκαιρία να αγγίξετε ένα κοστούμι από την εποχή του Εδουάρδου, θα παρατηρούσατε ότι το ύφασμα είναι εξαιρετικά βαρύ και τραχύ. Από τη μια πλευρά, το φινίρισμα του υφάσματος δεν ήταν τόσο εκλεπτυσμένο όσο είναι σήμερα, και από την άλλη, ήταν αρκετά ακριβό. Και πάλι δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση και γι' αυτό έπρεπε να φορεθούν κοστούμια μέσα στα σπίτια. Πολλά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να θερμαίνονται με κάρβουνο, και οι πόλεις ήταν γενικά ένα βρώμικο μέρος. Εξαιτίας αυτού, το αστικό κοστούμι ήταν συνήθως προσαρμοσμένο από ύφασμα πιο σκούρου χρώματος.

 

 
 

1920s

Η δεκαετία του 1920 ήταν μια συναρπαστική δεκαετία για το κοστούμι, καθώς κατασκευαζόταν πλέον από εξαιρετικά λεπτό και ποιοτικό ύφασμα. Αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κοστούμι είχε ισχυρή στρατιωτική επιρροή. Το σακάκι ήταν κομμένο, ίσως λίγο πιο μακρύ σε ψηλότερο σημείο κουμπώματος και το παντελόνι ήταν αρκετά λεπτό με μανσέτες και σχετικά κοντό. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα fashion-forward κοστούμια είχαν ήδη καθιερωθεί, που σήμαινε ότι υπήρχε περισσότερο ύφασμα στο στήθος και επίσης το παντελόνι ήταν κομμένο λίγο πιο φαρδύ. Το drape suit έγινε πραγματικά δημοφιλές στην Αγγλία της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ.

 

 

1940s

Την επόμενη δεκαετία, το κοστούμι άλλαξε πολύ. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σήμαινε ότι τα πάντα έπρεπε να διανεμηθούν σε μερίδες, και έτσι δεν υπήρχε άλλο ύφασμα για αυτά τα περίτεχνα μεγάλα κοστούμια. Αντίθετα, τα κοστούμια του 1940 χαρακτηρίζονταν από μινιμαλισμό. Το γκρι φανελένιο κοστούμι έγινε η βασική επιλογή για ένα επαγγελματικό καθημερινό ντύσιμο. Δεν ήταν διπλό, αλλά μάλλον μονό, και είχε στενά ρεβέρ και ένα πολύ κομμένο παντελόνι χωρίς μανσέτες, για να εξοικονομηθεί το ύφασμα.

 

 
 

1960s

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, το στυλ της δεκαετίας του ’50 επεκτάθηκε περισσότερο ή λιγότερο όσον αφορά τα κοστούμια. Είχες λοιπόν ταιριαστά κοστούμια με βάτες ώμου που φορέθηκαν με στενές γραβάτες. Το παντελόνι ήταν μάλλον στενό, λίγο πιο κωνικό προς τον αστράγαλο και κοντό για να μην δεις σπάσιμο στο παπούτσι. Ακόμα κι αν υπήρχαν μανσέτες ή δεν υπήρχαν μανσέτες, τα υφάσματα εξακολουθούσαν να είναι αρκετά βαριά και με υφή, αλλά έκαναν κάποιες προόδους και τώρα πρόσθεταν νάιλον και νέες τεχνητές ίνες στο ύφασμα και αυτό ήταν κάτι νέο.

 

 
 

1980s

Η δεκαετία του '80, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ καλύτερη για το κοστούμι. Αν έπρεπε να το αναλύσουμε σε ένα πράγμα, αυτό θα ήταν πιθανώς το power suit. Διαδόθηκε αρχικά από τον Richard Gere στο American Gigolo αλλά και στην τηλεόραση από το Miami Vice. Η κεντρική φιγούρα σε αυτό το είδος ήταν ο Giorgio Armani. Ο Ιταλός είχε ένα σακάκι κοστούμι που ήταν μαλακό αλλά φαρδύ στους ώμους, είχε φαρδύτερα πέτα με πολύ χαμηλότερο μήκος αλλά πολύ λίγο σημείο κουμπώματος. Συνολικά, η Armani δημιούργησε μια πολύ καθοριστική σιλουέτα κοστουμιού, αλλά σήμερα, εύκολα χρονολογείται ως τη δεκαετία του 1980 εξαιτίας αυτού.

 

 
 

2010s

Ενώ τα δημοφιλή κοστούμια, γενικά, εξακολουθούν να είναι λεπτά, το πίσω κόψιμο στο σακάκι έχει ανέβει περισσότερο, ειδικά για τα σακάκια με πέτο. Το σημείο κουμπώματος έχει επίσης ανέβει. Μερικές φορές, τα σακάκια έχουν γίνει ακόμη πιο κοντά σε βαθμό που δεν καλύπτουν ούτε μέρος των γλουτών. Το Suit Supply έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, αντανακλώντας αυτή την τάση προς ένα πιο αδύνατο κοντό σακάκι, κοστούμι με ψηλότερα κουμπιά. Ομοίως, η τεχνολογία του Διαδικτύου επέτρεψε σε όλους τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν διαδικτυακές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα μέτρα τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσαρμόσουν το κοστούμι τους στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να δουν ράφτη.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved