Μήπως μένουμε στο Tinder από βαρεμάρα;

Τελικά ακόμα το εύκολα σεξ καλείται να αντιπαρατεθεί με την ακόμα πιο εύκολη πλήξη και ανία.

Στο Τinder παίζει εύκολο σεξ. Οκ, αυτό δεν είναι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, παίζει μόνο εύκολο σεξ, καθώς ο ίδιος ο τρόπος που λειτουργεί σαν ένα ηλεκτρονικό νυφοπάζαρο στο οποίο βγάζεις ετυμηγορία για τον αν σου αρέσει ο άλλος μέσα σε 2 ή 3 δευτερόλεπτα, δεν ευνοεί το σενάριο μιας πιο «σοβαρής» γνωριμίας. Για αυτό, άλλωστε, δεν είσαι μέσα; Στο Tinder, ναι μεν υπάρχει ειλικρίνεια ως προς τις προθέσεις και για το τι ψάχνει ο καθένας εκεί μέσα, από την άλλη επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα dating app που εξ ορισμού έχει συγκεκριμένο σκοπό, ξέρεις, είναι πολύ εύκολο να πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες, άσε και οι πτυχές της προσωπικότητάς σου που καλείσαι να εκθέσεις είναι οι ελάχιστες απαιτητές.

Αντίθετα, μέσα από το Facebook είναι πιο εύκολο (συγκριτικά πάντα) να καταλάβεις ποια είναι η προσωπικότητα εκείνου του κοριτσιού που σου εμφανίστηκε από το πουθενά στους προτεινόμενους. Μπορεί το προφίλ της να αποτελεί μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού της, ωστόσο είναι μια εκδοχή που σου επιτρέπει να κρυφοκοιτάξεις σε πολλές φανερές και λιγότερο σκοτεινές γωνιές αυτής της εκδοχής. Μπορεί βέβαια απλώς να φταίει και το γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα αφομοιώνουμε με αργούς ρυθμούς αυτά τα «τεχνολογικά»

Η ιστορία που έχω να πω δεν είναι πρωτότυπη ούτε την ακούς για πρώτη φορά. Φίλος, λίγο πάνω από τα 30, έχει βρεθεί σε αυτό τον ιστό αράχνης που μαεστρικά και μεθοδικά στηνόταν για κάμποσα χρόνια γύρω του χωρίς να το παίρνει χαμπάρι: από τη μία, κολλητοί και φίλοι έβρισκαν έκαναν τσεκ ιν στην υποδοχή του ξενοδοχείο μακροχρόνιων και «σοβαρών» σχέσεων, από την άλλη όσο απομακρυνόταν από τα χρόνια του πτυχίου, του μεταπτυχιακού, των πρώτων χρόνων στη δουλειά (τότε που είχε αντοχές και διάθεση για ένα ποτό καθημερινής που μπορεί να κατέληγε και σε ένα ξενύχτι ολκής), τόσο περιοριζόταν και η δεξαμενή νέων γνωριμιών. Συγγνώμη για το φτηνό λογοπαίγνιο, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να μείνει με το Tinder στο χέρι.

Και η αλήθεια είναι ότι καλά πέρασε και τώρα καλά περνάει. Και σεξ μπόλικο βρήκε και την ευκαιρία να αναδείξει τον πιο ρομαντικό εαυτό του με ραντεβουδάκια και βόλτες και δείπνα και σινεμά και γενικά τη φάση να θυμίζει λίγο από Λου Ριντ να τραγουδάει Such a perfect day στο Central Park.

Μάλιστα, ένα από τα αγαπημένα του χόμπι είναι να ξαπλώνει στον τεράστιο καναπέ που έχει στο σαλόνι του –ιδανικός για να φιλοξενεί τις αυτοσχέδιες κερκίδες που στήνουμε κάθε βραδιά που έχει Τσάμπιονς Λιγκ- να ακουμπάει τα πόδια του στο τραπεζάκι μπροστά, να βγάζει μια μπύρα από το ψυγείο και να χάνεται σε αυτό τον ωκεανό ματσαρισμάτων, κουνώντας την δάχτυλο του μανιακά από τα αριστερά προς τα δεξιά και ενώ στο βάθος, στην οθόνη, έχει να παίζει κάτι αθλητικό με το οποίο δεν νιώθει την παραμικρή συναισθηματική εμπλοκή.

Το διασκεδάζει σχεδόν το ίδιο με το κάτσει να δει μόνο του μερικά επεισόδια μιας μέτριας σειράς. Κακά τα ψέματα, το Tinder έχει όσα χαρακτηριστικά απαιτούνται ώστε να το αντιμετωπίζεις και σαν παιχνίδι: φτιάχνεις προφίλ σε ελάχιστο χρόνο, χρειάζεται να απαντήσεις σε ελάχιστες ερωτήσεις, έχει ένα πολύ φιλικό και εύκολο περιβάλλον για πλοήγηση. Η απόσταση από το να αρχίσεις κουβέντα για να βγεις ένα ακόμα ραντεβού ή να βρεις ένα ακόμα κρεβάτι από το να βαρεθείς να αρχίσεις κουβέντα για να βγεις ένα ακόμα ραντεβού, που θα είναι κόπια των άλλων 10 ραντεβού που έχουν προηγηθεί, ή να βρεις ένα ακόμα κρεβάτι είναι απειροελάχιστη.

Πριν από δέκα χρόνια, τα dating apps να ήταν στο μυαλό πολλών κάτι σαν το ψηφιακό no man’s land των κάθε λογής μπακουριών. Ήσουν στιγματισμένος αν άνοιγες account, παρά το γεγονός ότι μπορούσες να σαλιαρίζεις ελεύθερα σε άλλες «εδραιωμένες» πλατφόρμες (υπήρχαν θρύλοι ότι κάποιοι είχαν πηδήξει μέσω myspace). Η κατάσταση και η αντίληψη του κόσμου για αυτά έχει αλλάξει πλέον, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το συμπέρασμα που πέφτει πάνω στα κεφάλια όλων εμάς των milenials: είμαστε μια γενιά βαθιά μοναχική. Πιο ρομαντική ίσως από τους προηγούμενους, της generation X, χωρίς το χιούμορ ή τον κυνισμό τους και ταυτόχρονα πιο μπερδεμένοι σε όλα  -εκτός από ένα που έχει αποκτήσει status ακλόνητης βεβαιότητας:  βαριόμαστε πολύ πολύ εύκολα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved